Pitanje vezano za spavanje i jos po nesto :)

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
skidac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 28, 2011 10:05 am

Pitanje vezano za spavanje i jos po nesto :)

Post od skidac »

Ja bih zamolio stručno lnice da mi da odgovor na sledeće:
1. Da li je normalno kad se tek probudim da mi puls bude 40 otkucaja u minuti i prvih sat do sat ipo u stanju mirovanja ne prelazi 50 o/min, u toku dana u stanju mirovanja bude od 55-65 o/min zavisno od toda da li sam tek jeo da li sam leskario cjeli dan ili sam nešto radio. Negdje sam čuo da su to baš preniske vrijednosti pa sam se malo zabrinuo.
2. Inače imam problema sa želudcem (hernija) pa nekada se u snu probudim sa lupanjem srca kada jedem neposredno prije spavanja. Obišao sam razne kontrole ali moje stanje sa tim biđenjima iz sna traje više od 5 godina. Da tako kažem malo sam paničan i fobičan kada su u pitanju vožnj aliftom, brza vožnja kolima i preticanja (u slučaju da vozi neko drugi), vrlo laka uplašenost kao i stalno razmišljanje da imam neki zdravstveni problem. Ljekar za želudac mi je jednom uz lijekove za želudac propisao i minimalnu dozu xanax-a i eglonil-a i to mi je vidno bilo pomoglo, ali terapija je bila kratka tako da su se simptomi ubrzo vratili do neke granice. Tako da sam svatio ljekara da se kod mene radi o "anksioznom poremećaju". Zanima me mišljenje stručnog lica da li su ovi problemi psihološke prirode ili nešto drugo i da li nizak navedeni broj otkucaja srca u minuti može da ima veze sa ovim. Meni u glavnom ljekari kažu da bezveze vršim preglede, ali jedno vrijeme pustim da se stvari same od sebe smire, pa kad nakon par mjeseci vidim d nema promjene onda se opet aktiviram. Inače opušta me trčanje po nekoliko kilometara nakon čega se osjećam bolje. Imam 27 god, imam djevojku, dip sam inzenjer i imam malo naporan posao. :)
Nadam se odgopvoru!
Unaprijed zahvalan!
Korisnikov avatar
angelika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm

Re: Pitanje vezano za spavanje i jos po nesto :)

Post od angelika »

Odgovorit cu ti iz ugla nekog ko 17 godina ima terapiju zbog problema s srcanim otkucajima...i vis. pritiska. Morala sam mnogo nauciti o tom da bi shvatila sta se to desava....Dobro ja sam imala ubrzan rad i preko 180 otkucaja u mirovanju.. :-?

Samo da ti kazem da je kad spavas...mirujes i srce usporeno radi tako da je normalno da imas 40 otkucaja posle budjenja... :) Idealno je u stanju mirovanja kad si budan imati 60 otkucaja...Sportasi i trenirani ljudi takodjer imaju manji broj otkucaja....
Takodjer je normalno da ponekad "cujes, osecas" svoje srce narocito ako spadas u kategoriju vitkih ljudi....ili si pod stresom...?

Ima jedan "stos" vezbica kako prekinuti i zdravo srce kad "luduje" meni je to kardiolog pokazao....Znaci kad se srce "rita" :lol: ne znam bolji izraz za te epizode kad si svestan stca da lupa, a ne mora biti ni ubrzan ni usporen ipak je prilicno neprijatan osecaj....Dakle uzmes bas puno vazduha, udahnes i zapusis nos pa taj vazdug duvas van da ti puckaju usi.... :lol: kao kad hoces da otpusis usi posle ronjenja ili kad ti se zapuse zbog recimo, visinske razlike......Razumes? Meni ova "tehnika bas pomagala....posle mi prestalo, samo od sebe....To me mucilo i uz adekvatnu terapiju....dok nisam pocela "duvati" :lol:

Pa to sto strahujes u zatvorenom prostoru to je vrlo cesta fobija...nisi izuzetak" :lol: Da suvozac vise strahuje od vozaca i to je normalno, cak je naucno dokazano da suvozac ima visi pritisak i br. otkucaja (zbog straha) od samog vozaca.........Ja cesto uzaludno kocim dok me drugi voze 8) ......a kad ja vozim....sklona sam nagaziti gas.... :wink:

Svi smo pomalo hipohonderi.... :wink: samo moramo sami pobediti taj strah da ne tracimo zivot u ambulantama bespotrebno...
Pretpostavljam da si prosao preglede imozes ladno biti miran jer i najobicniji ekogram prepoznaje nepravilnost u radu srcanog misica i eventualni "kvar".......Ja sam tako dobila dijagnozu....Znaci sve ok ako si ga prosao a lekar utvdio da nema poremecaja....

Anksioznost leci ona je verovatno uzrok tvojig prblema ili ponovi th. koja ti ocito odgovarala dok ne zaboravis i ne prestanes razmisljati, brojati otkucaje.....Razumem te i znam kako se osecas....Gadno je ako mislis, joj moje srce ne radi dobro ipak je to nas najglavniji "motor".....Imas sad i prirodnih preparata bas dobrih za smirenje.......Pokusaj s njima resiti anksioznost.......Uzivaj u zivotu, manje razmisljaj.....seci vise, i nikad ne jedi bar dva sata pre spavanja....zdravije zivi i bit ces ok.
Eto ja sad zivim potpuno normalno stim da uzimam redovno lekove, ne brojim otkucaje, mada imam merac.....Samo popotrebi ili zbog kontrole......Pazim na hranu....i radim kao sav normalan svet bez th. :wink: Nisam ti bas pomogla,napisala samo svoje nekoiskustvo...dok cekas, odgovor nekog kome je ovo polje med. struka.
Svaku srecu i pozdrav!
skidac
Novi član
Novi član

Post od skidac »

angelika napisao:Odgovorit cu ti iz ugla nekog ko 17 godina ima terapiju zbog problema s srcanim otkucajima...i vis. pritiska. Morala sam mnogo nauciti o tom da bi shvatila sta se to desava....Dobro ja sam imala ubrzan rad i preko 180 otkucaja u mirovanju.. :-?

Samo da ti kazem da je kad spavas...mirujes i srce usporeno radi tako da je normalno da imas 40 otkucaja posle budjenja... :) Idealno je u stanju mirovanja kad si budan imati 60 otkucaja...Sportasi i trenirani ljudi takodjer imaju manji broj otkucaja....
Takodjer je normalno da ponekad "cujes, osecas" svoje srce narocito ako spadas u kategoriju vitkih ljudi....ili si pod stresom...?

Ima jedan "stos" vezbica kako prekinuti i zdravo srce kad "luduje" meni je to kardiolog pokazao....Znaci kad se srce "rita" :lol: ne znam bolji izraz za te epizode kad si svestan stca da lupa, a ne mora biti ni ubrzan ni usporen ipak je prilicno neprijatan osecaj....Dakle uzmes bas puno vazduha, udahnes i zapusis nos pa taj vazdug duvas van da ti puckaju usi.... :lol: kao kad hoces da otpusis usi posle ronjenja ili kad ti se zapuse zbog recimo, visinske razlike......Razumes? Meni ova "tehnika bas pomagala....posle mi prestalo, samo od sebe....To me mucilo i uz adekvatnu terapiju....dok nisam pocela "duvati" :lol:

Pa to sto strahujes u zatvorenom prostoru to je vrlo cesta fobija...nisi izuzetak" :lol: Da suvozac vise strahuje od vozaca i to je normalno, cak je naucno dokazano da suvozac ima visi pritisak i br. otkucaja (zbog straha) od samog vozaca.........Ja cesto uzaludno kocim dok me drugi voze 8) ......a kad ja vozim....sklona sam nagaziti gas.... :wink:

Svi smo pomalo hipohonderi.... :wink: samo moramo sami pobediti taj strah da ne tracimo zivot u ambulantama bespotrebno...
Pretpostavljam da si prosao preglede imozes ladno biti miran jer i najobicniji ekogram prepoznaje nepravilnost u radu srcanog misica i eventualni "kvar".......Ja sam tako dobila dijagnozu....Znaci sve ok ako si ga prosao a lekar utvdio da nema poremecaja....

Anksioznost leci ona je verovatno uzrok tvojig prblema ili ponovi th. koja ti ocito odgovarala dok ne zaboravis i ne prestanes razmisljati, brojati otkucaje.....Razumem te i znam kako se osecas....Gadno je ako mislis, joj moje srce ne radi dobro ipak je to nas najglavniji "motor".....Imas sad i prirodnih preparata bas dobrih za smirenje.......Pokusaj s njima resiti anksioznost.......Uzivaj u zivotu, manje razmisljaj.....seci vise, i nikad ne jedi bar dva sata pre spavanja....zdravije zivi i bit ces ok.
Eto ja sad zivim potpuno normalno stim da uzimam redovno lekove, ne brojim otkucaje, mada imam merac.....Samo popotrebi ili zbog kontrole......Pazim na hranu....i radim kao sav normalan svet bez th. :wink: Nisam ti bas pomogla,napisala samo svoje nekoiskustvo...dok cekas, odgovor nekog kome je ovo polje med. struka.
Svaku srecu i pozdrav!

Hvala ti na savjetima sto si se potrudila! Ma i ja sam skontao da je to normala, takav sam dok se ne razbudim ujutro a cim se malo razgibam sve je ok. Juce sam trcao 6 km bez problema :)
Korisnikov avatar
angelika
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 29, 2010 8:17 pm

Post od angelika »

skidac napisao: Ma i ja sam skontao da je to normala, takav sam dok se ne razbudim ujutro a cim se malo razgibam sve je ok. Juce sam trcao 6 km bez problema :)
Bolje si ili ???
Pozz!
skidac
Novi član
Novi član

Post od skidac »

Ma sve ok ;)

angelika napisao:
skidac napisao: Ma i ja sam skontao da je to normala, takav sam dok se ne razbudim ujutro a cim se malo razgibam sve je ok. Juce sam trcao 6 km bez problema :)
Bolje si ili ???
Pozz!
Odgovori