Problem

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Nik_
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Apr 13, 2016 11:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Problem

Post od Nik_ »

Pozdrav,

imam odredjeni zdravstveni problem, koji ne mogu vec neko vreme da definisem, pa bih Vas molio ukoliko imate volje i znanja da mi date par smernica.

Krenuo bih sa sveopstim stanjem organizma. Imam 33 godine i vec nekoliko meseci se ne osecam 100 % fit. Ne pusim, ne pijem, ne konzumiram droge i redovno se bavim sportom (5 puta nedeljno), al opet imam neki hronican umor. Pre mesec dana otprilike dobio sam jake bolove (vise pecenje) u predelu grudi, iza grudne kosti. Nakon posete lekaru, uradjen je EKG, proverio sam krv i dobio sam dijagnozu Gastroezofagealni refluks (to je u stvari bila pretpostavka lekarke). Nakon uzimanje pantozola, posle dva tri dana pecenja je prestalo.

Uprkos tome, osecam u predelu zeludca blagu nelagodu prilikom prelaska ruke tik ispod rebara tj. iznad pupka. Ta nelagoda je skroz povrsinski, odnosno neposredno ispod koze. Osim toga, povremeno dobijem grceve stomaka. Na primer kada se naprezem ili radim trbusnjake.

Sledeci simptom koji imam je bol u desnom gluteus maksimusu sa unutrasnje i donje strane, koji nije (pretpostavljam) vezan sa sport. Ta pretpostavka zasniva se na tome, da bolovi dodji u prodju iz cista mira. Nekad me boli toliko da kada lezim na boku, ne moug pomeriti nogo, a vec sutradan sve ok.

Pre dve nedelje dobio sam bol u vratu izmedju lopatica koji se spusta na nize, a ponekad se siri ka laticimusu. To bih vec mogao da povezem sa sportom, kao neko istegnuce ili slicno, ali obzirom da imam predhodna dava simproma, nekako i tu bol povezujem sa sveopstim zdravljem.

Dobio sam upute za pregled zeludca, ortopeda i kardiologa za dodatno ispitivanje srca. Problem je sto moram malo cekati na termine, a ja sam nestrpljiv pa se obracam Vama u nadi da me na nekin mozete usmeriti. Da li neko ima bilo kakvu pretpostavku i da li navedeni simptomi mogu da se povezu sa nekom bolescu?

Pozdrav i hvala!
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Re: Problem

Post od Shomy »

Pecenje moze da bude posledica gastrezofagealnog refluksa, tim pre sto prolazi na pomenuti lek.
Najvaznije je da obavis pregled kod gastroneterologa.
Mislim da je umesto ortopedu uputnije da se javis reumatologu. Ako si iz Beograda, javi se za preporuku.
Do tada mozes da uzimas Magne B6 2x2 tablete i NeuroB12 1x1 otopiti u ustima, mozda pomogne za bolove, radi se o magnezijumu i vitaminima B.
Nista nije alarmanto, sacekaj termine i obavi preglede.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Прочитај на мом сајту http://* шта сам писао у Савети, Здравље па онда редом под: Желудац, Рамена, Леђа...
Nik_
Novi član
Novi član

Post od Nik_ »

Verovao ili ne, u jednom trenutku mi je palo na pamet da je reuma ili isijas. Posebno sto sam prosle godine imao Uveitis, koji je u vecini slucajeva posledica neke druge bolesti (koju analiza krvi, snimak pluca i jos par dodatnih ispitivanja nisu potvrdili).

Osim toga, bol u nozi, a evo i u ledjima sam od sebe dodje i prodje. Traje na primer par dana, pa odjednom kao da nista nije bilo i tako u krug. Zaista cudno.

Hvala u svakom slucaju na odgovoru i pomoci!
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Јави резултате и стање.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

Testiraj sam sebe kako reagujes na koju hranu, ljuto, kiselo papreno i kafu, ako je pijes.
Nik_
Novi član
Novi član

Post od Nik_ »

Bio kod ortopeda, kaze da je u pitanju istegnuce misica i preporucio mi lekara za sportske povrede. To je vezano za bol u gluteusu i ledjima (gornji deo ledja izmedju ramena - otprilike vratni prsljenovi pa na nize. Takvog odgovora sam se i plasio, jer sam prilicno siguran da se ne radi o sportskoj povredi. Posebno sto se bol jalja i nestaje u ciklusima iz cista mira, cak i kad mirujem i to na oba mesta.

