TEMPORAL LOBE EPILEPSY

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

mek74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 02, 2007 12:53 pm

Post od mek74 »

p.s.Danas mu je povecao dozu Donalepta sa 4 na 5ccx3.
mek74
Novi član
Novi član

Post od mek74 »

Greska,nije Donalept,nego DEPALEPT syrup.
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 04, 2007 11:59 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od micaaaa »

Zao mi je sto ce Dejan morati da prodje kroz sva ta ispitivanja!SSPE-Sy je bollest koja napada CNS,posle bolovanja od Rubeole,retko se javlja(samo par slucajeva u literaturi kao reakcija na vakcinaciju,te se iskreno nadm da kod njega to nije slucaj!!!To je progresivna bolest CNS-a koja daje slicne simptome,ali bi i NMR nalaza do sada verovatno pokazao promene.U svakom slucaju verovatmo je doktor pricao o lumbalnoj punkciji kao Dg metodi.Dete lezi na stanu okrenuto sestra i roditelji ga drze,a lekar ulazi iglom u medjuprsljenski prostor u slabinskom delu kicme i vadi tecnost_likvor.ta tecnost ima normalan sastv,a sva odstupanja u smislu promene broja,vrste celija koje se tu nalaze kao i promena biohemijskog sastava likvora moze da ukaze na pravac u dijagnostici.Analize krvi i uruna se rade da bi se iskljucile razne metabolicke bolesti koje mogu dati slicne simptome!Molim Vas insistirajt da se st sto pre odradi!!!Uz najbolje zelje da je rec samo o Temporalnoj epilepsiji! :)
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

Kako je Dejan?Ima li pomaka na bolje?
mek74
Novi član
Novi član

Post od mek74 »

Ne znam sta da kazem.Ajde recimo da je malo bolje,stim da nije vise bled kao ranije i nema podebele podocnjake.Mnogo vise se
" prirodnije "smeje.Ranije je imao neki vestacki smeh,na silu.
Zadnji veliki napad je imao pre dva dana ,kada smo bili kod psihijatra.
Ponovo je poceo sam da ide u skolu.I dalje nas po nekad naziva pogrdnim imenima ali mnogo redje,stim da smo i supruga i ja non stop zauzeti oko toga da "gasimo vatru".U subotu je takodje imao dva velika napada,kada je i pobegao iz kuce.Nakon toga je bio toliko iscrpljen da je citav dan prespavao.Uvece smo morali da ga budimo nebi li uzeo lek.
Za sada imamo zakazano za nedelju ponovo kod neurologa,pa cemo da vidimo sta i kako dalje.
Nego mnogo nas brine onaj pregled u vezi SSPE.Ako sam dobro razumeo i NMR bi mogao da ukaze na bolest CNS.Da li postoji mogucnost da zatrazimo NMR umesto "lumbalne punkcije"?I kakva je razlika izmedju MRI i NMR?
Hteli smo da uradimo i video EEG,ali je neurolog rekao da je kasno posto je vec zapoceo terapiju Depaleptom,koji bi mogao da zavara nalaze EEG-a.
Unapred zahvalan,
Goran.
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

