put u DR Kongo

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Lepsa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 05, 2008 5:54 pm

put u DR Kongo

Post od Lepsa »

Interesuje me koje opasnosti tj. bolesti vrebaju u DR Kongo! Tacnije, ako neko precizno zna da mi odgovori koje vakcine i tablete treba da se prime i popiju pre polaska tamo. Znam za vakcinu protiv zute groznice, ali nema je u institutu Batut! Zna li neko gde jos moze da se nabavi?
Moj prijatelj ide u DR Kongo na sluzbeni put, pa je prilicno zabrinut. Sta treba poneti od lekova za svaki slucaj? Ostace tamo mesec dana!
Unapred hvala na svakom odgovoru!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Institut za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
macadamia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2005 8:14 pm

Post od macadamia »

http://www.who.int/ith/countries/cod/en/

Stranica SZO (Svetske zdravstvene organizacije) koja može biti od velike pomoći. Koliko vidim, glavni rizik je žuta groznica, kod koje je neophodna vakcinacija pre ulaska u zemlju. Pored "žute groznice", kao potencijalni rizik navedena je i malarija.
Slika
Never, under any circumstances, take a sleeping pill and a laxative on the same night. :)
Bloker
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 04, 2008 7:15 pm

Post od Bloker »

Raspitaj se u poznatijim privatnim klinikama u Beogradu, verovatno neka ima vakcinu protiv zute groznice. Ona se mora primiti bar nedelju dana pred put. Ako je nema kod nas, u Budimpesti ili Zagrebu je ima svakako. Ova vakcina je jako bitna jer ako nemas karton sa sobom kad sletis u Kongo, vakcinisace te na aerodromu, zaista ne zelis da znas kako tamo izgleda aerodrom, doktor i ambulanta.

Moj savet je da se vakcinise i protiv zutice, a u zavisnosti od posla mozda jos nesto. Najbolje nek nazove Batut, objasni gde ide i kojim poslom i sve ce mu kazati.

Protiv malarije se ne moze. Ako se desi, desilo se. Jedan u 10 komaraca je otprilike malarican, sto zavisi i od podneblja i sezone parenja. Kao prevenciju nek uvek bude namazan autanom, svaki otvoren deo tela. Obavezno nek maze i iza usiju i usne skoljke. Na noge duge carape, i kosulja dugih rukava.

U Srbiji nema anti malarika, mozda eventualno u klinickom centru. Ako ide negde napolje, neka kupi "lariam", vise o leku vidi na SZO ili Vikipediji.

Po meni, jedan od najvecih problema, bice suociti se sa realnoscu koja vlada u Kongu. Srecno!
Dower
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 4:35 pm

Post od Dower »

Protiv malarije se moze i upotrebom kinina a njega imash u Sveps tonic water - u!
Bloker
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 04, 2008 7:15 pm

Post od Bloker »

Dower napisao:Protiv malarije se moze i upotrebom kinina a njega imash u Sveps tonic water - u!
Moglo se sedamdeset i neke, ne siri dezinformacije, trk na WHO tj. SZO.
Dower
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dower »

pa kinin se koristi za malariju, a ima ga u svepsu, a buduci da tamo nemaju odgovarajucu medicinsku zastitu preporucujem onda upotrebu tonic watera kao preventivu.
Lepsa
Novi član
Novi član

Post od Lepsa »

[quote="tamaraft"]Institut za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije![/quote]

Hvala na savetu, ali njih sam prvo zvala. Nemaju nikakve veze sa vakcinacijama, uputili me na Batut. U Batutu vec duze vreme cekaju da im stigne isporuka. Ne znaju kada ce.
Dower
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dower »

A da pogleda u Zagrebu?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Dower, tvojim savetom da pije shveps u 'preventivne svrhe' su pale sve moje nada da cesh ikada nauchiti neshto o ljudskom organizmu!

Ako Batutu nema probajte na VMA!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Dower
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dower »

PA dobro onda odakle da nade kinin, ako ne nade vakcinu. Da gleda u bob da je ne ujde komarac?

I ne budi tako sigurna da necu ikada nauciti nesto o,ljudskom organizmu.
Lepsa
Novi član
Novi član

pitanje za draganvma

Post od Lepsa »

Postovani, neko od clanova foruma me je uputio na VMA da pitam za vakcinu protiv zute groznice. Zvala sam, medjutim, strucne sluzbe ne rade vikedom. Da li ima te vakcine na VMA ili da nastavim da trazim dalje? Na institututu Batut su mi rekli da je nemaju i da ne znaju kada ce stici, da zovem svaki drugi dan...da se informisem.
Molim Vas, svaki odgovor je pomoc mojim kolegama koji treba da idu u DR Kongo!
Unapred hvala!
Dower
Aktivan član
Aktivan član

Post od Dower »

A zashto idu u Kongo?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Zashto idu zaista nije tvoja briga, a VMA pozovite radnim danom, naravno da sada ne rade, subota popodne je!

Do ponedeljak ne mozete nishta da uradite osim da ovde pratite ako neko da josh neki predog!

I zashto se vi toliko brinete za to? Zar nije to njihov problem i problem firme koja ih shalje na put????
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Odgovori