Neugodan osecaj u predelu zeludca i dalje traje, kao i cudan osecaj u grudima, levo od grudne kosti koji se javlja s vremena na vreme. Gastroskopiju imam tek 5. maja, a kardio pregled u junu, tako da cu ostale rezultate morati da pricekam.

Osim toga, poslednjih 7 dana sam dobio cak dva puta herpes na usni, sto po mom laickom znanju znaci da imam odredjenih problema sa padom imuniteta, sto jemoguce poseldic anekog skrivenog zarista u telu.

Generalno, uzevsi u obzir sve simptome mislim da mi telo nesto porucuje, al nisam siguran sta. Napravicu termin i kod reumatologa, pa cemo da vidimo.

Edit:
@Vasa

Hranim se prilicno zdravo. Kafu izbacio, stanje se nije popravilo. Papreno i zacinjeno uopste ne jedem. Jedino koristim so i biber, i to u normalnim (malim) kolicinama. Eksperimentisem sa hranom trenutno, pa sam fokus bacio na ribu umesto mesa sa puno povrca i malo hidrata.
Shomy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Avg 27, 2008 4:59 am

Post od Shomy »

Ako si iz Beograda, i planiras kod reumatologa u Institutu za reumatologiju, javi se za preporuku kod koga da zakazes.
Nik_
Novi član
Novi član

Post od Nik_ »

Nisam iz Bg...
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

biber izbaci sasvim, nikako preslano, a i razno povrce ne prija svakom zečucu---
Nik_
Novi član
Novi član

Post od Nik_ »

Evo da se javim posle vecine termina.

Radio EKG pod opterecenjem, ispitivanje zeludca i creva. Sve u najboljem redu. Jedino je srcani misic malo zadebljan, verovatno od treninga i nije nista strasno.

Ortoped je ustanovio da imam skoliozu. To nije od skora, ali eto tek sad je otkriveno. U vezi bolova u desnom gluteusu, njegova pretpostavka da je isijacni zivac prikljesten. Sledece sedmice imam kod njega termin.

VAZNO! Simptomi od pre su i dalje prisutni. Povremeno pecenje u grudima iza grudne kosti blagog inteziteta. Bol (vise neugodan osecaj) u stomaku iznad pupka na blagi dodir i to povrsinski kada prevucem prstima preko tog mesta. Javljanje mucnine kada se povijem u napred ili kada podignem vosoko nogu. Titranje ili "igranje" u stomaku desno - oko 5cm nize od pupka. To je osecaj kao da igra zivac, pa se treska - da tako kazem. Uglavnom se javlja pri okretanju ili menjanju polozaja i traje par trenutaka pa se smiri. Nemam proliv, ali imam gasove i moram relativno cesto u WC. Bol u gluteusu u zadnje vreme je nestao, ali on se javlja periodicno, traje par dana, pa par dana nista. Zadnjih desetak dana temperatira mi je ispod 36. Jutros kad sam se probudio bila je 35.2, pa se podigla na 35.8 posle pola sata nakon sto sam se istusirao. Imam i blagi bol u ledjima odprilike u visini bubrega sa desne strane koji se javlja periodicno.

Nisam vise pametan sta da radim. lekar kaze da vidim sledece sedmice sta ce ortoped reci. Moguce da se bol sa povrede ledja tj. zivca (ako to imam) prenosi napred na stmomak i grudi. Zakazacu termin i kon neurologa, pa ako nista ne pronadju magnetna rezonanca i komplet snimanje stomaka.

Ima li neko od vas jos neku pretpostavku sta moze da bude? Meni je palo na pamet da nesto nije u redu sa dijafragmom obzirom da idem u teretanu (vise ne idem dok ne nadjem uzrok problema)?
dule98
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Sep 13, 2016 7:13 pm

Post od dule98 »

Ovako prosle nedelje 1dan temperatura i a dva dana bol u glavi. Onda 3. dan jaka upala grla, crveno grlo naduti krajnici, i resica takodje naduta. Smirilo se to posle 2 dana. Onda sam se osecao bolje, ali mi je poceo cureti nos i kijavica. Sada vec 2 dana za redom uvece imam 37.2/37.5 nije mi jasno sta se desava? Ujutro sam na poslu i osecam se ok i onda dodjem uvece kuci i temperatura se pojavi. Unapred hvala. Verovatno pogresna tema za ovakvo pitanje ali nap[ravio sam svoju i niko nije odgovorio.
Jos jednom hvala.
Kjuri
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2014 12:46 am

Post od Kjuri »

Prvo, imaj u vidu da se tu mozda preplicu dva ili vise odvojenih problema. Ne znam tacno koje vezbe izvodis, ali s obzirom da vezbas 5x nedeljno, moja osnovna pretpostavka je da veci deo tvojih tegoba dolazi kao posledica "pohabanog" vezivnog tkiva. Procitaj malo o bolestima vezivnog tkiva, o kolagenopatijama, Marfanovom i Ehlers-Danlosovom sindromu, mozda ti nemas nista od navedenog, ali poenta koja treba da se shvati je da medju nama postoje razlicite verzije kolagena, elastina i ostalih proteina vezivnog tkiva, i da stoga razlicito tolerisemo mehanicke stresove, neki ljudi su u stanju da dizu tegove i da nemaju nikakve povrede, dok je drugima plafon igranje golfa a sve jace od toga im pravi stetu.

E sad vezano za tvoje simptome, nekoliko ideja:

1. zeludacna kila

pecenje iza grudne kosti, bol izmedju lopatica koji se spusta na nize, cudan osecaj u grudima levo od grudne kosti, i to sto kazes da "nesto nije u redu sa dijafragmom" - sve to moze da ukazuje na prosireni hijatus (otvor na dijafragmi) i raslabljeni donji ezofagealni sfinker, a to omogucava zelucu da "seta", penje se u grudni kos, propusta kiselinu nazad u jednjak, cak i ovi ostali simptomi - igranje u stomaku, mucnina kad se povijes u napred, kad podignes nogu svi mogu da poticu od dislociranog zeluca tj. postojanje hijatalne hernije, a za njeno utvrdjivanje bolje je uraditi rtg zeluca.

2. crevne kile

grcevi stomaka kad se naprezes, zbog trbusnjaka, gasovi, mucnina od savijanja u napred, igranje desno 5 cm nize od pupka - negde je kroz neku slabost trbusnog zida prosla crevna vijuga i stvorilo se mesto zastoja, gasovi upravo tu nastaju zbog dugog zadrzavanja crevnog sadrzaja a igranje zbog gasova/pokusaja creva da savlada zastoj, mozda se ovo desava bas na tom mestu gde osecas nelagodu kad predjes prstima. Znaj da nije pravilo da se svaka kila vidi kao izbocenje.

3. diskus hernije

Dakle, grudni i lumbalni deo kicme, one su u stanju da naprave sve ove tegobe, od onih najklasicnijih kao sto je bol izmedju lopatica i u delovima gluteusa maximusa, do onih koje retko ko vezuje za ovaj tip povrede, kao sto su problemi u radu zeluca i creva, sa pritiskom i sl.

Za pocetak, mozda bi najbolje bilo da smanjis intenzitet vezbanja, jer ne znas gde je problem a mozda ga vezbanjem pogorsavas.
Nik_
Novi član
Novi član

Post od Nik_ »

Hvala na iscrpnom odgovoru. Prenecu sve sto si napisao, zaista bi moglo da bude nesto od navedenog. Da li problem moze da se uoci magnetnom rezonancom? Lekarka mi predlaze da uradim komplet snimanje stomaka i kaze da se tu sve vidi. Osim toga, planiram i termin kod neurologa pa cemo da vidimo.

Sport sam skroz izbacio dok ne vidim sta je u pitanju, al svakako hvala na sugestiji :)
Kjuri
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2014 12:46 am

Post od Kjuri »

"Da li problem moze da se uoci magnetnom rezonancom? "

Od ovog sto sam ti ja naveo kao moguce probleme ubedljivo je najbolja i redovno se koristi za snimanje diskova, moze ona da uhvati i zeludacnu i crevnu kilu (pogotovo kad se radi enterografija) ali se za to ne koristi, za hijatalnu herniju alfa i omega je rtg snimanje sa kontrastnim sredstvom, a abdominalne hernije ako vec spolja nisu uocljive (a uglavnom jesu), mogu da se naslute takodje pri kontrastnoj rentgenografiji.

S obzirom da te ovo muci vec pola godine cudno mi je da si uradio gastro- i kolonoskopiju, a da nisi odradio ultrazvuk abdomena. Koje analize krvi si radio?
Odgovori