У мрачној комори постоји дугме које ми омогућава да фокусирам увећавач. Проверим ово дугме тамо где је фотографија. Понекад је растојање између фотографије и увећавача веће од метра. Тада је проблем у фокусу, јер морате пажљиво да гледате фотографију.
Да бих управљао степер мотором, пројектовао сам коло које емитује четири импулса у првој секунди, а затим око четрдесет импулса у секунди. Али то није довољно за покретање степер мотора (https://www.oyostepper.es/).
На лагеру постоје неке штампане плоче од Agfa-Gevaert машина за управљање степер моторима. Садржи процесор који комуницира са спољним светом, а затим генерише сигнале за управљање мотором.
Горе наведене сигнале сам послао помоћу кола које сам направио. Сигнали су стизали преко бафера и оптокаплера на оригиналној штампаној плочи са контролером степер мотора L297 и драјвером степер мотора L298N. Штампана плоча је првобитно имала 3 напона напајања. Напон мотора од 7 VDC, 5 VDC генерише 7805. Поред тога, 5 VDC долази из спољашњег света због галванске изолације.
Не треба ми ова галванска изолација, тако да су напони од 5 VDC повезани заједно.
Читава поставка изгледа да функционише овако, и корачни мотор се окреће како је очекивано, али нешто чудно се дешава.
Да ли је неко раније користио ове типове драјвера?
Управљање степер мотором
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Uto Jun 24, 2025 4:32 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9