Koliko vremena treba da prodje kad neko primi transfuziju pa da moze da se testira na HIV i Hepatitis C i B?
Znam da se ta krv dobro testira pre upotrebe, ali opet riziko postoji (rekao mi je i sam lekar da 1 u 10 000 bude zarazen) pa bih htela da budem sigurna.
Planiramo uskoro drugu bebu, pa ne bih volela da pocinjem tu avanturu pre nego sto budem sigurna da je sve ok.
Transfuzija i testiranje na HIV, Hepatitise
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
Re: Transfuzija i testiranje na HIV, Hepatitise
6 meseci.
Ako posle 6 meseci od transfuzije nemate antitela, možete biti sigurni da niste inficirani.
Ako posle 6 meseci od transfuzije nemate antitela, možete biti sigurni da niste inficirani.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Hvala na odgovoru.
U medjuvremenu je stigao i odgovor iz Jazasa, pa cu ga kopirati ovde, mozda jos nekome budu potrebne ove informacije...
Period 'prozora' je 2 meseca. Nakon toga testovi za koje ste pitali su validni.
Sto se svih relevantnih pitanja, odnosno, odgovora tice, mi bismo vas uputili na DPST centar u Studentskoj poliklinici, Krunska 57 (ulaz iz Brace Nedic), gde ce vam savetnici odgovoriti detaljno i precizno za sve sto bi vas moglo u ovom trenutku zanimati.
Telefon Centra je 2432 192, radno vreme centra je od 9 do 16h.
E, sad, jedino sto ja ne zivim u BGD, pa usluge ovog savetovalista ne mogu da koristim.
Razmisljam o tome da dok se ne testiram sa partnerom koristim kondom, jer iako mislim da verovatno dizem paniku bez razloga, opet ne bih mogla mirne savesti da nekoga zarazim, a pogotovo sto mi imamo i dete kome su potrebni zdravi roditelji....
U medjuvremenu je stigao i odgovor iz Jazasa, pa cu ga kopirati ovde, mozda jos nekome budu potrebne ove informacije...
Period 'prozora' je 2 meseca. Nakon toga testovi za koje ste pitali su validni.
Sto se svih relevantnih pitanja, odnosno, odgovora tice, mi bismo vas uputili na DPST centar u Studentskoj poliklinici, Krunska 57 (ulaz iz Brace Nedic), gde ce vam savetnici odgovoriti detaljno i precizno za sve sto bi vas moglo u ovom trenutku zanimati.
Telefon Centra je 2432 192, radno vreme centra je od 9 do 16h.
E, sad, jedino sto ja ne zivim u BGD, pa usluge ovog savetovalista ne mogu da koristim.
Razmisljam o tome da dok se ne testiram sa partnerom koristim kondom, jer iako mislim da verovatno dizem paniku bez razloga, opet ne bih mogla mirne savesti da nekoga zarazim, a pogotovo sto mi imamo i dete kome su potrebni zdravi roditelji....
Tačno, i anti-HIV i anti-HCV antitela se najčešće javljaju u roku od 3 meseca od inficiranja, ali mogući su i sporiji odgovori imunog sistema kod različitih ljudi, pa se zato smatra da je 6 meseci apsolutni vremenski period u kome bi morala da se pojave antitela, a samim tim i registruju odgovarajućim testovima, te odatle moj prethodni odgovor.
Inače, anti-HBV antitela se relativno brzo javljaju nakon infekcije (prvo naravno IgM, a zatim IgG klasa antitela).
Pozdravljam Vašu odluku da koristite kondom, veoma ste odgovorni, stvarno svaka čast, samo bez panike i previše opterećenja, šanse da ste se zarazili su izuzetno male.
Srdačan pozdrav i sve najbolje!

Inače, anti-HBV antitela se relativno brzo javljaju nakon infekcije (prvo naravno IgM, a zatim IgG klasa antitela).
Pozdravljam Vašu odluku da koristite kondom, veoma ste odgovorni, stvarno svaka čast, samo bez panike i previše opterećenja, šanse da ste se zarazili su izuzetno male.
Srdačan pozdrav i sve najbolje!
-
- Stalni član
- Kontakt:
Da li to znaci da ako se testiram posle 2 meseca ti rezultati nisu potpuno pouzdani?
Mislim testiracu se u svakom slucaju posle 2 meseca, jer nema sanse da 6 meseci cekam, samo onda moram do nove trudnoce da cekam tih pola godine....
Da li cinjenica sto bolujem od Kronove bolesti (autoimuna bolest, dakle imuni sistem vec slab, tako da ne verujem da bi takvim virusima mogao ne znam koliko da odoleva) menja vremenski period razvoja simptoma/bolesti?
Mislim testiracu se u svakom slucaju posle 2 meseca, jer nema sanse da 6 meseci cekam, samo onda moram do nove trudnoce da cekam tih pola godine....
Da li cinjenica sto bolujem od Kronove bolesti (autoimuna bolest, dakle imuni sistem vec slab, tako da ne verujem da bi takvim virusima mogao ne znam koliko da odoleva) menja vremenski period razvoja simptoma/bolesti?
Pa i ja bih tako uradila da sam na Vašem mestu.
Recimo da su posle 2 meseca rezultati pouzdani oko 95%. Ali, ako na taj procenat dodamo verovatnoću inficiranja prilikom transfuzije (kao što je kod Vas slučaj), onda taj procenat verovatno iznosi negde oko 99,99%!
Shvatate?!
Uživajte!

Recimo da su posle 2 meseca rezultati pouzdani oko 95%. Ali, ako na taj procenat dodamo verovatnoću inficiranja prilikom transfuzije (kao što je kod Vas slučaj), onda taj procenat verovatno iznosi negde oko 99,99%!
Shvatate?!

Uživajte!

-
- Stalni član
- Kontakt:
Evo prodje napokon ta dva meseca, rezultati su hvala bogu svi u redu, sem sto se posle transfuzije definitivno nisam vratila sa krvnom slikom na staro, pa sam hronicno umorna, iscrpljena i spava mi se. Ali to je sad manji problem vazno je da ovih pravih velikih bolestina nema!!!