NMR i MRI su isto. Lumbalna punkcija ne moze biti zamenjena magnetnom rezonancom.Ona daje uvid u biohemijska,infektivne...poremecaje,u prirodu nekih poremecaja koje se mogu,a ne moraju videti na NMR.Nije uopste strasna za dete,mnogo manje nego odlazak stomatologu,tako da ne brinete.nije rizicna vec samo neprijatna.Mora da se uradi uz gomilu drugih nalaza(iz krvi i urina) da bi se iskljucile ili utvrdilo postojanje nekih poremecaja koji bi mogli da uzrokuju epilepsiju.Raduje me da reaguje na terapiju,a ako se potvrdi da je"samo epilepsija" u pitanju uspece da mu iznivelisu lekove.Zasto insistiram na NMR_angiografiji(snimanje k.sudova sa kontrastom na nmr-u-tehnicki izgleda kao NmR,koji je Dejan ako sam dobro razumela vec radio)Dakle,sa 15 godina sam pocela da dobijam prve napade temporalne epilepsije koji su izgledali tako da,recimo podjem u skolu,a zavrsim na sasvim drugom kraju grada,nemajuci pojma kako sam dotle stigla,posto me toga bilo sramota krila sam dok god sam mogla,jedno 2 godine,oonda se sve pogorsalo tako da vise nisam mogla da krijem,skoro svakodnevni napadi,izmena psihickog stanja,napadi nervoze,placa,smeha bez ikakvog povoda i kontrole...Sve ovo Vam je Poznato :) A onda gomila odlazaka psihijatru sa naravno mega pogresno dijagnozom Shisophrenia tipa a koja,naravno posto nije ni postojala nije odreagovala na terapiju.Na moju srecu,kao ucenica srednje medicinske,cula sam za temporalnu epilepsiju i u periodu kada sam bila bez napada namolila sam da mi urade EEG,koji je potvrdio sta_temporalnu epilepsiju! :D E sada lepsi deo,niko nije radio dalje pretrage,tee sam dobivsi dg,dobila i terapiju koja je sada regulisala napada bar delimicno.A onda sam upisala medicinski fakultet i samoinicijativno se raspitala i promenila neurologa.Novi me hospitalizovao 10 ak dana na ispitivanjima konacno uradio sve pretrage,ukljucujuci i lumbalnu punkciju(zato tvrdim da nije strasna), i nmr i nmr angiografiju,dosao i rekao mi:"Koleginice,imam i dobru i losu vest za Vas.Losa daVasa osnovna bolest nije do sada primecena,dobra da je Vasa epilepsija posledic druge bolesti koja se ispoljila potpuno atipicno_Vi imate Lupus koji cemo sada leciti." Tako je krenula konacno (posle 6 godina lutanja terapija osnovne bolesti.NMR-angiografija pokazala je upalu k.sudova u temporalnom reznju koji je izazivao nadrazaj u zoni temporalnog reznja i pravio epilepticno zariste.Posle terapije za lupus koji je vec druga prica,ne uzimam vise nikakve antiepileptike,kada se lupus aktivira dobijem terapiju za njega,smirim ga i idemo dalje.u medjuvremenu zivim sasvim normalno,zavrsila sam fakultet,na specijalizaciji sam,izlazim imam normalnu vezu,prosto zivot sasvim normalan za moje godine(29),nemam epi napade.Sve to ne bi moglo nikako da se dogodi bez nmr-angiografije uradjene zbog profesionalne odgovornosti jednog lekara,koji prosto nije hteo da nesto propusti, a da nikakve naznake nije bilo da ce se ta bolest ispoljit samo epilepsijom.Insistirajte da se Dejanu urade sve pretrage,narocito ispitivanja metabolizma,imunoloske i Nmr-angiografija,ako ste nmr vec radili...Neka bude "samo epilepsija'na kraju,onda cete vec znati sa cime se nosite i usmericete se na terapiju iste!ako nije,ona ce prosto nestati kada se osnovna bolest zaleci...Srecno i javite kako je! :D
mek74
Novi član
Novi član

Post od mek74 »

Sta da kazem sem da mi je veoma drago zbog Vas i zbog toga sto ste nakon toliko godina uspeli da pronadjete odgovarajucu dijagnozu ,a prema njoj i terapiju.Kroz vasu licnu pricu sam uspeo da dobijem par odgovora,tako da se nadam da ce nam to biti od koristi u nasoj borbi da pomognemo Dejanu.
Kada sam upitao ,da li NMR moze da ukaze na bolest CNS,vodio sam se vasim predhodnim postom,gde ste rekli "da bi i NMR nalaza do sada verovatno pokazao promene".Tako da verovatno nisam dobro razumeo.
NMR iliti MRI smo vec radili i on je bio sasvim u redu.(kao i CT)
Sto se ovih drugih pregleda tice zatrazicemo od neurologa,sada u nedelju da mu se to sto pre odradi.U svakom slucaju hvala,i ostacemo u kontaktu.
P.S.",skoro svakodnevni napadi,izmena psihickog stanja,napadi nervoze,placa,smeha bez ikakvog povoda i kontrole"
Ovo nam je i te kako poznato.
mek74
Novi član
Novi član

Post od mek74 »

Danas smo bili kod neurologa .
Mogu reci da se Dejan danas mnogo bolje osecao i ponasao.
Imao je par kracih napada ali nista strasno.
Danas su mu vadili krv i uzimali urin.Deo rezultata cemo imati tek za nedelju ,dve.
Neurolog je urgirao da mu se sto pre uradi ,labaratorijsko spavanje(ili kako se to vec zove :-? )ne bi li mu diskfalifikovali ESES.
Ako moze odgovor sta je u pitanju(ESES)?
Tek nakon ovih rezultata ce odluciti da li da nastaviti sa ostalim pregledima(lumbalna punkcija...)
Sto se angiografije tice rekao je da za sada ne misli da bi trebao da ga salje na nmr angiografiju,mada nisam primetio da je iskljucio i tu mogucnost.
U planu mu je da tek nakon sto dobije rezultate krvi poveca dozu Donalepta (Sodium Valproate 200 mg)Syrup.200 mgx3.
"Micaaaa"ako moze jedno pitanje.Nakon napada,koje si i sama navela-izmena psihickog stanja,napadi nervoze,placa,smeha bez ikakvog povoda i kontrole,da li si se secala tih stvari nakon toga ili nisi.
Nikako ne mozemo da dobijemo odgovor od Dejana ,niti da provalimo ,da li se on toga seca,ili mozda delimicno.
I ako moze odgovor u vezi ESES?
Puno pozdrava od porodice Mekic.
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

