Problem.

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
endrl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 19, 2011 1:12 pm

Problem.

Post od endrl »

Pozdrav,ovako imao sam sistematski pregled pre 2 meseca i tu mi je doktor otkrio da imam sinusnu tahikardiju tj. to mi je zakljucio,dakle ja imam potencijalni strah u sebi od zubara i uopste doktora,pa cim dodjem u takvu ustanovu srce mi lupa 100 na sat,da li se to nekako moze resiti da prevazidjem taj strah od doktora jer jednostavno cim udjem u takvu ustanovu organizam mi se uzbudi i osecam samo strah srce lupa nenormalno a kuci i na poslu i ovako je sve ok normalno,ako bi na primer pre lekarskog pregleda popio neku tabletu za smirenje da li bi oni mogli da znaju da sam ja nesto popio za smirenje kada kontrolisu krv kao sto vade svima na lekarskom,a najvise me muci ovaj strah osecaj je neugodan neznam kako da ga se resim.
A uputio me je da nosim holter da bi se uverio da je sve u redu i prilikom stavljanja holtera bio sam uzbudjen otkucaja u minuti oko 120-130 a kuci tokom sna 48 pri radu i fizickim naporima 90-100 u mirovanju od 60-74 -86. I nakon toga kada je pregledao holter dao mi je lekarsko uverenje i napisao vanredni lekarski pregled za godinu dana.Hvala unapred na pomoci i ako je moguce da mi odgovorite na moja pitanja jer bih voleo da cujem strucnja misljenja,posebno kako se resiti ovog straha od doktora.Hvala
paukovaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 20, 2010 8:26 pm

Re: Problem.

Post od paukovaca »

endrl napisao:Pozdrav,ovako imao sam sistematski pregled pre 2 meseca i tu mi je doktor otkrio da imam sinusnu tahikardiju tj. to mi je zakljucio,dakle ja imam potencijalni strah u sebi od zubara i uopste doktora,pa cim dodjem u takvu ustanovu srce mi lupa 100 na sat,da li se to nekako moze resiti da prevazidjem taj strah od doktora jer jednostavno cim udjem u takvu ustanovu organizam mi se uzbudi i osecam samo strah srce lupa nenormalno a kuci i na poslu i ovako je sve ok normalno,ako bi na primer pre lekarskog pregleda popio neku tabletu za smirenje da li bi oni mogli da znaju da sam ja nesto popio za smirenje kada kontrolisu krv kao sto vade svima na lekarskom,a najvise me muci ovaj strah osecaj je neugodan neznam kako da ga se resim.
A uputio me je da nosim holter da bi se uverio da je sve u redu i prilikom stavljanja holtera bio sam uzbudjen otkucaja u minuti oko 120-130 a kuci tokom sna 48 pri radu i fizickim naporima 90-100 u mirovanju od 60-74 -86. I nakon toga kada je pregledao holter dao mi je lekarsko uverenje i napisao vanredni lekarski pregled za godinu dana.Hvala unapred na pomoci i ako je moguce da mi odgovorite na moja pitanja jer bih voleo da cujem strucnja misljenja,posebno kako se resiti ovog straha od doktora.Hvala

- ako bi na primer pre lekarskog pregleda popio neku tabletu za smirenje da li bi oni mogli da znaju da sam ja nesto popio za smirenje kada kontrolisu krv kao sto vade svima na lekarskom?
* samo ako se u analizi krvi trazi prisustvo nekog odredjenog leka.
postoje namenske analize za tu svrhu. za 'obicne' analize se to ne radi.
*zasto imas potrebu da 'skrivas' da pijes takve lekove? ako ti je lekar prepisao lekove protiv tahikardije svakako treba da ih koristis.
*moze da pomogne i caj od valerijane, ali on mora da se pije redovnije na duzi period da bi se pravi efekti primetili. takodje i caj od lavande smiruje. i caj od gloga je dobar za srce.
*Persen je lek na bilnoj bazi u kome ima valerijane (i jos nekih biljaka) pa mozes njega kupiti bez recepta. ali svakako obavesti lekara koji ti je prepisao lek protiv tahikardije o tome.

* strah od zubara se resava time sto, ako npr. treba da plombiras zub, trazis da ti zubar da anesteziju, i nista te nece bioleti prilikom plombiranja.
i ja sam se plasila zubara dok nisu postojale anestezije.
skidanje kamenca kod zubara ne boli ako se radi ultrazvukom.

* strah od vadjenja krvi se resava time sto ili ne gledas u igle i krv dok ti vade krv, i kupis najmanju iglu u apoteci i zahtevas da ti sa njom vade krv iz vene (nece skoro nista boleti),
ili jos bolje odes privatno u neku laboratoriju i vadis krv iz prsta. za klasicne analize krvi vadjenjem krvi iz prsta se moze uraditi analiza.
jedino za vaznije analize (analize na neke lekove, tumor markere i sl) potrebno je izvaditi vise krvi.

takodje, mozes kod kuce pojesti 2-3 zalogaja obicnog hleba ili kifle (najbolje integralnog) bez icega cisto da ti ne bi pozlilo dok ti vade krv. to nece smetati analizama.
mozes svakao popiti i caj bez secera, ili obicnu vodu.

* za sve ostale vrste lekara, kod kojih moras da ides, seti se sta bi bilo kada bi za 10 godina imao neku tesku bolestinu da nisi otisao kod lekara na vreme,
pa ces sa zadovoljstvom i odgovornoscu ici kod svog lekara!
"Treba otimati radost
danima sto beže
na svetu mreti je lako
živeti je teže."

Majakovski
endrl
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 19, 2011 1:12 pm

Re: Problem.

Post od endrl »

Hvala na odgovorima i savetima :wink: