sistemski lupus

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

jjj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 3:47 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

sistemski lupus

Post od jjj »

molim vas da mi odgovorite koliko sam ja blizu obolevanju od lupusa ana na hep2 je pozitivna (citoplazma grubo mrljasta-ostalo je ok) ana je 13.3 anti ds-dna je 10 anti ssa je 6.8 crp<5 c3 0.7 c4 0.75 se 9 leukociti 3.1 rf je negativan agma je negativna anti ssb je 2.9 fibrinogen je 2.7 ostalo je dobro urin je u redu nemam crvene ospe po licu ali imam u unutrasnjoj strani obraza bele bezbolne flekice na sluzokozi ne smeta mi sunce cesto imam kandidijaze gastrointestinalno isla sam kod raznih lekara i jos nemam dijagnozu a jako sam uplasena sta biste vi preporucili i ako moze neki savet za ishranu i jacanje imuniteta unapred hvala na odgovoru
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

A ko vam je uopshte rekao da imate lupus?

Ko na to sumnja? Jel uopshte postoji sumnja doktora na lupus? Ili sami donosite zakljuchke?

Bolest se javlja češće kod žena (20-40 godina), hroničnog je toka. Javljaju se pločasta žarišta u početku crvena, potom zadebljana i na kraju atrofična, najčešće na licu, vlasištu, nosu oko usana.

Bolest ima tendenciju stvaranja novih žarišta, koja se međusobno spajaju. U 5% slučajeva bez lečenja razvije se sistemski lupus eritemazozus.

Sistemski eritemski lupus (Lupus erythematosus systemicus) je bolest čija klinička slika izuzetno varira.
Početak bolesti je praćen nespecifičnim simptomima, povišenom temperaturom i malaksalošću, bolovima u zglobovima i mišićima, promenama na koži, anemijom i smanjenjem broja belih krvnih zrnaca.

Obično bolest zahvata samo jedan organ da bi se kasnije javile i druge kliničke manifestacije.
Klinički tok olakšava prisustvo specifičnih antitela još na početku bolesti, tako da je moguće na vreme započeti lečenje.

Zglobno - mišićni simptomi se javljaju kod većine bolesnika i obično se ispoljavaju bolom u zglobu (artralgija) ili u obliku prolaznog artritisa velikih zglobova. Kožne promene se sreću kod 80% bolesnika i manifestuju se kao eritem obraza ( u obliku leptira) i kao eritemska ili makulopapulozna ospa koja zahvata šire površine kože izložene suncu.

Razni oblici kožnog vaskulitisa javljaju se u oko 20% pacijenata.
Ranice na sluzokoži usta i nosa su tipične za akutni tok bolesti.
Suvi ili eksudativni pleuritis su najčešća plućna manifestacija bolesti.
Ovo oboljenje zahvata i srce dovodeći u najvećem broju slučajeva do perikarditisa.
Kod oko polovine bolesnika prisutne su i bubrežne promene koje mogu dovesti i do hronične bubrežne insuficijencije.
Autoimuni proces kod lupusa može oštetiti i nervne strukture, tako da kod pojedinih pacijenata može doći do napada epilepsije ili psihoza.

Hematološki poremećaji su, takođe, vrlo učestali i karakterišu se prisustvom anemija i smanjenjem broja leukocita.

Oštećenje endotela u okviru vaskulitisa indukuje nastanak tromboza malih krvnih sudova.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
jjj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 3:47 pm

Post od jjj »

ispituju mi doktori lupus vec dve godine bila sam na wma i na poliklinici u novom sadu upravo sutra treba da vadim par nalaza za kontrolu moj mi je lekar rekao da po mojim nalazima ima dosta oblika autoimuniteta i da najvise sumnja na sle zato sam jako i uplasena hvala vam na odgovoru
Ella83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 04, 2009 2:03 pm

Post od Ella83 »

Pozdrav. Mojoj nećaki je 30.decembra 2008. godine dijagnosticiran Sistemski lupus. Mjesec dana je provela u bolnici, a nakon povratka kuću bila je neprepoznatljiva. Lice joj je naduto, trbuh također. Pokusavam istražiti nesto o tome, ali malo je konkretnih informacija. Je li bolest izlječiva? Moze li se sa njom "normalno" živjeti? Oboljela djevojčica ne osjeća nikakvu bol. Javlja joj se jedino pretjerani umor.
Radost je umijeće koje se moze naučiti.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

Ella83,

sistemski lupus je autoimuno oboljenje, sto znaci da bela krvna zrnca, koja bi trebalo da napadaju strano u organizmu (mikrobe i njihove produkte) napadaju tkiva svog organizma. posto bela zrnca putuju krvnim sistemom po celom telu - meta lupusa mogu biti prakticno sve strukture u ljudskom organizmu.
konacna dijagnoza se postavlja kada neko ima 4 (ili vise) od 11 kriterijuma, neki od njih su vam poznati (crveni leptir na licu) neki verovatno nisu.
vazno je da pacijent uvek bude pod redovnom kontrolom reumatologa i uzima terapiju, svake prognoze su nezahvalne, pogotovo na forumu. sa danasnjom terapijom zivot je sve kvalitetniji.
Ella83
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 04, 2009 2:03 pm

Post od Ella83 »

Hvala Vam na ogovoru.
Radost je umijeće koje se moze naučiti.
1310
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 02, 2009 9:09 pm

sistemski lupus

Post od 1310 »

jos nemam dijagnozu zato sto sve rezultate antitjela imaju neke granicne vrednosti.kontolu nisam radila vec 10 mjeseci i mozda i nem potrebe jer nakon 2 god.ja jos nemam dijagnozu.kakve su vase iskustva .ja sam iz makedonije.zadnje analize su:ANA 1:80,anti-dsDNA 73,anti-DNP-pozitivno,CRP 24.
1310
Novi član
Novi član

sistemski lupus

Post od 1310 »

ljudi,pa zasto mi ne pisete.mozda me ne razumete ili nemate odgovor na moje pitanje.tako mi rade i doktori nemojte i vi.oni mi stalno kazu kao nije ti nista ali moras stalno da kontrolises te antitjela.
1310
Novi član
Novi član

sistemski lupus

Post od 1310 »

dali je neko imao ovakve nalaze pa da se leci na reumatologiji,ili sam ja jedina.ajd procitajte sta sam vam sve napisala i pitala i molim vas odgovorite mi
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

morati redovno ici na kontrole i biti pod nadzorom reumatologa!
lupus moze biti bez izrazenih simptoma!
1310
Novi član
Novi član

sistemski lupus

Post od 1310 »

ali kako se kod vas tretiraju pacijenti sa takve rezultate.napravila sam analiza krvne slike i sve je ok cak i sedimentacija je mirna,bubrezi ok,ali meni su noge strsno otecene.radim u sedecu polozbu i kad hocu da ustanem ne mogu da se dignem jer noge osecam kao da imam nesto tesko na njima.internistica mi je dala uput za reumatologiju,jer ne zna odakle te otoke,ali ona misli da sa mirnu sedimentaciju ne moze biti nikakvo oboljenje.daj boze da nije,ali meni je tesko sa ove otoke,a za umor i malaksalost da ne pricam.molim vas odgovorite
Odgovori