zdravo
jel mi ko bilo moze reci dali licnosti sa tarnerov sindrom mogu ostati trudni po koja bilo metoda?i na koj nacin?
hvala vam puno.
trazim pomoc
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Ako je cist kariotip 45 X0 onda ne postoji ni teoretska sansa jer po definiciji postoji disgenezija ovarijuma koji su fibroticni i sa odsutnom oogenezom a pacijentkinja imaju izostanak menstruacije(primarnu amenoreju).Mozda je moguce u slucaju mozaicizma ,ali i tada po literaturi (zbog abnormalnog kariotipa oocita)postoji visok procenata sponatnih pobacaja i malformacija ploda.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Nadam se da znate sve o Tarnerovom sindromu.
Sve zavisi od kariotipa osobe koja ima sindrom, od vrste terapije koju osoba uzima, ako je uopshte uzima, od stanja njenih jajnika, usled hromozomske aberacije kod ovog simptoma dolazi do disgenezije jajnika, tj do nerazvijanja istih, dalje, zaivisi i od menstrualnog ciklusa, opshteg stanja, da li postoji retardacija ili ne, ukupne kolichine estrogena u organizmu.
Postoje shanse i do 50% za se zatrudni ali iskljuchivo donacijom jajnih celija.
Ono shto je bitno da se uradi je da se izvrshe detaljne analize i da se sa ovim pitanjem i zeljom obratite lekaru koji lechi ovu osobu a zatim ginekologu.
Sve zavisi od kariotipa osobe koja ima sindrom, od vrste terapije koju osoba uzima, ako je uopshte uzima, od stanja njenih jajnika, usled hromozomske aberacije kod ovog simptoma dolazi do disgenezije jajnika, tj do nerazvijanja istih, dalje, zaivisi i od menstrualnog ciklusa, opshteg stanja, da li postoji retardacija ili ne, ukupne kolichine estrogena u organizmu.
Ono shto je bitno da se uradi je da se izvrshe detaljne analize i da se sa ovim pitanjem i zeljom obratite lekaru koji lechi ovu osobu a zatim ginekologu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
pa ovako stoje stvare:znam da fali mi jedan x hromozomtamaraft napisao:Nadam se da znate sve o Tarnerovom sindromu.
terapija ne uzimam,moji doktori nisu mi hteli dati
jajnice su mi veoma mali,pa skoro i ne gledaju se
menstrualni ciklus nemam(dobila sam ali s pomoc cikloproginove,ali sam prestala da ih uzimam)
opsto stanje mi je u redu,sta se meni tice
retardacija ne postoji
pitala sam ginekolog iz moje zemjle,i rekao mi da mogu ostati u drugom stanju,jedino so ivf,i naravno sa donacijom jajnih celija,posto ja moje nemam
nadam se da informacija koji sam dala pomoce vi da mi odgovorite na moje pitanje
hvala puno.
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
tamaraft napisao:Nadam se da znate sve o Tarnerovom sindromu.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.