Psihijatrijsko vestacenje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Milija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2010 7:23 am

Psihijatrijsko vestacenje

Post od Milija »

Radi se o postupku vracanja poslovne sposobnosti mojoj mami.
Pregledali su je psihijatar i psiholog, proveli su oko 2.5h sa njom, i zakljucili da je zena dobro, tj. da je u stanju da se brine o svojim najboljim interesima.
Medjutim, posto je samo jedan od vestaka bio lekar (drugi psiholog), trazeno je jos jedno vestacenje, a za vestaka postavljen neuropsihijatar. On je razgovarao sa majkom, postavljao joj razna pitanja (kako provodi dane, ko ide u nabavku, kako spava, itd...), na sta je ona davala adekvatne odgovore, cak je par puta bila i duhovita. Neuropsihijtar je rekao: "najbitnije je da je ona sada dobrog zdravlja, ali moras da razumes da ja moram da uzmem u obzir i neke druge faktore, tipa... da se vi u kuci jednom mozete posvadjati, zameriti se majci, i ona moze odluciti da proda imovinu, da vam ne da nasledstvo..." itd itd... i da ce zbog toga predlog neuropsihijatra da bude da se ona delimicno lisi poslovne sposobnosti u delu kupo-prodaje nekretnina u vecem obimu...
shto meni nije logicno jer zena nikad nije pokazala nameru da tako nesto uradi... cak i je i nas uvek uchila da "kucimo", ne da "raskucavamo".
Konsultovao sam se i sa prvim vestakom (psihijatrom), koji je rekao da sto se tice zdravlja moja majka je fantasticno... ali da on mora da se prikloni (usaglasi) sa misljenjem neuropsihijatra, jer mu je to ipak koleginica, sef na odeljenju, itd... i da ce oni zajednicki napisati da su se okolnosti promenile, tj. da moja majka vise nije zdrava kao sto stoji u prvobitnom vestacenju, vec da nije u stanju da raspolaze imovinom...

Pa mene zanima... s obzirom da je izmedju ta 2 vestacenja proslo 7 dana(!!), da li je moguce da prvobitni vestak, psihijatar, napise da su se okolnosti promenile za tako kratko vreme iako u medjuvremenu nije pregledao moju majku?
I interesuje me, da li je u redu (eticki, moralno), da vestaci pod plastom hipoteza kao sto su moguce svadje u porodici, itd... napisu za zdravu zenu da je luda?
Na koji nacin mogu ovo da pobijem? (znam, mozda je pitanje vise za pravnika, ali sam stvarno beznadezan...)

Inace imam 19 godina, a majka osim mene ima jos 2 mladja sina.. Bash smo se upleli :(
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Psihijatrijsko vestacenje

Post od drbgd »

teoretski jeste moguce da se za 1 dan promeni psihicko stanje.

niste nam napisali o kojoj dijaagnozi se radi? zasto je pokrenuto psihijaatrijsko vestacenje?
Milija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2010 7:23 am

Post od Milija »

Teoretski je moguce... ali u praksi, u ovom slucaju, nije tako. Zena je u apsolutno istom stanju u kakvom je godinama unazad. Mi, njena deca, i prijatelji to najbolje znamo. Nego vestak zeli da je okarakterise kao "nesposobnu" zato shto smatra da u porodici moze da dodje do svadja... i da svako trazi "svoj deo"... sto je necuveno, i znajuci sebe i clanove svoje porodice, nemoguce.

Radi se o dijagnozi paranoidna psihoza. Dijagnoza je postavljena pre 7 godina, medjutim majka se vec 5 godina ne leci, jer je, kako su vestaci napisali bolest u dobroj remisiji.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

za paranoidnu psihozu su morali da napisu, tako kako su napisali.

vi, kao porodica imate mnogo srece sto je postignuta kompletna remisija (ona je upala u procenat manji 20% !!) ali niko ne moze da garantuje da ce se ova stabilnost odrzati
dvogodisnjak
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 18, 2011 2:21 am

Post od dvogodisnjak »

Da li je moguce osporiti pred sudom psihijatrijsko vestacenje, kada se misljenje centra za socijalni rad u potpunosti ne slaze sa ocenom vestaka, Jako sam zabrinuta jer se radi o poveravanju deteta opasnoj i psihijatriski lecenoj osobi, koja je predamnom vise puta pretila ugrozavanjem zivota deteta ako se ne potcinim ja ili neko drugi njegovoj volji i bila na ivici izvrsenja dela. Da li se desavalo da dokumentacija iz bolnice za mentalno zdravlje nestane, koju sam vise puta sudski zahtevala i jos se nije pojavila? Kako sam nezvanicno saznala radi se o kontraverznom lekaru vestaku kao i policiji koja iz nepoznatih razloga najbitnije stavke ne stavi u izvestaj. MOLIM VAS ODGOVORITE MI. Dani su mi odbrojani jer se slucaj i zasnivao na lekarskom vestacenju. Vestacenje je obavljeno na sledeci nacin: Ispitivali su me o nasoj vezi od kulina bana, gubili su se u postavljanju pitanja i onda mi rekli da se obratim sledecem ekspertu, koja je ponovila isto ispitivanje i onda me testirala samo Rorsahovim testom kao i da nacrtam figuru. I to je bilo to. Jeli to dovoljna procedura za celokupno psiholosko psihijatrijsko vestacenje.
Odgovori