preponska kila,pomoc...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Baggiolinho
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2012 6:41 pm

preponska kila,pomoc...

Post od Baggiolinho »

Pozdrav...
Za koji dan idem da operisem preponsku kilu na I hiruskoj u beogradu.
Zanima me kako tece oporavak,kolika je prag boli prvih dana posle intervencije,kako se ponasati i olaksati sebi oporavak?

Inace u mom slucaju bice otvorena operacija sa ugradnjom mrezice.

Koristice lokalnu anesteziju u predelu reza.zanima me da li ona pruza totalnu bezbolnost,i koliko traje dejstvo nakon intervencije?

I neka vasa iskustva ukoliko ste imali ovu operaciju.

Hvala,forum vam je vrh
Maxa1693
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 25, 2012 9:14 pm

Re: preponska kila,pomoc...

Post od Maxa1693 »

Oporavak traje najvise mesec dana,posle operacije treba izbegavati fizicki napor.Nista strasno,zelim ti brz oporavak :)
Maxa1693
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Avg 25, 2012 9:14 pm

Post od Maxa1693 »

Da,i jos nesto,odmaranje ce vam pomoci,trudite se da se ne naprezete u toku oporavka,bolece malo,ali izdrzacete,posto ste stariji u toku operacije daju vam tu anesteziju,sa njom necete nista osecati,ali cete biti prisutni.Srecno :)
Baggiolinho
Novi član
Novi član

Post od Baggiolinho »

I nisam nesto star,svega 27god.
Najvaznije je da ta lokalna deluje,da me ne boli dok sam na stolu...
A za bol tokom oporavka,na netu sam citao strasne price,mnogo velika bol,otekline ogromne u mosnicama itd itd...nadam se da taj extremni slucaj necu biti ja :).
Uz pomoc lekova bol ce biti nadam se manjeg intenziteta.
vasa
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jul 12, 2005 1:46 pm

Post od vasa »

ma ne brini---znam dosta ljudi koji nisu ni osetili da su operisani,evo u petak mi je jedan poznanik operisan na isti nacin a danas izasao iz bolnice,,
ja sam operisao pre 5 godina al laparaskopski i imao sam problema skoro godinu dana sa upalama al hvala bogu proslo je,, mislim da je najveci problem napravila prehlada i kasalj posle mesec dana...
Znaci bez naprezanja sto duze mozes iako oni kazu a i meni hirurg rekao-posle mesec dana mozes sve raditi kao i pre,nemoj da se naprezes dok ne osetis da je sasvim zaraslo pa i duze,,ili kad kasljes pritisni malo rukom na tom mestu i u dosta slucajeva napinjanje kod tvrde stolice zna da zezne stvar a da ne pominjem dizanje teskog tereta..
NO NE PLASI SE ---znas koliko ljudi je to proslo ooohoooooo
Baggiolinho
Novi član
Novi član

Post od Baggiolinho »

Da se operise-mora i sa tim sam se pomirio.nadam se da necu umirati od bolova prvih dana posle intervencije i cuvacu se koliko god mogu od prehlade.

Zeznuto mi je sto se tice posla,barmen sam,dugo stakanje se ne moze izbeci a fizikalisanje cu da prepustim mladjim narastajima :).nadam se da cu posle mesec dana biti sposoban da radim,i zaradim.
Znaci moram da ostavim pusenje,pa dobro,kad se mora nije tesko
Baggiolinho
Novi član
Novi član

Post od Baggiolinho »

Ipak doktor odlucio da mi ne stavlja mrezicu,kaze da sam mlad,mislite da je to ok?i planira da me uspava ?!
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

znas sta--tu najvecu ulogu igra sreca-veruj mi--sa mrezicom ili ne al nekom se ne posreci da bude sve ok--tu se nista ne moze-dosta ih ima koji su ponovo operisali al to je sasvim za ocekivati kazu i strucnjaci---no nemoj se opterecivati dok se ne operises breee---onda samo pazi od napora i to je to
SRECNOOOOO
michael scofild
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jan 21, 2016 2:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Post od michael scofild »

Operisao juče kilu na levoj preponi. Na VMA, u CDH-u (centar za dnevnu hirurgiju). U 8.30h došao na VMA, operacija trajala od 10 do 11h, i već u 16.30h sam pušten da se lečim sa slobode. :) Operacija klasičan rez (oko 5-6 cm)i ušivanje, kažu “mlad si, nema potrebe za mrežicom“. Imam 34. Ja sam lično bio za mrežicu, jer kod mrežice ne postoji mogućnost recidiva, ali ajd...

Oporavak posle operacije teče brzo i dobro. Bolovi u predelu rane nisu tako pakleni, ni nepodnošljivi. Već posle 4 sata sam bez većih problema sedeo, pa ustao i otišao do wc-a, dakle nije mi trebala guska. Noge ne umotavaju ni u kakve zavoje, i ne stavljaju kateter, njega sam se najviše plašio. Anestezija opšta. Malo mi intubacija (prilikom anestezije) iritirala disajne puteve (što nije retka pojava), pa sam malo kašljao posle operacije. I to kašljanje je bolno, jer morate blago da pritisnete ranu i onda kašljete. Najteže su mi pali glad i žeđ posle operacije (na dan prijema se ne jede i ne pije ništa), jer sam navikao na redovnu ishranu. Posle zahvata hrane vas infuzijom, ali nije to to... :) Tek na kraju daju jedan jogurt da se gustira polako.

Pred odlazak kući voze vas kolicima dole do garaže, gde me čekao brat kolima. Iako sam ubeđivao sestru da mi ne trebaju kolica, jer mogu i da otrčim do garaže. :) To verovatno zato što su mi mišići u top formi i kondiciji, jer idem redovno u teretanu na vežbanje i trčanje (u teretani sam i zaradio kilu..). I sad moram da mirujem 2,3 meseca... Sutra idem na prvu kontrolu (verovatno da skinu zavoj, a možda i konce).

Eto toliko, ako imate pitanja slobodno pitajte...
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

SAMO se pazi prehlade i kašljanja ---ne napinji se i pritisni malo ako kašlješ bar mesec dana , moj ti je savet-a teretana ni slučajno bar 3 meseca.
srećno
michael scofild
Novi član
Novi član

Ja sam bio prehlađen do 3 dana pred operaciju, i ozdravio u potpunosti. I onda me intubacija tako iritirala (čim su mi je stavili osetio sam kako otežano dišem), da od završetka operacije do sad kašljem kao konj, i pritiskam ranu, pijem antibiotike, šta ću.

Nerviram se zašto primenjuju ovu staru metodu, koja se ni u Africi više ne primenjuje. Kao da smo u 19. veku, seku te k'o prase. Kod mrežice oporavak ide 5 puta brže. Laparoskopija je danas standard, nije nikakav luksuz...

A kad mogu da se vratim trčanju, fudbalu, basketu? Je l' dovoljno 2 meseca?
vasa
Stalni član
Stalni član

Post od vasa »

Ma znas šta, ja sam laparaskopsi uradio pa imao problema posle 2 meseca prehladu i kašalji i upalilo mi se dole sve--jedva sanirano pola godine a i još godinu dana osećao pomalo, a moj komšija imao klasićnu kao i ti i mesec dana se pazio i eno nikad nije omao problem.
Jedino kod tebe može taj kašalj da zezne, uzimaj šta god samo da ne kašlješ i pritiskaj obavezno sa obe ruke kad kašlješ, nemoj da te iznenadi nikad.
Trčanje verujem da ćeš moći za 2 meseca, ne brini, to ćeš ti nadoknaditi samo neka zaraste dobro.
Srećno
michael scofild
Novi član
Novi član

OK, hvala ti na savetima.

Pozdrav... 8)
Duki59
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2018 10:56 am

Post od Duki59 »

Operisao sam kilu pre 7 dana,zavrsna dijagnoza glasi:,,HERNIOPLASTICA INGUINALIS L.sin.sec LICHTENSTEIN,pitanje je da li mi je stavljena mrezica ili ne?Hvala unapred
Odgovori