ESES je sindrom (skup simptoma koji se javljaju u sklopu neke bolesti ili kao zasebna bolest)U ovom slucaju,osnovni simptom je epilepticni status bez konvulzija u toke spavanja.E.status je produzeni epi napad ili skup epi napada bez razmaka medu njima.Najcesci je u toku neke bolesti,redje kao samostalan...To sada hoce da potvrde ili negiraju!Ako dobro reaguje na Na Valproat,super!Bez obzira na ishod nekih pretraga insistirajte na kompletnoj dijagnostici...Epi napada se uglavnom _95%nisam secala,A oni kojh sam se delimicno secala bili su najgore zivotno iskustvo koje sam imala -nervoza u kpojoj ne znate da li da vristite,placete ili bezite ,a potpuno ste nemocni,sve ide mimo Vas,vredjate,"zakukavate",a ne znate sta biste sa sobom!Ako Vas Vredja,to nije on ,to je bolest!!! :D Pozdrav!E,da,da li je lekar iskljucio prethodne sumnje?
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

Kako je Dejan?Pozz
Sve prolazi,samo dela ljubavi ostaju!
mek74
Novi član
Novi član

Post od mek74 »

Hvala na interesovanju.
Pa recimo da je bolje,nego sto je bilo.I dalje ima napade,samo u mnogo manjem intervalu nego ranije.U poredjenju sa pre dve tri nedelje,ovo je mnogo podnosljivije.I dalje nas vredja,i dalje su prisutni raznorazni izlivi besa,smeha ,placa bez ikakvog povoda.
Kada smo mu prikazali na kameri,detalje koje smo snimali u toku napada,bio je veoma postidjen,kao da prvi put vidi.Nije se tacno secao detalja.To navodi na cinjenicu koju si ti navela,da se on u stvari ne seca toga.
Nama kao roditeljima je nekad veoma tesko da se postavimo prema tom pitanju.Mada nas psihijatar i psiholog savetuju da i u trenutcima napada budemo odlucni sa jasno postavljenim granicama,sta sme a sta ne sme.(jer u nekim situacijama mozda i nisu u pitanju napadi),mnogo puta smo neodlucni po tom pitanju.
Kako biti strog prema rodjenom detetu u trenutku epi napada?(kojeg se ni on sam ne seca-kao sto si i sama navela )
Sto se licno Dejana tice,danas nas je neurlog zvao telefonom i rekao da mu povecamo dozu Valproata sa 5 cc na 6 ccx3 puta dnevno.
Izmedju srede i cetvrtka ima pregled radi provere ESES.
Tek nakon kompletnih rezultata krvi,urina i u vezi ESES,odlucice sta i kako dalje.Za sada nam samo ostaje da cekamo i da se nadamo.
Sto se tice skole,njegova razredna nam je rekla da je primetila pad koncentracije za vreme casova kod Dejana.
Da li to moze biti i posledica lekova?
Sto se tvog pitanja u vezi prethodnih sumnji neurologa tice,ako mislis na rubeolu ili ti negativne posledice na vakcinaciju protiv rubeole,ako sam dobro razumeo,posto je Dejan vakcinisan pre par meseci,i dalje nemamo konacan odgovor,Jedan deo prilikom vadjenja krvi je poslat u labaratoriju i radi provere toga.(sada neznam da li se preko provere krvi moze odbaciti sumnja u vezi toga ili se u svakom slucaju mora raditi"lumbalna punkcija"?)
Nadamo se da cemo sto pre imati odgovore na mnoga pitanja,i da cemo sto pre naci odgovarajucu terapiju za Dejana,kako bi on mogao da nastavi normalno da raste i da se razvija kao i vecina klinaca u njegovom uzrastu.
Imao bi jos jedno pitanje u vezi lekova,a to je razlika izmedju carbamazepina i valproata ,ili je to mane vise slican lek?(on i dalje uzima oba)
Pozz.
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

Sada,sto se samih napada tice,mislim da postavljali,ne postavljali granice,isto Vam je_to ne zavisi od njega.Za slucaj da je nekada i bezobrazan(folira napad-sto Vi ne mozete da znate),mozda bi ih trebalo poslusati.Posto se napada se uglavnom ne seca,pa iako mu postvite ostre granice,ne mozete pogresiti ,ne seca se...Mislim da je najvaznije za Dejana zakljucavati vrata stana,kuce...i osigurati prozore...Moze da se desi da odluta.Nije nista strasno,prestace napad-pa ce se vratiti,ali je uzasna trauma za roditelje...Ako postoji sumnja na tako ozbiljnu bolest,nije dovoljna samo analiza krvi.Lekovi nisu isti,oba su antiepileptici,ali imaju potpuno drugi mehanizam delovanja.Cesto se daju udruzeno kada jedan nije dovoljan za kontrolu napada.Mozda ce mu davati oba dok ne poveca dozu valproata,a onda ukinuti,karbamazepin.naravno to zavisi od Dejanove reakcije,ostalih rezultata...Javite kako je prosla kontrola!Pozz!
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

Srecna vam Nova godina!
mek74
Novi član
Novi član

Post od mek74 »

Hvala na cestitkama,i mi Vama zelimo sve najbolje,a pre svega:
U telu zdravlje ,u dusi mir.U mislima radost u srcu mladost.U radu uspeh,puno srece i lepih snova neka Vam donese godina ova.
Ziveli!!!
micaaaa
Aktivan član
Aktivan član

Post od micaaaa »

Kako je Dejan?Kako su prosla ispitivanja?
Odgovori