Vec 11 dana imam prehladu koja je napala uho, grlo, nos pa se sa sinusa spustila na donje respiratorne organe, i krenulo je sa kasljem i polu-iskasljavanjem. Nista od lekova, osim cajeva, vitamina nisam uzimala, do pre 2 dana kada sam otisla kod dr. opste prakse da me 'poslusha' jer za 4 dana letim preko okeana, i menjam 4 aviona (dakle put koji traje 23 sata) na naucnu konferenciju, i iz ranijeg iskustva kada sam na kracoj relaciji letela sa prehladom i zapushenim nosem, desilo se da mesec dana nisam mogla dobro da cujem, imala problema ORL prirode i upozorenje lekara da nikada ne letim kada sam bolesna.
Eh, sada je 11-ti dan prehlade ili infekcije (ne znam tacno sta je), doktorica je rekla da su mi pluca puna 'nechega' i odmah prepisala hemomicin od 500mg da pijem 1 tabletu dnevno naredna tri dana. Ostalo mi je jos veceras da popijem trecu ali nema boljitka. Takodje, prepisala mi je Beconase sprej i rekla sto se nje tice, da mogu slobodno da letim samo da pre i posle sletanja ushtrckam sprej [imajte u vidu nove EU propise da i u rucnom prtljagu ne sme da se nosi tecnost, pa makar i sprej za nos bio, obicno avio kompanije se vade kako stjuardese imaju neki rastvor -ako imaju, u slucajevima da je potrebno).
Ne znam sta da radim? Da li da ipak letim polu-rovita, da sacekam jos dan-dva da vidim, mada morala bih orgaizatore da obavestim da li dolazim jer su mi platili kartu i hotel.....dakle, bas sam u nezgodnoj situaciji. Imam 31, i poslednji put sam 2007 bila 'bolesna', sada zaista ne znam sta se desilo da ovoliko dugo traje prehlada, sinusitis, infekcija, kasalj, itd.
Drugarica kaze da idem, da ako mi oduzmu sprej za nos da tamo napravim smeshu od mlake vode i soli i udishem na nos (indijanska tehnika), drug kaze da ne idem jer mi je i imunitet opao (od danas pijem neke tablete sa ehinaceom da vidim da li ce pomoci do utorka), a fizicka kondicija mi je spala na nulu jer 11 dana se ne krecem i misici me bole.
Sta da radim, pomozite mi doktori!!!
Glupo mi je da ne odem jer organizatori me ocekuju i platitili su skupo avio kartu u sred ekonomske krize, a s druge strane necu da patim kao pas negde u stranoj zemlji preko atlantika (ipak da je blize u evropi..) jer znam kako mi je bilo prosli put, ali tada sam bila nepripremljena, sada mi svi govore kako ne smem bez kapi za nos.
STa da radim sa 'slajmom' ili kako se vec zove koji mi je u plucima?
Pozdrav i hvala jos jednom!
Da li smem da letim avionom ako...?
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Osnovna razlika između uslova na zemlji i kabine putničkog aviona je u atmosferi. Barometarski pritisak u kabinama putničkih aviona je u rasponu: 1524 – 2438 m, to znači „između Kopaonika i Prokletija“.
Obichna promena pritiska zbog uspinjanja aviona na odredjene visine.
Svako manje vishe oseca to shto i ti osecash, samo shto nije svachije telo od istog materijala sachinjeno pa ce svako drugachije reagovati. A evo neshto o prehladi...
Zbog promena barometarskog pritiska tokom letenja, otvori kroz koji se ventiliraju, srednje uvo i sinusi moraju biti otvoreni.
Zato akutna zapaljenja gornjih disajnih puteva su apsolutna kontraindikacija za letenje.
Buka ima svoj uticaj na slušni aparat.
Prevencija uticaja letenja na uvo, nos i grlo:Žvakaća guma, kapi za nos, Valsalva manevar, za bebe cucla i sisanje, smanjiti pojačalo na slušnom aparatu.
PLUĆNE BOLESTI I PUTOVANJE AVIONOM
Savet lekara putnicima, koji nameravaju da putuju avionom zavisi od sledećih faktora:vrste, mogućnosti vraćanja i težine funkcionalnih promena bolesti pluća, procene tolerancije kabinske visine i sigurnosti putnika.
