Sta radi specijalista opste medicine - porodicni lekar

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Sta radi specijalista opste medicine - porodicni lekar

Post od dr ivica »

Lista bolesti i stanja koja samostalno leči porodični lekar

Navedene bolesti i stanja samostalno dijagnostikuje i leči porodični lekar - lekar primarne zdravstvene zaštite. U našoj zemlji to je lekar opšte medicine, specijalista opšte medicine ili lekar specijalista medicine rada. Konsultativni pregledi specijalista sa nivoa sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite zahtevaju se samo kod komplikovanih slučajeva, sumnje na druge bolesti, ili hroničnih progresivnih oboljenja u odmaklim fazama, sa potrebom hospitalizacije. Pored klasičnog fizičkog pregleda, u dijagnostikovanju navedenih bolesti i stanja lekar primarne zdravstvene zaštite rutinski upotrebljava EKG, tumači laboratorijske analize, zahteva i opisuje standardne radiografije, izvodi ili zahteva doppler i ultrazvučne preglede, u posebnim situacujama traži CT, EEG i EMNG, koristi otoskop, optotip, zahteva i tumači spirometriju, i koristi druge savremene dijagnostičke procedure i metode. U samostalnom lečenju porodični lekar pored propisivanja medikamentozne terapije i davanja saveta dužan je i da samostalno koristi sledeće stečene veštine: ordinira intramuskularne, intravenozne, intrakutane, subkutane i intraartikularne injekcije, obrađuje rane i opekotine, punktira gnojne procese, radi manje ekscizije i postavlja jednostavne šavove, vrši primarne imobilizacije, koristi metode hemostaze, ispira uši, uklanja strana tela ispod kapaka, obavlja kardiopulmonalnu reanimaciju i radi druge aktivnosti iz domena ambulantne hirurgije i urgentne medicine.

Internističke bolesti:
hipertenzija i hipotenzija, stabilna angina pectoris, aritmije i poremećaji sprovođenja koji reaguju na antiaritmike, dilatativna kardiomiopatija pre dekompenzacije, venski varikoziteti, ulkusi i tromboflebitis, hronične obstruktivne bolesti pluća, astma, disfunkcione i upalne bolesti jednjaka (spazmi, ahalazija, ezofagitis), gastroezofagealni refluks, gastritis, dispepsije, hiatus hernija, čirevi želuca i duodenuma - nekomplikovani i neindikovani za gastroskopiju, toksičke lezije jetre, iritabilni kolon, obstipacija, hemoroidi, dijabetes, hipertireoza i hipotireoza, gojaznost i hipoalimentacija, hiperlipidemija, anemije (sideropenijske, posthemoragijske), limfadenitisi, purpura (alergijska, postinfektivna), hronična bubrežna insuficijencija (bez indikovane dijalize), kamen i pesak urotrakta, benigna hiperplazija prostate.

Akutne upalne bolesti:
upale respiratornih puteva i paranazalnih šupljina, akutne upale spoljašnjeg ušnog kanala i bubne opne, infektivni gastroenterokolitisi, akutne upale urotrakta (pijelonefritis, cistitis, uretritis), kolpitis (bakterijski, trihomonasni, gljivični, senilni), mastitis (običan i u puerperijumu), ekcemi, folikulitis, celulitis, hepres simpleks, hepres zoster, varičela, rubela, morbili, šarlah, erizipel, egzantema subitum, ostali akutni infektvni sindromi koji ne zahtevaju hospitalizaciju

Neuropsihijatrijska oboljenja i bolesti lokomotornih organa:
cervikalni, cervikobrahijalni i cervikocefalični sindrom, lumbalgije, lumboishialgije, kompresivni sindromi, neuralgije, parestezije, akutni bolni sindromi, degenerativni reumatizam zglobova (osteoartroze), mijalgije, miozitisi, miofibroze, periartritisi, burzitisi, tendosinovitisi, giht, osteoporoza, glavobolja, cerebrovaskularni sindromi (bez iktusa), moždani organiski psiho-sindrom, parkinsonizam, vertiginozni sindrom, neuroze (anksiozne, depresivne, somatoformne, panični napadi), stresne reakcije, nesanica

Dermatologija, oftalmologija, otorinolaringologija:
urtikarije, kontaktni dermatitis, strofulus, angioedem, nodozni eritem, dermatomikoze, onihomikoze, diseboreja, dishidroza, akne, rozacea, senilna i aktinična keratoza, senilni pruritus, intertrigo, pedikuloza, scabies, konjuktivitisi, blefaritisi, halazion, hordeolum, alergijski i vazomotorni rinitis, cerumen obturans, difuzni otititis eksterni, katar auditivnih tuba.

Ambulantna hirurgija, traumatologija, urgentna stanja:
apscesi, hronični čirevi, panaricijumi, furunkuli, karbunkuli, ishemičko stopalo, dekubitusi, ateromi, lipomi, fibromi, bradavice, urasli nokti, subluksirani nokti i subungvalni hematomi, naprsline i prelomi falangi, rebara i nosa bez dislokacije, iščašenja sa spontanom ili lakom repozicijom, uganuća, distenzije, površne rane (oguljotine, posekotine, razderotine, ubodi), opekotine, izlaganje kaustičnim sredstvima, strana tela ispod kapaka, ujedi krpelja i drugih insekata, epistakse, sunčanica, toplotni udar, šok, kolaps, urgentna stanja iz domena interne medicine, neuropsihijatrije i hirurgije koja se moraju zbrinuti ambulantno pre transporta u bolnicu.

Porodični lekar dijagnostkuje i druge bolesti i stanja i učestvuje u njihovom lečenju, ali uz konsultaciju i u saradnji sa specijalistima pedijatrije, ginekologije i specijalistima sa nivoa sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Wow, ako su stvarno takvi lekari opste prakse u Srbiji ( a nesto se bas ne secam), onda zavidim. Moj kucni lekar ovde (u Nemackoj) iskreno ne sluzi nicemu. Dva put godisnje odem kod nje, ona me pogleda, ne da nikakvu dijagnozu, prepise mi lekove koje i onako moram da kupim u apoteci i to je to. Ako ne zna tacno o cemu je rec uglavnom mi samo napise uput za specijalistu.... Sve u svemu ne vredi sedeti i cekati u cekaonici sa ostalim bolesnim ljudima, jer na kraju izadjes bolesniji nego sto si usao....
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Na zalost, nisu. Ja se trudim da budem, zato (vajda) i jesam jedan od redjih koji pored rada u drzavnoj ambulanti imaju i pacijente koji hoce da se lece kod i privatno u privatnoj poliklinici gde sam konsultant. To je retkost; jer pacijenti uglavnom ne "jure" lekare specijaliste opste medicine, nismo "atraktivni", naravno dok se ne sazna sta sve mozemo i znamo - ili bolje - sta bi sve trebalo da znamo i mozemo...

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

E bas tako: "sta bi sve trebalo da znamo i mozemo". :cry:

Ja bih prva volela da imam porodicnog lekara kao sto ste Vi dr Ivice, ne bih nogom krocila u d.z. vise kada bih znala da ovde postoji takva institucija koja ima kvalitetne lekare!!

Ja u d.z. idem samo po upute i ni zbog cega vise, jer smatram da kao pacijent ne treba da znam sve sto znam i da ne treba ja da budem ta koja ce da predlaze doktoru sta mislim da treba da se uradi i da dajem "samodijagnozu" a da ona potvrdi sa "Da, dobro ste se setili toga" :evil: (a ja se "setila" preko interneta, prijatelja, poznanika i literature)

Od kada znam za ovo mesto, nisam ni jedan jedini put prvo otisla kod lekara, nego obrnuto, i uvek se ispostavilo kao tacno ono sto sam saznala ovde.

E sad, po nekom novom Zakonu, nemam pravo preko socijalnog da overavam knjizicu, nego treba da placam 1.600 din mesecno!!! :evil: Pitam se samo za sta??!! :roll:
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am

Post od minjab »

Da, upravu je dr.Ivica ,ja sam imala dr.koja je upravo bila to sve ,međutim ona je radila na diplomatskom odeljenju i mi smo odlazili kod nje za sve ,otišla je u privatnike ..........pa pitajte me da li nisam pošla za njom, naravno da jesam ,jer mi je bila ''klinika u malom ''hvala Bogu pa ne trčkam za svaku sitnicu kod nje ,ali sve što mi treba tu je.
sad, po nekom novom Zakonu, nemam pravo preko socijalnog da overavam knjizicu, nego treba da placam 1.600 din mesecno!!! Pitam se samo za sta??!!
A ovo je velika sramota, da ljudima na birou koji ne mogu da dođu do posla naplaćuu još 1600 din, pa još i da plaćamo privatno osiguranje ''da se obezbedimo za starost'' sa prosečnom platom od 18000 din , e baš bih volela da vidim kako je to moguće.
Ovo što osmišljavaju po ugledu na zapad , samo su prevideli jednu ''sitnicu'' naše plate.Ma sitnica :wink:
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

minjab napisao:samo za sta??!!
A ovo je velika sramota, da ljudima na birou koji ne mogu da dođu do posla naplaćuu još 1600 din, pa još i da plaćamo privatno osiguranje ''da se obezbedimo za starost'' sa prosečnom platom od 18000 din , e baš bih volela da vidim kako je to moguće.
Ovo što osmišljavaju po ugledu na zapad , samo su prevideli jednu ''sitnicu'' naše plate.Ma sitnica :wink:[/quote]

Da, i to da placam na osnovu mamine penzije (jer u licnoj karti mi je ta adresa, nisam menjala, jer sam u iznajmljenom stanu), a njenih 70% penzije premasuje 6.000,00 i zbog tako visokog iznosa :evil: , ja to moram placati (ako ne uspem preko nevencanog supruga da sredim da mi on overava preko svoje firme!! :evil:

ma, to je druga tema skroz.........
Odgovori