Pomoc oko tretiranja dekubitusa

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Bane_Zemun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 27, 2010 2:21 pm

Pomoc oko tretiranja dekubitusa

Post od Bane_Zemun »

E ovako, potrebna mi je pomoc oko tretiranja dekubitusa. Otac ima multipleks-sklerozu, stanje mu se pogorsalo pre neka 3 meseca, bio je jedno vreme na intenzivnoj nezi, izvukao se, ali je 'zaradio" dekubituse na listovima i na obe pete. Kod kuce je vec 2 meseca, gde ja i majka brinemo o ranama. Nabavili smo i antidekubitus lezaj, tako da se nove rane ne otvaraju a i redovno oca okrecemo. Nekroticko tkivo je hirurski odstranjeno, a deo koji nisu mogli odmah da ociste smo mi uspeli da skinemo sa hidrogelom. Rane idu na bolje, mislim da smo prosli fazu ulceracije jer vise nema "zutila" u rani, i sad smo dosli do faze mehuranja (sve sam ovo naucio ovde na forumu a mnogo mi je pomogao post o dekubitusima koji sam ovde nasao :) ). Problem koji sad imam je to sto rana na previjanju dosta krvari, tako da ne znam sta tacno sad da radim i kako da radim previjanje. Koristili smo jedno vreme Biatain ag flastere sa srebrom i oni su se dobro pokazali, medjutim sve ih je teze naci i poprilicno su skupi (jedan kosta 1500 din, a s obzirom da su rane na listovima dosta su dugacke - oko 20cm i siroke 5 cm tako da mi za obe noge treba 4 flastera :-? ). Previjanje sa gazom natopljenom jodom nije nikavo resenje jer se gaza zalepi pa usled skidanja se rana iznova povredjuje. U apoteci su mi preporucili Comfeel Plus hidrokoloidne flastere koji su dosta jeftiniji... ne znam sta da radim. Da li neko ima neki savet?
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Pomoc oko tretiranja dekubitusa

Post od dannina »

Gaze vam se lepe jer se osuse, znaci Rivanol obloge mogu da koriste, ali gaza mora da bude vlazna stalno, ako se osusi, sami ste primetili zgulite kozu ponovo. Bitno je i da prekontrolisete nivo secera u krvi, jer kad je povisen, rane sporije zarastaju.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

Nakvasite gazu pre skidanja mlakim fiziološkim rastvorom i sačekajte malo. Mislim da su ti hidrokoloidni flasteri odlični.

Pozovite Institut za endokrinologiju KCS, tzv. Interna B klinika, i tražite odeljenje dijabetesa, tamošnje osoblje se odlično razume u te stvari, pa možda neka od sestara bude ljubazna da Vas posavetuje.
secercic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 08, 2007 4:06 pm

Post od secercic »

Previjajte dva do tri puta dnevno, ispirajte hidrogenom i fizioloskim rastvorom a zatim stavite flogocid mast onako vise.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član

Post od sedefasta »

secercic napisao:Previjajte dva do tri puta dnevno, ispirajte hidrogenom i fizioloskim rastvorom a zatim stavite flogocid mast onako vise.
Flogocid jeste odličan, ali se ne sme stavljati na
otvorenu ranu
, kao što je ovde slučaj.
secercic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Apr 08, 2007 4:06 pm

Post od secercic »

Ja radim u bolnici kao sestra i kod nas preporucuju tako previjanje i mi stavljamo flogocid na otvorenu ranu i bas kod dekubitusa.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član

Post od sedefasta »

INDIKACIJE
Flogocid se upotrebljava za lokalnu terapiju kod mnogih zapaljenja kože i
sluzokože, dekubitusa, inficiranih rana, opekotina, ozeblina, ulkusa, fistula,
flegmona, panaricijuma, ekcema, mastitisa, limfadenitisa, gnojnih otitisa i sl.
APLIKACIJA I DOZE
Spolja, namazati na obolelomesto i okolinu. Po potrebimože se staviti zavoj.
Kod fistule i flegmone staviti gazu premazanu debljim slojem FLOGOCID
masti.
NAPOMENA
Preparat premazivati isključivo spolja.
Ovo je iz originalnog uputstva.
Nekroticko tkivo je hirurski odstranjeno, a deo koji nisu mogli odmah da ociste smo mi uspeli da skinemo sa hidrogelom. Rane idu na bolje, mislim da smo prosli fazu ulceracije jer vise nema "zutila" u rani

Prema tome, enzimi iz masti ne bi imali ovde više šta da "vare", tj. razlažu.

