! ! ! HITNO ! ! !
============================================= Imam 19 god. iz Beograda sam .Imam jedan veliki problem za koji ni policija, ni hitna pomoc, ni socijalni radnici nemaju resenje.
Radi se o mojoj mami koja se psihicki razbolela. Kako ona kaze "prima informacije" u kojima joj neki glas govori razne gluposti(neko hoce da je ubije, kako je to sekta, kako je ona trojaka istovremeno i Bog i Isus, obraca joj se Batic i Toma Nikolic,...) i cuje glasove iz televizora. Ona je u velikom strahu i u veoma losem stanju.
Posto nam je pukla cev za vodu otac je krenuo da kopa rupe-kanale kako bi je zamenio, a ona tvrdi kako ih je on iskopao da bi nju zakopao"bilo zivu, bilo mrtvu" . Moj otac i ja smo pokusali da je ubedimo da ode kod lekara, ali ona odbija i bezi iz kuce. Zvali smo hitnu pomoc (prvi put) i oni nisu hteli da prime poziv(verovatno zato sto je zvao bivsi muz). Uputili su nas u neuropsihijatrijsku kliniku dr.Laza Lazarevic kod dezurnog psihijatra da se posavetujemo. Primila nas je doktorka Cuk-Jovanovic i na osnovu nase price zakljucila da se radi o psihozi u podmaklom stadijumu i da je indikovan hitan prijem. Uputila nas je na hitnu pomoc. Mi smo pozvali hitnu pomoc na adresu njene sestre(N.Beograd) gde se ona nalazila,posto je pobegla iz kuce. Njena sestra je visa medicinska sestra u Narodnom frontu i bila je upoznata sa situacijom, no ona ocigledno nije zelela da joj pomogne. Hitnoj pomoci su rekli kako je sa njom sve u redu i kako nista ne cuje(verovatno ju je sestra naucila), tako da hitna pomoc uz pratnju policije nije nista preduzela. Inace porodica moje mame ne zeli da shvati u kakvoj se situaciji ona nalazi i okrivljuje mog oca kako hoce da je strpa u ludnicu.
Sutradan je moja majka otisla u policijsku stanicu da prijavi oca kako hoce da je "zatrpa zivu". Policija joj je rekla da ce poslati patrolu i da ide kuci, stoje ona i ucinila . Svi zajedno cekali smo patrolu. Proslo je pola sat, a njih nije bili. Proslo je sat vremena, a njih i dalje nije bilo. Mama je ponovo pozvala policiju i rekli su joj da stize patrola. Proslo je jos sat vremena, a policije nema. Mama ih je ponovo pozvala i oni su rekli da nece doci. Tada je slusalicu telefona uzeo moj otac kao bi im rekao malo ostrije da dodju, a policajac je objasnio kako je primetio da je zena bolesna i da nece poslati patrolu.
Sledeceg dana mja majka uspeva da dovede policiju, ali oni shvativsi o cemu se radi rekose da nisu nadlezni. Tog dana otac ija otisli smo u policiju da vidimo da je oni nekako tranportuju do lekara, madjuti "oni nisu nadlezni" kako kazu. Zatim smo otisli u Centar za socijalni rad, gde su takodje rekli da nisu nadlezni i da ne mogu da pomognu.
Sutradan smo uspeli da nju nagovorimo da pozove hitnu pomoc za mog oca posto kako ona kaze njemu nije dobro a ne njom. Za trenutak smo pomisli da cemo uspeti da resimo problem na tej nacin, medjutim nista od toga. Doktorka koja je dosla nije htela nista da preduzme nakon nase price i maminog laganja da nista ne cuje. Doktorka je pozvala nacelnika da se konsultuje, a on joj je rekao da ako niko nije agresivan ode odatle, sto je i ucinila.
Smatrali smo da ce joj doci u glavu da mora da ide kod lekara, pa smo joj rekli da ne dolazi kuci ako nece kod lekara. Nemojte me pogresno shvatiti ja volim svoju majku kao i moj otac koji je razveden od nje na njeno insistiranje.(sve do ovoga ziveli su zajedno- preko 20 god. braka).
Najveci problem je sto nam je dr Jovanovic(neuropsihijatar) rekla da postoji OPASNOST DA POVREDI SEBE !!!
Otac i ja neznamo sta da radimo kako da pomognemo? Ko je nadlezan u ovoj drzavi? POMAGAJTE !!!
Unapred hvala,
sin i otac
!!! H I T N O P O M O Z I T E !!!
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
samo sam htela da Vam napisem da se ne nervirate sto Vam niko nije odgovorio i da to nije zato sto niko ne zeli da Vam pomogne/posavetuje, vec niko od nas (ocigledno) nema nikakvog iskustva na tom polju, a tema je vrlo delikatna.
U svakom slucaju, zelim Vam da sto pre nadjete pravu osobu koja ce Vam pruziti adekvatnu pomoc.
pozdrav.
U svakom slucaju, zelim Vam da sto pre nadjete pravu osobu koja ce Vam pruziti adekvatnu pomoc.
pozdrav.
-
- (!) Multi Level Trgovac
- Pridružio se: Sub Jan 17, 2004 1:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
I meni je jako zao sto u nasoj drzavi uopste moze da dodje do ovakvih situacija, ma koliko to zeleli nemozemo naci pravi odgovor koji bi mogli da vam napisemo a da vam to i pomogne. Mozda samo jedan savet, probajte kontaktirati nekog "privatnog" neuropsihijatra. Inace milsimo da resenje ovog i drugih slicnih problema kada "niko nije nadlezan" treba poceti traziti od vrha, to jest od minisarstva zdravlja. Ja razumem da mnogi ljudi u ovoj drzavi nisu dovoljno placeni za posao koji rade i skolu koju su zavrsili ali to nije razlog da, ako se vec neko nalazi na odredjenom radnom mestu, neko bira koje slucajeve ce prihvatiti a koje ne. Pozdrav.
"samo je potrebno da tvoja mama saradjuje"
-------------
Iz tvog opisa moze da se zakljuci da tvoja majka ima sumanute psihoticne ideje. To stanje je izazvano bolescu koje je sprecava da "pravilno razmislja" i vi sa njom morate da imate "specijalan tretman", a to znaci da je "prevarom" dovedete kod lekara - bez puno objasnjavanja.
Ona usled svoje bolesti ne moze da napravi razliku izmedju onoga sto je "unutar nje" i "spolja", tj. sta je njen dozivljaj, a sta nije. Zato se ponasa tako da "optuzuje" druge ljude i zove policiju.
U stanju takvog delirijuma (akutnog psihoticnog stanja) ona moze da pocini teshke radnje (povreda, beg, suicid) kojih kasnije ne mora da se seca.
Sa njom ne mozete da "pregovarate". Ne postoji "pozivanje na zdrav razum" ili "ubedjivanje". Nema "saradnje", kako je neko preporucio.
Ako sa njom odete u Institut za mentalno zdravlje (ugao Palmoticeve i 29. novembra) u 8 casova ujutru, dobice odmah pomoc. Dezurni lekar ce lokalno stabilozivati stanje lekovima, i proslediti je drugom lekaru na odeljenju za psihoze i granicna stanja. Namerno preporucujem Instutut jer on ima dnevnu bolnicu, kao i stacionar (za razliku od hitne pomoci). Broj telefona: 324 05 27.
Preporuka #2 je bolnica Dragisa Misovic na Dedinju, odeljenje za neuropsihijatriju (takodje postoji stacionar).
Vazno: stanje koje ima tvoja majka nece nestati samo od sebe; psihoza je podmukla bolest i ako se ne leci ima losh ishod. Cak i ako se ucini da mama "saradjuje" ili da je "bolje" problem nije resen, vec - odlozen.
-------------
Iz tvog opisa moze da se zakljuci da tvoja majka ima sumanute psihoticne ideje. To stanje je izazvano bolescu koje je sprecava da "pravilno razmislja" i vi sa njom morate da imate "specijalan tretman", a to znaci da je "prevarom" dovedete kod lekara - bez puno objasnjavanja.
Ona usled svoje bolesti ne moze da napravi razliku izmedju onoga sto je "unutar nje" i "spolja", tj. sta je njen dozivljaj, a sta nije. Zato se ponasa tako da "optuzuje" druge ljude i zove policiju.
U stanju takvog delirijuma (akutnog psihoticnog stanja) ona moze da pocini teshke radnje (povreda, beg, suicid) kojih kasnije ne mora da se seca.
Sa njom ne mozete da "pregovarate". Ne postoji "pozivanje na zdrav razum" ili "ubedjivanje". Nema "saradnje", kako je neko preporucio.
Ako sa njom odete u Institut za mentalno zdravlje (ugao Palmoticeve i 29. novembra) u 8 casova ujutru, dobice odmah pomoc. Dezurni lekar ce lokalno stabilozivati stanje lekovima, i proslediti je drugom lekaru na odeljenju za psihoze i granicna stanja. Namerno preporucujem Instutut jer on ima dnevnu bolnicu, kao i stacionar (za razliku od hitne pomoci). Broj telefona: 324 05 27.
Preporuka #2 je bolnica Dragisa Misovic na Dedinju, odeljenje za neuropsihijatriju (takodje postoji stacionar).
Vazno: stanje koje ima tvoja majka nece nestati samo od sebe; psihoza je podmukla bolest i ako se ne leci ima losh ishod. Cak i ako se ucini da mama "saradjuje" ili da je "bolje" problem nije resen, vec - odlozen.
"psihozi u podmaklom stadijumu i da je indikovan hitan prijem"
-----------
Samo jedno pitanje, zato tvoja majka u Lazi nije nakon gornje "dijagnoze" dobila bilo kakvu terapiju za akutna stanja -- vec je upucena u drugu ustanovu?
Evo i telefon neuropsihijatrije u KBC Dragisi Misovicu: 683-946 (mozda je dodato "2" na pocetak).
-----------
Samo jedno pitanje, zato tvoja majka u Lazi nije nakon gornje "dijagnoze" dobila bilo kakvu terapiju za akutna stanja -- vec je upucena u drugu ustanovu?
Evo i telefon neuropsihijatrije u KBC Dragisi Misovicu: 683-946 (mozda je dodato "2" na pocetak).