problem brucosha

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

milena brucosh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2008 8:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

problem brucosha

Post od milena brucosh »

Zadali su mi zadatak na netu iz histologije,pa mi treba savet komptentnijih osoba,hvala unapred.. :)dakle ovo je problem- Gospođa stara 78 godina dolazi u vašu ordinaciju žaleći se na opštu slabost i gubitak težine od 3kg u poslednjih 6 meseci. Ima već dijagnostikovanu hipertenziju, osteoartritis i gastroezofagealnu refluksnu bolest. Od lekova svaki dan uzima atenolol i omeprazol, a paracetamol za bolove po potrebi. Negira bol u stomaku, crnu kašastu stolicu i povraćanje krvi, i kaže da je obično dobro raspložena. Kaže i da je pre mogla, uz pomoć štapa, da prepešači i do 4km dnevno, a da se sada zamori i posle 500-600 metara.

Na pregledu ste ustanovili da joj je pritisak 150/90mm Hg, a puls 72 otkucaja u minuti. Konjunktive su joj pomalo blede, dok su tonovi nad plućima i srcu normalni. Abdomen joj je mekan, bez palpabilnih masa i uvećanja organa, mada postoji blaga osetljivost na dodir u predelu epigastrijuma. Neurološki nalaz je normalan, ali ne može da održi ravnotežu prilikom stajanja bez upotrebe štapa.

U laboratorisjkim nalazima vidi se da je Na+ 141 mEq/L, K+ 4.2 mEq/L, Ca++ 8.9 mg/dL, Cl- 110 mEq/L, HCO3- 22 mEq/L, kreatinin 1,1 mg/dL, urea 18 mg/dL, trigliceridi 194 mg/dL, holesterol 186 mg/dL, AST 22 J/L, ALT 41 J/L, ukupni bilirubin 0,9 mg/dl, albumin 3,1 g/dL, hemoglobin 10,1 g/dL, MCV 101 fL, RDW 16%, RET 1,1%.

Gledajući ove rezultate, već znate da su za njeno stanje najverovatnije odgovorne:

a) glatke mišićne ćelije t. muscularis jednjaka
b) glatke mišićne ćelije t. muscularis želuca
c) glavne ćelije želuca
d) ivične ćelije želuca
e) glatke mišićne ćelije m. sphyncter pylori

U obrazloženju navedite i šta biste još od laboratorije naručili. Naravno, obrazloženje bi trebalo da sadrži i ponešto o bolesti koju gospođa ima.
:D :D :D
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Cija li ovo bila ideja(ako je na histologiji znam ko je krivac imenom i prezimenom :evil: ).Dakle odgovor je parijetalne celije(a kako su se antiperijetalna antitela pojavila u tim godinama nije mi jasno),obzirom na klinicku sliku i karakteristike takvih eritrocita sve je protice akutno a u obzir bi dosao eventualno paraneoplasticni sindrom u okviru koga su se pojavila gore pomenuta antitela.
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Cekaj, cekaj, ti si brucos, a oni vam salju tzv. "case studies" i ti treba na to da odgovoris? Veselo...

Ja gadjam na neki tumor zeluca koji krvari, zbog toga je anemicna, a nema melenu, jer krvari pomalo... Gastroezofagealna refluksna bolest (ezofago- gastricni prelaz) je faktor rizika za razvojih kojekakvih malignih transformacija. Adenokarcinom! Mozda... A mozda i nije... :)
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Blesavo :o Takva pitanja brucosu?????????
1. stolica na okultno krvarenje
2. periferni razmaz krvi
3. UZ kompletnog abdomena i male karlice
4. gastroskopija sa uzimanjem materijala za PH
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

bumbar napisao:Cekaj, cekaj, ti si brucos, a oni vam salju tzv. "case studies" i ti treba na to da odgovoris? Veselo...

Ja gadjam na neki tumor zeluca koji krvari, zbog toga je anemicna, a nema melenu, jer krvari pomalo... Gastroezofagealna refluksna bolest (ezofago- gastricni prelaz) je faktor rizika za razvojih kojekakvih malignih transformacija. Adenokarcinom! Mozda... A mozda i nije... :)
Bumbi ,anemija je makrocitna anemije asocirane sa hronicnim krvarenjima su mikrocitne i hipohromne a ova je sasvim blaga a obzirom da karcinom traje bila bi izrazenija em drugacije morfologije.
milena brucosh
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 14, 2008 8:02 pm

Post od milena brucosh »

hvala,na pomoci!:)
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

@severus

Ja sam srecan sto sam uopste uspeo da iznedrim neku teoriju :). Bice bolje drugi put valjda... U svakom slucaju, hvala ti na komentaru :)

Pozz
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

bumbar napisao:@severus

Ja sam srecan sto sam uopste uspeo da iznedrim neku teoriju :). Bice bolje drugi put valjda... U svakom slucaju, hvala ti na komentaru :)

Pozz
Super baci se na Gajtona bice bolje :D
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm

Post od Garfield »

boze ludog naroda...kako su sa institutskog predmeta dosli do klinickog slucaja - to me jako zanima?? SVASTA.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Garfield napisao:boze ludog naroda...kako su sa institutskog predmeta dosli do klinickog slucaja - to me jako zanima?? SVASTA.
Dosli su po sistemu "dokon pop i jarice krsti".
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

...

Post od studentbgd »

A gde studiras?
Ovo nije tako neuobicajeno da se pita u inostranstvu posebno u americi. Mnogo vise forsiraju praksu, teorije i filozofije ima toliko koliko treba za prakticnu medicinu i vrlo malo filozofiranja. Dok mi recimo daleko vise forsiramo teoriju i filozofiju a mnogo manje praksu. I meni su ovakva pitanja super.
studentbgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 15, 2007 9:13 pm

...

Post od studentbgd »

A gde studiras?
Ovo nije tako neuobicajeno da se pita u inostranstvu posebno u americi. Mnogo vise forsiraju praksu, teorije i filozofije ima toliko koliko treba za prakticnu medicinu i vrlo malo filozofiranja. Dok mi recimo daleko vise forsiramo teoriju i filozofiju a mnogo manje praksu. I meni su ovakva pitanja super.
Odgovori