Prolaps valvulae mitralis

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
keko
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 16, 2011 8:48 am

Prolaps valvulae mitralis

Post od keko »

Imam 44 godine a pre 22 godine otkriven PVM.Ispočetka sam svakih 6 mjeseci išao na kontrolu da bih kasnije išao jedanput godišnje što i sada činim.Do sada nijesam imao nekih posebnih problema.Moj doktor smatra da nema potrebe da koristim neku terapiju.
Prije dva dana sam išao na ehokardiografiju i nalaz izgleda ovako:
Lijeva komaora normalnih dimenzija EDD 5,7cm,ESD 4,1cm,dobre globalne kontraktilnosti,EF 64%, uredne segm. kinetike.
Septum 1,0 cm, zadnji zid 0,9 cm.
Aorta trolisna,dobre sistolne separacije 22 mm, voliminoznih veluma. U korijenu 3,2. Lijeva pretkomora 3,7.
PMK parc. prolapbira u LP tokom sistole uz minimalnu MR. AR 1+ . Perikard b.o.
Molim Vas da mi date Vaše mišljenje.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Re: Prolaps valvulae mitralis

Post od gogi999 »

Ja sam priblizno tvojih godina ali sam prolaps otkrila pre dve godine i to je bio sok!Ne znam jel on urodjen ili nastaje.Ako je urodjen onda mi lekari pre toga nisu otkrili na UZ a ako nastaje ne znam od cega?
Ne znam samo sta utice na pogorsanje stanja?
Moj je takodje MR 1+ i kazu da to nije uopste opasno i da slobodno mogu da budem fizicki aktivna cal preporucuju sto vise aktivnosti.
Ja imam cudne uglavnom pre podnevne,jutarnje tahikardije koje traju kratko,vise lice na neko cudno uznemirenje i zbog toga pijem Propranolol inace mi drugo nisu preporucivali.Kad bih samo nasla uzrok tog mog "jutarnjeg"stanja?Ovako mi to ometa aktivnosti jer se stalno prema tome upravljam i iscekujem.
Ako je sve redu na koliko ides na kontrole?Sta su preporucili?Jel menjas lekare ili stalno jednog posecujes?
keko
Novi član
Novi član

Post od keko »

Meni su slučajno otkrili prolaps pre 22 godine u Ljubljani. I tada su mi objasnili da treba da idem na kontrolu svakih 6 mjeseci i za mene je to tada bio šok. Pošto sam vojno lice dali su mi razna ograničenja u službi. Kasnije dolaskom u Podgoricu doktori su imli sasvim drugi stav .Da mi nijesu potrebna ograničenja (kao dosta ljudi ima PVM ali ne znaju ), da normalno živim,rekreativno se bavim sportom, čak sam dosta i fizički radio oko kuće i td.a terapiju nijesam do sada nikakvu uzimao.Od 1996 godine do sada sam promijenio dva doktora s tim što su im se u nijansama razlikovala mišljenja.Činjenica da mi se stanje do sada nije mijenjalo i da je kako prije neki dan reče moj doktor ( kod kojeg idem zadnjih 10 godina) da je kod mene još uvijek početna promjena na zaliscima ali da će doći do promjena sa godinama ako ne dođe iz nekog drugog razloga. Ne znam mora li doći ili može ostati kako jeste.Nekada imam simptome ( prilikom jutarnjeg buđenja srce mi zalupa jako),koje sada vidim ima dosta ljudi sa PVM ali ih ja nijesam povezivao sa tim niti sam mnogo obraćao pažnju na njih.Obraćao sam se mom doktoru i jedino što mi je preporučio da uzimam je ksalol po potrebi jer sam jako emotivna osoba i zbog svakakve gluposti se nerviram.Ksalol 0,25 mg uzimam po potrebi i do sada je bilo u redu.Da i sada mi je rekao da ipak ne radim teške poslove, tipa cijepanja drva i sl.
Koliko sam do sada saznao PVM može biti urođen ali i stečen.Doktori su mi rekli nešto kao da osobe zbog krupnije građe mogu iz toga razloga imati promjene na zaliscima .Zalisci mogu biti oštećeni iz raznih razlogaa tipa infekcija grla, reumatske groznice i td.
Uglavno vidim da je svaka osoba sa PVM priča za sebe, nadam se da mi nećete zamjeriti što sam bio opširan.
Pozdrav!
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Bas ste dobro sve opisali i sto se mene tice jako mi znaci iskustvo nekog ko ima slican problem.Samo me zanima kakva su Vam ogranicnja dali u Sloveniji?Meni je pregled radilo u poslednje tri godine tri lekara i svi su jedinstveni u stavu da samo ne treba maraton da trcim. :) a da inace sve drugo mogu bez problema.
Ja nisam krupna osoba ,naprotiv ,sitnije sam gradje i ne znam poreklo mog prolapsa?
Ja pijem Bromazepam po potrebi jer sam takodje jako senzibilna osoba ali su mi rekli da ne treba ta lupanja srca da svakodnevno resavam tim jer lek stvara zavisnost.Iz tog razloga mi je prepisam Propranolol jer se
na njega ,kazu,ne mogu navici.Sada,ja ne znam koliko je dobro i koliko dugo uzimati beta blokatore?
Ja se ne bavim nekom povecanom fizickom aktivnoscu a poslednja dr je bas insistirala da to moram vise jer po njoj,patim od nedostatka kondicije posto je na holteru videla skokove pulsa i pri najmanjoj aktivnosti.
Trudicu se da na kontroli postavim jos pitanja koja me zanimaju.
keko
Novi član
Novi član

Post od keko »

To su bila ograničenja tipa: oslobođen marševanja preko 6 km, fizičkih provjera, logorovanja i td., da bi mi kasnije ista internisti ukinuli i proglasili sposobnim.
Ksalol popijem po potrebi ali to nije često, a drugo ništa ne pijem i to je ono u čemu su se razlikovala ova dva doktora za sav ovaj period kontola. Doktorica koja ordinira u privatnoj orgdinaciji mi je govorila da pijem po pola tablete presanola ( valjda se tako zove ), a doktor kod kojeg i sada idem kaže da nema potrebe.
Kada čitam sve ove tekstove i vidim da svi imaju neke simptome, koje sada i kod sebe prepoznajem, pitam se da li je moguće da ih svo ovo vrijeme nijesam povezao sa PVM a redovno idem na kontrole, EKG mi je uvijek u redu i td. Ja ih još uvijek doživljavam kao da su iz nekog drugog razloga i čini mi se da je tako najbolje, a dokada ne znam.
Negdje sam pročitao a imam i prijatelje koji piju beta blokatore ( valjda zbog pritiska), da se posle duge upotrebe ipak dese neke promjene,no nijesam se interesovao kakve.
Mislim da treba ako je to mogiće normalno živjeti , ne misliti mnogo o ovome i opterećivati se
a jedan po mom mišljenju dobar internista mi je rekao otprilike ,, prije će te ubiti razmišljanje i opterećenje to što imaš PVM nego sam PVM '' kao i pretraživanje po internetu o bolestima.
Ono što mene interesuje jeste da li PVM može ostati ovakav kakav je do kraja života?
Kada ste radili UZ kakvi su Vam bili nalazi?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Idem na kontrolu svake godine,bila sam i pre sest meseci a i pre mesec dana jer sam imala skoro svakodnevne jutarnje tahikardije.Vise su bila kratkotrajna uznemirenja sa pulsom do 110 ali sve traje kratko.Kad popijem makar i 1/4 Bromazepama to prodje a od 1/4 propranolola takodje za desetak do 20 minuta tegobe prodju.Volela bih da znam bi li mi tegobe prosle i bez leka ali ne smem da probam jer kad pocne da lupa ja se uplasim i pocnem da razmisljam kako ce mi biti jos gore i onda popijem lek.
UZ sam radila pre mesec dana i rekli su mi da je stanje isto s tim sto to nisu napisali u izvestaju ali cu to traziti sada kad odem jer su mi rekli da se javim za mesec dana posto mi je receno da beta blokator(propranolol)pijem svako jutro a ne po potrebi.Kakva su Vasa saznanja po pitanju upotrebe beta blokatora?Kakve se promene dese posle duge upotrebe?
keko
Novi član
Novi član

Post od keko »

Moj prijatelj ih je uzimao zbog pitiska pa ih je kasnije morao promijeniti, a znam i ljude koji ih redovno koriste pa nemaju problema.Većina njih ih pije zbog visokog pritiska. Iskustva su različita.
Najbolje da o tome porazgovarate sa svojim doktorom, ipak bi oni trebali najbolje to znati.
Da li te jutarnje tahikardije mogu biti proizvod nečeg drugog, a ne samo PVM.Ili zašto se dešavaju samo u jutarnjim časovima? Dosta toga možemo i sami da prouzrokujemo strahom i očekivanjem da će se to opet desiti.
Mislim da na pregledu treba o svemu razgovarati, mada po sebi znam da uvijek zaboravimo da pitam doktora ono što nas interesuje, a u vezi sa ovim našim problemom.
Iz razgovora sa jednim doktorom shvatio sam da je možda dobro da stanje prati jedan isti doktor ( ja tako i radim ), a i kada idete na UZ kod drugog, kaže da mu ne pokazujem nalaz od predhodnog?
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Ja nemam visok pritisak ,samo ponekad skoci na 130/90 ali je to retkost.Ili ja tako mislium posto ga ne merim svaki cas.Medjutim i kad se osetim lose a izmerim pritisak uglavnom nije visok.Meni su tajk lek dali zbog tog "lupanja"srca ,mada i ja a i lekar misli da je to posledica moje hipersenzibilnosti i neke uznemirenosti koja mi dodje niotkuda i iz cista mira.Nesto je tu potisnuto pa na takav nacin se ispoljava.
Isla sam kod jednog dobrog lekara(necu ga ovde javno pisati)i sve sam preglede uradila (i dosta platila)ali je zakljucio da je to potpuno zdravo srce i da mi ne treba terapija ali da vodim racuna da sedative ne uzimam stalno.Prepisali su mi suplemente kao Q10,Mg,selen,vitamin C....Medjutim,on mi je bio lokacijski daleko,a simptomi su se opet javili i onda sam otisla kod "blizeg" lekara u takodje reklamiranjoj klinici ali je on(ona)pregledala sve moje rezultate od predhodnog,onda sam pregledana i napisa je identican izvestaj.Sad me zove na kontrolu za mesec dana a asami znate koliko se to placa.
Privatni lekari vas cesto pozivaju i previse obracaju paznju na sve (jer to placate) a oni "drzavni"preko sve ga letimicno predju jer nemaju motiva i vremenada vas toliko iscackavaju.
Pa sad "ko voli nek izvoli".
Razmisljam da opet odem kod onog prvog ali se bojim da je psihogeni faktor osnovni u mom slucaju tako da bi verovatno najbolje bilo da porazgovaram s takvim strucnjakom.Jedino me brine ,da u tom slucaju ne pocnu lecenja antidepresivima i drugim lekovima a da je manji akcenat na prici?
Evo,i ovo vreme,mnogo mi vise prija trenutna kisa i oblaci nego ono do juce.Ja uopste ne funkcionisem po velikim vrucinama.Ovako lakse disem.
Ranije sam se bavila sportom a sad mislim da sam propterecena oslkuskivanjem svog tela nego time da ga malo "mucim"fizickim aktivnostima.
U prevodu - skoro sve znam ali nikako da se trgnem!- :)
keko
Novi član
Novi član

Post od keko »

Razgovarao sam sa jednim drugom, inače je ljekar opšte prakse, između ostalog i o PVM. Pitao sam ga za neke simptome PVM ( koje navode u raznim tekstovima ) i kaže da pojedini nemaju veze sa tim problemom.Često se kako Vi kažete ljudi previše bave,, osluškivanjem svoga tijela''.
Za b - blokatore kaže da se mora voditi računa da lijek ne dovede do toga da tahikardije ne pređu u bradikardije ( valjda se tako kaže ili nešto sl. ) , tj da se ne smanje otkucaji srca ispod 60.
Ako mislite da će te biti mirniji, pođite opet kod onog doktora na pregled i ,, mučite'' se više fizičkim aktivnostima.
Nešto mi je poznata ova Vaša rečenica ,, skoro sve znam ali nikako da se trgnem''.
gogi999
Aktivan član
Aktivan član

Post od gogi999 »

Ja takodje imam inace usporeniji puls,nevezano za ove lekove.I ranije sam imala oko 60 puls a nekad padne i na 52 ali je to retkost.Zbog toga i ne volim beta blokere jer se bojim dugotrajnijeg efekta.Dr kaze da to sto uzimam je "bebi"doza a i zaista kad procitam u tekstu stoji da se uzimaju mnogo ,mnogo vece doze.Ja se iod tih malih bojim da ce mi dosta spustiti puls.To sto iznenada skoci na 108 ili 118 u stanju mirovanja zaista ne znam sta je i koji je fenomen?
Probala bih sve da se resim te "napasti". Kad bih samo mogla da budem"po strani" i da toliko ne obracam paznju.
Odgovori