Moja mama je radila laboratorijske analize,sve joj je u granicama normale sem:
MPV 10.60
LYM% 45.0
i T4 141.80
a urin joj je ok
sem KET + - 0.5 mmol/L
za mesec dana vadi ponovo krv,a danas joj je bilo lose.mala je bol u grudima i gusenje.EKG su joj radili danas kad je bila u hitnoj,EKG je ok.
Primili su joj novalgetol,a trenutno oseca malaksalost i vrtoglavicu....
Da li mi mozete reci nesto vise,na sta moze da ukazu ove promene i sta od analiza bi trebao da uradi,da li bi trebala da poseti nekog specijalistu......?
Da naglasim jos juce je zavrsila sa primanjem gentamicin injekcija(primila je 7)
Ako vam treba jos neki podatak,pitajte....
Unapred hvala
Ivanna S.
Pitanje za doktora Ivicu
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 9:28 pm
- Kontakt:
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Re: Pitanje za doktora Ivicu
Izvini Ivana sto upadam u tvoj post ali i ja imam jedno pitanje za dr. Ivicu, pa da ne otvaram novu temu, nadam se da ti ne smeta...
Trogodisnja cerka mi je dobila jutros od dr. antibioticki sirup Infecto Trimet sastojak je Trimethoprim (pije ujutru i uvece po 5 ml) zbog povecanog br. leukocita i nesto krvi u mokraci (ima ucestalo mokrenje i zali se da je to boli-bili prethodnih dana na bazenu pa je svasta moguce).
Ono sto me zbunjuje je sto je dr. rekao da pije lek tri dana (znaci sreda, cetvrtak i petak) a rekao je da dodjemo u petak ujutru da jos jednom pogleda uzorak urina.
Da li je uzorak merodavan ako je dete jos uvek pod terapijom?
Pitam to jer smo slicno iskustvo imali kada je bila manja, dr. (doduse drugi, ali izgleda da je to ovde u Nemackoj praksa) je pregledao urin odmah po prestanku uzimanja terapije i naravno nalaz je bio cist, a dete je posle 4 dana ponovo dobilo temperaturu 40 C i moralo da popije jos jednu turu antibiotka pre nego sto se cela prica zavrsila.
Volela bih da ovog puta to izbegnemo, pa me zanima vase misljenje o celoj stvari.
Trogodisnja cerka mi je dobila jutros od dr. antibioticki sirup Infecto Trimet sastojak je Trimethoprim (pije ujutru i uvece po 5 ml) zbog povecanog br. leukocita i nesto krvi u mokraci (ima ucestalo mokrenje i zali se da je to boli-bili prethodnih dana na bazenu pa je svasta moguce).
Ono sto me zbunjuje je sto je dr. rekao da pije lek tri dana (znaci sreda, cetvrtak i petak) a rekao je da dodjemo u petak ujutru da jos jednom pogleda uzorak urina.
Da li je uzorak merodavan ako je dete jos uvek pod terapijom?
Pitam to jer smo slicno iskustvo imali kada je bila manja, dr. (doduse drugi, ali izgleda da je to ovde u Nemackoj praksa) je pregledao urin odmah po prestanku uzimanja terapije i naravno nalaz je bio cist, a dete je posle 4 dana ponovo dobilo temperaturu 40 C i moralo da popije jos jednu turu antibiotka pre nego sto se cela prica zavrsila.
Volela bih da ovog puta to izbegnemo, pa me zanima vase misljenje o celoj stvari.
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt:
Naravno da mi ne smeta Dea,samo da dobijemo odgovor
e da naglasim da ima temperaturu 37C
e da naglasim da ima temperaturu 37C
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ivana,
Majka ima (ako je lab tacan) laku hipertireozu, potrebno je da uradi TSH i fT4. Temperatura i poviseni limfociti ukacuju na virozu. RTG pluca je uvek pozeljan. Bol u grudima moze da bude uzrokovan brojnim stvarima, samo izvodjenje EKG-a nije resenje (a, na zalost, ima i dosta kolega koji ga "citaju" savim povrsno i previdjaju patoloske promene...)
Dea,
Uobicajeno je da se antibiotik uzima oko 4 dana minimum, zatim se napravi mala pauza od 3-4 dana (pod uslovom da nema subjektivnih tegoba i znakova i dalje prisutnog oboljenja), pa se tek onda proveravaju uzorci (urina, sputuma, brisevi...). NAravno, ako tegobe ne prestaju, ako lekar nije siguran u efikasnost ordiniranog leka ili ako postoje znaci teske infekcje, potrebno je uraditi mikrobioloska ispitivanja i odmah, kako bi se blagovremeno ordinirao antibiotik prema antibiogramu. S obzirom da se radi o urinoifekciji kod malog deteta, rana mikrobioloska kontrola nije nesvrsishodna, kolega je s pravom oprezan, ako je "promasio" antibotik, onda ce brzo znato koji tacno da ordinira. (Da ste kod mene dosli i rekli da dete ima bol i sukrvicu u mokraci, ja bih dao verovatno isti taj Trimetropim = Bactrim, i ODMAH bi vas poslao da se uradi urinokultura).
Sve najbolje.
Majka ima (ako je lab tacan) laku hipertireozu, potrebno je da uradi TSH i fT4. Temperatura i poviseni limfociti ukacuju na virozu. RTG pluca je uvek pozeljan. Bol u grudima moze da bude uzrokovan brojnim stvarima, samo izvodjenje EKG-a nije resenje (a, na zalost, ima i dosta kolega koji ga "citaju" savim povrsno i previdjaju patoloske promene...)
Dea,
Uobicajeno je da se antibiotik uzima oko 4 dana minimum, zatim se napravi mala pauza od 3-4 dana (pod uslovom da nema subjektivnih tegoba i znakova i dalje prisutnog oboljenja), pa se tek onda proveravaju uzorci (urina, sputuma, brisevi...). NAravno, ako tegobe ne prestaju, ako lekar nije siguran u efikasnost ordiniranog leka ili ako postoje znaci teske infekcje, potrebno je uraditi mikrobioloska ispitivanja i odmah, kako bi se blagovremeno ordinirao antibiotik prema antibiogramu. S obzirom da se radi o urinoifekciji kod malog deteta, rana mikrobioloska kontrola nije nesvrsishodna, kolega je s pravom oprezan, ako je "promasio" antibotik, onda ce brzo znato koji tacno da ordinira. (Da ste kod mene dosli i rekli da dete ima bol i sukrvicu u mokraci, ja bih dao verovatno isti taj Trimetropim = Bactrim, i ODMAH bi vas poslao da se uradi urinokultura).
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Hvala dr. Ivice na vasem misljenju i brzini odgovora!
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt:
Hvala puno doktore.....
samo sta je to hipertireozu
Ivanna S.
samo sta je to hipertireozu
Ivanna S.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Hipertireoza = pojacana aktivnost stitne zlezde.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
- Ivanna Kraljica
- Aktivan član
- Kontakt: