U cemu je razlika izmedju SSRI ad
i noradrenergickih ad?
Pitanje u vezi antidepresiva
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Sep 02, 2002 2:00 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Goje u zavisnosti kako osoba reaguje na lekove: i jedni i drugi mogu izazvati dobitak na tezini kao svoj nezeljeni efekat. Ako bi bas morali da kazemo 'napamet', triciklici vise goje, SSRIzeri su skloniji da daju pad apetita, no pogresno je misliti da uzimanje SSRIzera smanjuje tezinu kod zdravih osoba.
OTKUD VAM TO???dr ivica napisao: Prvi su efikasniji. To je najvaznije.
Vi me sve vise zaprepascujete svojim nepoznavanjem farmakologije, te, u ime pacijenata koje ste se dali da savetujete, pogledajte farmakolosku literaturu pre nego sto izreknete neku ovako frapantnu konstataciju.
A ona kaze sledece:
" Antidepresivno dejstvo SSRI se razvija tokom nekoliko nedelja, kao i kod triciklicnih, ali imaju neke znacajne odlike ili prednosti:
- manja sedacija,
- manja kardiotoksicnost
- manje antiholinergicnih nezeljenih efekata
- ne prouzrokuju dobijanje u tezini, naprotiv, bolesnici izgube po nekoliko kilograma, pa se neki od antidepresiva zloupotrebljavaju kao sredstva za mrsavljenje
Prema tome, iako nisu efikasniji, SSRI se koriste kao lekovi izbora kod bolesnika kod kojih postoji rizik od predoziranja ili intoksikacije."
Medjutim,
" Upozorenja s pocetka 2004.:
Svi SSRI nose povecan rizik od samoubistva, pa se preporucuje pojacani nadzor ako se ovi lekovi daju odraslima ili deci u slucaju da se stanje pogorsava ili da se razvija suicidalnost i kad ona nije deo pocetne klinicke slike. To se posebno odnosi na pocetak terapije, na svako povecanje doze ili prekid odnosno promene terapije"
i
" I pored uvodjenja novih lekova, terapija depresije ne zadovoljava u vise aspekata:
- traze se efikasniji od triciklicnih antidepresiva
- traze se lekovi sa bzrim pocetkom dejstva na koje se ne mora cekati 2-4 nedelje
- na monoterapiju reaguje u najboljem slucaju samo oko 2/3 bolesnika (ono sto sam ja pricala o nedovoljnoj efikasnosti alopatije - moja primedba), pa ostaje znatan broj depresivnih koji su rezistentni na terapiju"
Dakle, SSRI nisu efikasniji od TCA!
Specijalista psihijatrije se za terapiju opredeljuje na osnovu klinicke slike i svojih iskustava. U poslednje vreme je trend da se cesce propisuju noviji antidepresivi - SSRI i novi lekovi poput mirtazapina, reboksetina, tiantepina i venlafaksina, ali efikasnost, kako se slazu autori, i dlaje ostaje ista, a pocetak dejstva odlozen.
Nezeljena dejstva TCA su kardiovaskularna, antiholinergicka i centralna, a SSRI - gastrointestinalna, reakcije preosetljivosti i centralna. Pri primeni SSRI potreban je oprez kod bolesnika sa epilepsijom, anamnezom manije, bolestima srca, dijabetesom, glaukomom, anamnezom GIT krvavljenja, insuficijencijom jetre i bubrega.