Dakle, flogocidu ovde nije mesto.
E sad, možda se nismo razumeli, te se moja i Vaša definicija "otvorene rane" razlikuju.
A ako u ustanovi u kojoj radite zaista preporučuju flogocid i nakon odstranjenja sveg nekrotičnog tkiva i ostalog detritusa, onda je to vitium artis!
Bane_Zemun
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 27, 2010 2:21 pm

Post od Bane_Zemun »

Evo proslo je skoro vec mesec dana od mog posta, medjutim, nekako mi se cini da rane stagniraju dosta, tj. ne idu ni na bolje ni na gore. Postavicu slike kako biste videli kako izgledaju. I dalje koristimo hidrokoloidne flastere, a kod previjanja cistim samo periferiju rane. Ovo su slike leve noge: http://img196.imageshack.us/i/img0038eyb.jpg http://img149.imageshack.us/i/img0039kd.jpg A ovo je slika desne noge... malo je mutnija, slikao sam na brzinu :| http://img403.imageshack.us/i/img0040ey.jpg

Hvala unapred.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član

Post od sedefasta »

Svaka čast, rane izgledaju odlično, s obzirom na celu istoriju i osnovnu bolest.

Ovo jarko crveno "meso" je tzv. granulaciono tkivo, koje je ustvari novoformirajuće ožiljno tkivo i ono posebno dobro izgleda na Vašim slikama. Prostor rana je čist, a po ivicama, koje su jasne i oštre, se vidi da nema znakova zapaljenja i infekcije, što je od krucijalne važnosti.

Stvarno, svaka čast na nezi! :)

E sad... Šta da Vam kažem, dekubitusne rane spadaju u najnezgodnije, pa i opasne, komplikacije kod nepokretnih pacijenata. Koliko će dugo trajati proces zarastanja zavisi od mnogih faktora. Vi ste napravili čudo, to je sigurno, ali kada će one zarasti, ili da li će ikada zarasti čak, ne bih mogla da Vam kažem. Možda i pored sve nege ne dođe do željenih rezultata, a opet možda se sve sredi za mesec-dva.

Svakako da ste na pravom putu i držim Vam palčeve da istrajete!

Probajte i da u ishranu dodate neke suplemente iz apoteke koji pospešuju zarastanje rana, raspitajte se o tim preparatima, ima ih dosta na tržištu, a svakako povećajte unos vitamina C, on je važan u procesu zarastanja rana.

Sve najbolje!
VilaRaviojla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 25, 2015 9:33 pm

Post od VilaRaviojla »

Slobodno koristite flogocid i za dekubitis.
Evo za sta sve deluje a u prilogu su i iskustva.

Sastav

FLOGOCID mast u svom sastavu sadrži kompleks enzima u puferskom rastvoru, bornu kiselinu, etarsko ulje lavande, beli vazelin, bezvodni lanolin, holesterol, tečni parafin, eterična ulja poljskog cveća.

Dejstvo

Aktivne komponente u sastavu masti izazivaju nespecifičnu imunološku reakciju na mestu primene. Time se pojačava imuni odgovor same ćelije čime se pokreće mehanizam za proizvodnju odbrambenih supstanci koje se suprostavljaju uzročnicima infekcije i samim tim se ublažava i sprečava dalji razvoj promena na koži i sluzokoži.
Aktivne komponente deluju protiv upale, ublažavaju sve neprijatne simptome koji prate patološke promene na koži i sluzokoži, podstiču regeneraciju oštećenog tkiva i pospešuju zarastanje rana.
Zahvaljujući ovakvom mehanizmu delovanja , FLOGOCID mast brzo i delotvorno otklanja sva upalna stanja na koži.

Gde sve pomaže

Zbog svog jedinstvenog sastava i enzima prirodnog porekla, FLOGOCID mast ublažava upalne procese na koži i služokoži (akne, bubuljice, urasle dlake, urasli nokti, ekcemi, oderotine, ojedi, svrab ...), potpomaže kod upala potkožnog tkiva i sluzokoža, npr. kod rana koje teško zarastaju, kao i kod flegmona, inficiranih vlažnih ekcema, otoka limfnih žlezda, opeklina i ozeblina, čireva, furunkula, fistula i upala sluznica usne šupljine.
FLOGOCID mast brzo i efikasno oslobađa od hemoroidnih problema. Bolne iritacije na koži nastale usled dugog ležanja i korišćenja pomagala (dekubitusi) jenjavaju posle primene FLOGOCID masti.

Način primene

FLOGOCID mast se koristi nanošenjem na promenjeno obolelo mesto i njegovu okolinu u debljem sloju (po potrebi može se preko staviti zavoj ili gaza). Kod starih dugotrajnih promena (dekubitusi, fistule, flegmone i dr.) zahteva se češći i duži tretman a kod svakog tretmana menjati zavoj.
Pre primene FLOGOCID masti promenjeno mesto treba očistiti a preporučuje se ukloniti propalo tkivo, sasušen sekret i dlake.

Delotvornost i efikasnost FLOGOCID masti potvrđuje više od milion zadovoljnih korisnika, koji je smatraju „univerzalnom“ mašću.

Mast je namenjena samo za spoljnu upotrebu.

Čuvati na temperaturi do 25◦C i van domašaja dece.

Pakovanje. Tuba sa 20 i 50 g masti.

Evo i iskustva ljudi (skroz dole)

http://www.oceni.rs/lepota_i_velnes/zdr ... ocid-mast/
VilaRaviojla
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 25, 2015 9:33 pm

Post od VilaRaviojla »

Slobodno koristite flogocid i za dekubitis.
Evo za sta sve deluje a u prilogu su i iskustva.

Sastav

FLOGOCID mast u svom sastavu sadrži kompleks enzima u puferskom rastvoru, bornu kiselinu, etarsko ulje lavande, beli vazelin, bezvodni lanolin, holesterol, tečni parafin, eterična ulja poljskog cveća.

Dejstvo

Aktivne komponente u sastavu masti izazivaju nespecifičnu imunološku reakciju na mestu primene. Time se pojačava imuni odgovor same ćelije čime se pokreće mehanizam za proizvodnju odbrambenih supstanci koje se suprostavljaju uzročnicima infekcije i samim tim se ublažava i sprečava dalji razvoj promena na koži i sluzokoži.
Aktivne komponente deluju protiv upale, ublažavaju sve neprijatne simptome koji prate patološke promene na koži i sluzokoži, podstiču regeneraciju oštećenog tkiva i pospešuju zarastanje rana.
Zahvaljujući ovakvom mehanizmu delovanja , FLOGOCID mast brzo i delotvorno otklanja sva upalna stanja na koži.

Gde sve pomaže

Zbog svog jedinstvenog sastava i enzima prirodnog porekla, FLOGOCID mast ublažava upalne procese na koži i služokoži (akne, bubuljice, urasle dlake, urasli nokti, ekcemi, oderotine, ojedi, svrab ...), potpomaže kod upala potkožnog tkiva i sluzokoža, npr. kod rana koje teško zarastaju, kao i kod flegmona, inficiranih vlažnih ekcema, otoka limfnih žlezda, opeklina i ozeblina, čireva, furunkula, fistula i upala sluznica usne šupljine.
FLOGOCID mast brzo i efikasno oslobađa od hemoroidnih problema. Bolne iritacije na koži nastale usled dugog ležanja i korišćenja pomagala (dekubitusi) jenjavaju posle primene FLOGOCID masti.

Način primene

FLOGOCID mast se koristi nanošenjem na promenjeno obolelo mesto i njegovu okolinu u debljem sloju (po potrebi može se preko staviti zavoj ili gaza). Kod starih dugotrajnih promena (dekubitusi, fistule, flegmone i dr.) zahteva se češći i duži tretman a kod svakog tretmana menjati zavoj.
Pre primene FLOGOCID masti promenjeno mesto treba očistiti a preporučuje se ukloniti propalo tkivo, sasušen sekret i dlake.

Delotvornost i efikasnost FLOGOCID masti potvrđuje više od milion zadovoljnih korisnika, koji je smatraju „univerzalnom“ mašću.

Mast je namenjena samo za spoljnu upotrebu.

Čuvati na temperaturi do 25◦C i van domašaja dece.

Pakovanje. Tuba sa 20 i 50 g masti.

Evo i iskustva ljudi (skroz dole)

http://www.oceni.rs/lepota_i_velnes/zdr ... ocid-mast/
Odgovori