????!!!!

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

tana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Avg 05, 2007 9:48 pm

????!!!!

Post od tana »

Savetovala me danas brizna i sveznajuca komsinica. Naime, dete mi ima visoku temperaturu ceo dan, nikako da je snizim, a primenila sam sve poznate i priznate metode. A komsika mi dade savet: kombinacija paracetamola i brufena, naizmenicno, na svaka tri sata! Verujem da je ovo efikasno, ali koliko je opasno, tj. koliko je stetno?
Sta mislite?
Ja sam ostala bez teksta.
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

A zashto ne pitate lekara, ta sveznajuca komsinica nije zavrshila fakultet iz medicinskih nauka pretpostavljam,I odakle ona zna da ta kombinacija uvek deluje i to josh kod svih...
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Mislim da nije uputno da na svoju ruku lečite dete , a pogotovu ne savetima komšinice!
Najpametnije je, kad ste videli da detetu ne spada temperatura ,odvedite ga kod lekara ,pa će vas on savetovati kako i šta da mu date !
A usput koliko ja znam (a možda grešim) brufen se ,sam ,daje na 6 sati ,kod odraslih !
Nemojte se sa tim igrati!
pozdrav
tana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Avg 05, 2007 9:48 pm

Post od tana »

Ma ne igram se ja, nisam blesava. I dobro znam kako se deci skida temperatura i koje su doze navedenih antipiretika za decu.
A i bili smo kod pedijatra, maleni je "pokupio" neki aktuelan virus sa visokom temperaturom (preko 39C).
Samo me zanimalo da li je neko imao iskustva sa ovakvim nacinom obaranja visoke temperature.
crnka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Maj 07, 2007 10:11 pm

Post od crnka »

Moj sin je prosle nedelje imao visoku temperaturu, par dana 40.5 (inace kad god je bolestan ima visoke temp oko 40), otisli smo u Tirsovu i rekli su nam da ima gnojnu anginu, dobio Panklav i rekli su da mu dajemo na 4 sata naizmenicno Eferalgan i Brufen i tako par puta dok temperatura ne spadne i dok se razmaci bez temperature ne povecaju. Ja sam mu davala do tad, isto po savetu lekara, Eferalgan na 4 sata, medjutim em je dugo trebalo da spadne temperatura a onda se vrati i to pre isteka 4 sata kad bi trebao popiti ponovo Eferalgan. Ova kombinacija samo za slucajeve visoke temperature inace se Brufen ne preporucuje maloj deci, takodje su nam rekli doktori iz Tirsove
Mrs_Parker
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
Kontakt:

Post od Mrs_Parker »

Tusiranje toplom vodom je zakon, ali ne suvise toplom :wink:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

I fikcije!

50% alkohol 50% voda i obloge do toga!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
DaniBerlin
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Mar 31, 2008 3:36 pm

Post od DaniBerlin »

Kuapanje prohladnom vodom i sto vise svezeg zraka.
Cepice za temperaturu (benuron najbolji)
Nista drugo nesmes davat bez savjeta ljecnika jer samozvanih ljecnika bar kod nas ima puno (ja sam davala pa sta mu je vidi ih iscuvala sam ih tri :roll: puna mi je kapa takve komentare)
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Ne, ne, i apsolutno ne - stvarno svasta ljudima na pamet pada! Pozdravite komsinicu i nemojte je vise slusati ni kad vam daje recept za neko jelo a kamoli kako da lecite dete - za to sluzi pedijatar.

Tusiranje mlakom vodom (ne toplom), ali ako je dete malo mozda bolje kvasenje nego tusiranje, gore je tamara mislila na fRikcije, naravno, alkohol-voda, fenomenalan lek za skidanje svih decijih i odraslih temperatura je projno brasno ukvaseno (natopljeno) vinskim sircetom, i obloge od toga na noge (kasikom staviti u carapice, carape navuci na stopala, preko njih jos jedne, menjati na svakih par sati, kad se smesa osusi i stvrdne). Ako je dete jako malo cepici za skidanje temperature, a ako vam je pedijatar vec dao neki savet sta od lekova da koristite (Brufen, paracetamol) poslusajte savet pedijatra. Dete stalno hidrirajte (naterajte ga da pije dosta tecnosti - vode, soka, limunade...najbolje vode ili caja). Da li mu je dao i neke antibiotike? Ako temperatura ne bude trajno pala u roku od tri dana, obavezno vodite dete ponovo kod lekara.

Pozdrav
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

proletelo mi slovo R sorry :oops:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm

Post od macadamia »

Izvinite što trollujem temu, ali me je zainteresovao savet Garfield, a koji se tiče projinog brašna i vinskog sirćeta. To jeste stari, dobro oprobani, i što je najbitnije efikasan metod za obaranje temperature, ali ne kapiram jednu stvar... Koji je mehanizam delovanja toga?
Slika
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night. :)
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Garfield napisao:Ne, ne, i apsolutno ne - stvarno svasta ljudima na pamet pada! Pozdravite komsinicu i nemojte je vise slusati ni kad vam daje recept za neko jelo a kamoli kako da lecite dete - za to sluzi pedijatar.

Tusiranje mlakom vodom (ne toplom), ali ako je dete malo mozda bolje kvasenje nego tusiranje, gore je tamara mislila na fRikcije, naravno, alkohol-voda, fenomenalan lek za skidanje svih decijih i odraslih temperatura je projno brasno ukvaseno (natopljeno) vinskim sircetom, i obloge od toga na noge (kasikom staviti u carapice, carape navuci na stopala, preko njih jos jedne, menjati na svakih par sati, kad se smesa osusi i stvrdne). Ako je dete jako malo cepici za skidanje temperature, a ako vam je pedijatar vec dao neki savet sta od lekova da koristite (Brufen, paracetamol) poslusajte savet pedijatra. Dete stalno hidrirajte (naterajte ga da pije dosta tecnosti - vode, soka, limunade...najbolje vode ili caja). Da li mu je dao i neke antibiotike? Ako temperatura ne bude trajno pala u roku od tri dana, obavezno vodite dete ponovo kod lekara.

Pozdrav
Ovo je pravi recept ( što se kaže bapski ) ali stvarno deluje ,U moje vreme su mi time skidali temperaturu (uspešno) , ali je i dalje dobar recept kod visokih temperatura!
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

Stvarno nemam pojma ("Deluje sasavo, ali..."). Sto bi rekli - kosmodisk! :) Ne ozbiljno, nemam pojma na kom principu ovo deluje (vinsko sirce, hm asocijacija mi je na vino tj na alkohol, mozda neko alkoholno vrenje, a projno brasno drzi vlagu, tj alkohol dugo, duze n4ego kad dete namazes alkoholom pa ispari.....tja, sta znam....to su samo moje laicke asocijacije).
Odgovori