Glavni izazov za lekara je da pravilno odluči koji bolesnik može da putuje uz korišćenje kiseonika, a da ima stvarne koristi?
Plućne bolesti:astma,hronična opstruktivna bolest pluća,bronhiektazije i cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća,malignitet,neuromuskularne bolesti,infekcije pluća,pleuralni izliv,plućne vaskularne bolesti i dr.
Ove bolesti obavezno moraju biti razmotrene od strane porodičnog lekara pre namere da se putuje avionom.
Tako da pre putovanja-letenja, putnici koji imaju zdravstvenih problema trebalo bi obavezno da se pregledaju i da poslušaju savete svojih lekara. Sposobnost za putovanje avionom- letenje zavisi: od stvarnog stanja bolesti, mogućnosti kontrole i lečenja tokom letenja, trajanja letenja i odredišta.
Opšte je pravilo da bolesni kod kojih se očekuje pogoršanje pod uticajem stresora-uslova u toku leta, NE LETE!
Odluka da putnik sa zdravstvenim problemom ipak može da koristi avion kao prevozno sredstvo može imati ograničenja: medicinski kiseonik-O2, obavezna pratnja, i ostalo.
Aviokompanije imaju svoje SPECIJALNE SLUŽBE za potrebe ovih putnika. Za korišćenje je obavezno ranije kontaktirati aviokompaniju i očekivati naplatu.
Svaka aviokompanija u svetu ima neku mogućnost pružanja MEDICINSKE POMOĆI.
Najčešće su to stjuardese, koje su edukovane za pružanje “Prve pomoći”. Postoje i specijalni medicinski kompleti u avionu.
Srećom lekari često putuju avionom. 1991. godine od svih medicinskih akcidenata, koji su prijavljeni tokom putovanja avionom u 85% slučajeva nalazio se lekar u avionu kao putnik.
Obichna promena pritiska zbog uspinjanja aviona na odredjene visine.
Svako manje vishe oseca to shto i ti osecash, samo shto nije svachije telo od istog materijala sachinjeno pa ce svako drugachije reagovati. A evo neshto o prehladi...
Zbog promena barometarskog pritiska tokom letenja, otvori kroz koji se ventiliraju, srednje uvo i sinusi moraju biti otvoreni.
Zato akutna zapaljenja gornjih disajnih puteva su apsolutna kontraindikacija za letenje.
Buka ima svoj uticaj na slušni aparat.
Prevencija uticaja letenja na uvo, nos i grlo:Žvakaća guma, kapi za nos, Valsalva manevar, za bebe cucla i sisanje, smanjiti pojačalo na slušnom aparatu.
PLUĆNE BOLESTI I PUTOVANJE AVIONOM
Savet lekara putnicima, koji nameravaju da putuju avionom zavisi od sledećih faktora:vrste, mogućnosti vraćanja i težine funkcionalnih promena bolesti pluća, procene tolerancije kabinske visine i sigurnosti putnika.
Glavni izazov za lekara je da pravilno odluči koji bolesnik može da putuje uz korišćenje kiseonika, a da ima stvarne koristi?
Plućne bolesti:astma,hronična opstruktivna bolest pluća,bronhiektazije i cistična fibroza, intersticijalna bolest pluća,malignitet,neuromuskularne bolesti,infekcije pluća,pleuralni izliv,plućne vaskularne bolesti i dr.
Ove bolesti obavezno moraju biti razmotrene od strane porodičnog lekara pre namere da se putuje avionom.
Tako da pre putovanja-letenja, putnici koji imaju zdravstvenih problema trebalo bi obavezno da se pregledaju i da poslušaju savete svojih lekara. Sposobnost za putovanje avionom- letenje zavisi: od stvarnog stanja bolesti, mogućnosti kontrole i lečenja tokom letenja, trajanja letenja i odredišta.
Opšte je pravilo da bolesni kod kojih se očekuje pogoršanje pod uticajem stresora-uslova u toku leta, NE LETE!
Odluka da putnik sa zdravstvenim problemom ipak može da koristi avion kao prevozno sredstvo može imati ograničenja: medicinski kiseonik-O2, obavezna pratnja, i ostalo.
Aviokompanije imaju svoje SPECIJALNE SLUŽBE za potrebe ovih putnika. Za korišćenje je obavezno ranije kontaktirati aviokompaniju i očekivati naplatu.
