Pomoc oko ujeda psa

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

dogbitten
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jun 15, 2010 3:10 pm

Pomoc oko ujeda psa

Post od dogbitten »

Naime ujeo me je pas pre oko 7 sati (medakovic 2). Lutalica neka, samo je onako lagano prisla i gricnula... Krenula/o je da laje i pridruzio joj/mu se jos jedan pas, ali su se ubrzo razisili.
Cini mi se da rana nije duboka, tj vise je kao manja ogrebotina (1-2 mm dubine). Isprao sam ranu, vodom i sapunicom, i posle alkohol stavio.
Problem je u tome sto nemam zdravstvenu knjizicu, tj trenutno je na overavanju.

Studiram u Beogradu, pa me zanima gde bih mogao da dobijem injekciju protiv tetanusa ili to sto se vec dobija posle ujeda? (bez zdravstvene knjizice, nije problem i ako se placa)

Takodje i da li znate kolike su sanse da zapravo postoji opasnost od ujeda? Rana je poprilicno plitka, za sada mi nije otekla.

Cuo sam da do 72h nakon ujeda moze se primiti ta injekcija. Da li je to tacno?

Hvala unapred na pomoci.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Pomoc oko ujeda psa

Post od tamaraft »

Kada ste primili poslednju antitetanus vakcinu?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dogbitten
Novi član
Novi član

Post od dogbitten »

Nisam ni sam siguran, pre oko 8 godina mozda i vise. Ne secam se da sam bio vakcinisam u toku srednje skole, ni posle.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Pa tokom srednej shkole u 3 ili 4tom razredu trebala je biti revakcinacija!

Za svaki sluchaj se javite hitnoj pomoci pa pitajte lekara preko telefona, i da platite vakcinu nije 100 evra :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
dogbitten
Novi član
Novi član

Post od dogbitten »

hm... ja se ne secam revakcinacije... Mozda, ali verovatno nisam vakcinisa.
Hvala na odgovoru ali me zanima da li mogu to i u studentskoj poliklinici (bez knjizice, sa indexom) ili jedino da se javim hitnoj. Tj da li uopste przuzaju takve usluge u studentskoj?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Studentska poliklinika pruza te usluge! Zato je poliklinika ;)

Pozovite ih pa otidjite, taman da pochnete ciklus ponovnog vakcinisanja ako se vec ne secate kada ste poslednji put vakcinisani! Iako bi to trebalo da stoji u medicinskoj dokumentaciji.
dogbitten
Novi član
Novi član

Post od dogbitten »

U kojoj dokumentaciji? Mislite na zdravstvenu knjizicu? Ili zdravstvenu karton koji je u posedu poliklinike?
dogbitten
Novi član
Novi član

Post od dogbitten »

U medjuvremenu sam zvao 94 i rekli su mi da odem do poliklinike i da tamo primim injekciju i sta vec. Otisao sam tamo i doktorka mi je pogledala ranu, i rekla je da nema nikakvih opasnosti, prvo sto rana nije rana vec cista ogrebotina (nije krvarilo mnogo, isto kao kad me i moja macka ogrebe) i da nemam nikakav rizik od tetanusa jer sam vakcinisan poslednji put u 14godini (kao zakonski je obavezno) i sledeca vakcinacija je u 30oj. Sto se tice bakterijske infekcije dala mi je da mazem neku mast, i da jedino ako se pojavi crvenilo da opet odem, jer ovako su skoro nikakve sanse da se inficira.
Hvala na pomoci forumasha, i nadam se da nece biti nikakvih komplikacija. Osim ukoliko nije trebalo jos nesto da se uradi?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Eto reshen problem :) Odlicno!

Nemoj samo da zaboravish vakcinaciju za koju godinu!
dogbitten
Novi član
Novi član

Post od dogbitten »

za koju godinu?!?! :) ALI meni je tek 23 :D
Hvala puno na savetima i smirivanju moje paranoje!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član

Post od tamaraft »

Pa za koju godinu, to je taman za toliko koliko tebi fali do 30 :)

Ja sam svoju promashila pa sam sad zapochela ponovo ceo proces, pa zato upozoravam!
Odgovori