Svaka aviokompanija u svetu ima neku mogućnost pružanja MEDICINSKE POMOĆI.
Najčešće su to stjuardese, koje su edukovane za pružanje “Prve pomoći”. Postoje i specijalni medicinski kompleti u avionu.
Srećom lekari često putuju avionom. 1991. godine od svih medicinskih akcidenata, koji su prijavljeni tokom putovanja avionom u 85% slučajeva nalazio se lekar u avionu kao putnik.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Hvala Tamaraft na odgovoru, vidim da su neka opsta pravila za teze bolesnike, npr. da nosim kiseonik i sl. ne vazi za moj slucaj. Sto se zvaka tice, to svaki put praktikujem i kada sam zdrava.
Dakle: sam put traje 23 casa, i menjam 3 aviona/leta za to vreme, plus imam i periode chekanja i do 4 sata na aerodromima. Konferencija traje 4 dana, ostajem 2 dodatno, dakle 6 dana, pa povratak natrag za Bgd.
Veceras ispijam trecu tabletu Hemomicina od 500mg i videcu da li ce sutra, tj do ponedeljka biti nekog boljitka. I dalje kashljem i pokushavam da izbacim sluz (ne uspeva mi svaki put iako pijem sirup od jagorcevine, timijana), ali opet nos mi je cas otpushen-cas zapushen (nevezano od prehlade sklona sam sinusitisu), i bole me ledja (danas sam izlazila po hladnoci i nazimila sam gornji deo ledja). Ponavljam ova prehlada traje 11 dana:(
Da li neko moze da me posavetuje sta da radim jer su misljenja podeljena- pro i contra, cak me je drugarica biolog po zanimanju naterala da kupim danas fizioloshki rastvor i koristim umesto spreja za nos.
I jos nesto: kao student na postdiplomskim studijama nemam vise pravo na studentsku polikliniku a i zdravstvena mi vise ne vazi: da li postoji neko ko bi me 'poslushao' pred put da znam da li smem da idem ili ne, a da ne idem na celokupne preglede kod privatnih lekara koji bi mi uzeli silne novce za 5 minuta konsutacija?
Hvala!
Dakle: sam put traje 23 casa, i menjam 3 aviona/leta za to vreme, plus imam i periode chekanja i do 4 sata na aerodromima. Konferencija traje 4 dana, ostajem 2 dodatno, dakle 6 dana, pa povratak natrag za Bgd.
Veceras ispijam trecu tabletu Hemomicina od 500mg i videcu da li ce sutra, tj do ponedeljka biti nekog boljitka. I dalje kashljem i pokushavam da izbacim sluz (ne uspeva mi svaki put iako pijem sirup od jagorcevine, timijana), ali opet nos mi je cas otpushen-cas zapushen (nevezano od prehlade sklona sam sinusitisu), i bole me ledja (danas sam izlazila po hladnoci i nazimila sam gornji deo ledja). Ponavljam ova prehlada traje 11 dana:(
Da li neko moze da me posavetuje sta da radim jer su misljenja podeljena- pro i contra, cak me je drugarica biolog po zanimanju naterala da kupim danas fizioloshki rastvor i koristim umesto spreja za nos.
I jos nesto: kao student na postdiplomskim studijama nemam vise pravo na studentsku polikliniku a i zdravstvena mi vise ne vazi: da li postoji neko ko bi me 'poslushao' pred put da znam da li smem da idem ili ne, a da ne idem na celokupne preglede kod privatnih lekara koji bi mi uzeli silne novce za 5 minuta konsutacija?
Hvala!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Kontakt:
Huh, mislim da moj slucaj nije bas toliko tezak, za snimanje pluca i slicno...
meni je potrebno samo neko da me poslusha jer jos uvek kasljem i imam problema sa izbacivanjem sluzi iz pluca...
Za knjizicu je malo teze jer svi moji imaju svoje kartone i svoje lekare koji ih poznaju, tesko je da tako nesto izvedem:(
meni je potrebno samo neko da me poslusha jer jos uvek kasljem i imam problema sa izbacivanjem sluzi iz pluca...
Za knjizicu je malo teze jer svi moji imaju svoje kartone i svoje lekare koji ih poznaju, tesko je da tako nesto izvedem:(
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Kontakt: