Pozdrav svima. Imam 17god i evo već desetak dana sam na dijeti. Visok sam 1,79m a težina bila 81kg sada je 75kg. Uveo sam strogu dijetu sa svakodnevnim trcanjem i uzimanjem L-karnitina (tečni). Dakle moje pitanje je dal je ovakav nagli preokret opasan jel jos sam mlad i u fazi rasta i razvijanja. Ovo je moj svakodnevni plan ishrane:
ujutru: jabuka ili jedno skuvano jaje
popodne: kuvano povrce sa jajetom ili tunjevina (bez i mrve hleba)
uvece: čaša soka ili jogurta sa minimalno masti.
Naravno svaki dan ubacim neko voće ali vrlo malo, trcim i nejedem posle 18h..
Da li je ovo opasno brinem za zdravlje.
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Maj 07, 2012 8:53 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Sep 16, 2005 9:05 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: Da li je ovo opasno brinem za zdravlje.
Opasno je još kako. U ovoj tvojoj ishrani nema ni dovoljno kalorija a kamoli nečeg drugog korisnog. Zafaliće ti brzo sve i svašta, a usput ćeš 'pojesti' mišiće i usporiti metabolizam. Rezultat: čim se vratiš na normalnu ishranu ugojićeš se a izgledaćeš gore nego kad si imao više kilograma.
Drugo, glupost je ne jesti posle 18h. Preporučljivo je uveče jesti samo proteine i salatu a ne ugljene hidrate jer su oni izvor energije a čovek uveče obično nije fizički naročito aktivan.
Treće, optimalno je da mršaviš dva kilograma mesečno, dakle oko pola kilograma nedeljno. Preko toga gubiš više mišića nego masti. Čak i kad mršaviš polako, da bi sačuvao mišiće moraš da unosiš barem 1g proteina po kilogramu telesne mase dnevno. Ova tvoja ishrana nema ni 35g proteina dnevno a tebi treba bar duplo više.
Ukratko, prekini sa tom 'ishranom' dok se ne upropastiš. Jedi tri obroka i dve užine, posno meso kuvano ili pečeno, jaja, salate, integralne žitarice, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti. Zasladi se voćem (ali u razumnim količinama a ne da pojedeš kilo voća). Pored trčanja ubaci i neke vežbe za mišiće, makar sa sopstvenom težinom (zgibovi, sklekovi, čučnjevi).
Drugo, glupost je ne jesti posle 18h. Preporučljivo je uveče jesti samo proteine i salatu a ne ugljene hidrate jer su oni izvor energije a čovek uveče obično nije fizički naročito aktivan.
Treće, optimalno je da mršaviš dva kilograma mesečno, dakle oko pola kilograma nedeljno. Preko toga gubiš više mišića nego masti. Čak i kad mršaviš polako, da bi sačuvao mišiće moraš da unosiš barem 1g proteina po kilogramu telesne mase dnevno. Ova tvoja ishrana nema ni 35g proteina dnevno a tebi treba bar duplo više.
Ukratko, prekini sa tom 'ishranom' dok se ne upropastiš. Jedi tri obroka i dve užine, posno meso kuvano ili pečeno, jaja, salate, integralne žitarice, mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti. Zasladi se voćem (ali u razumnim količinama a ne da pojedeš kilo voća). Pored trčanja ubaci i neke vežbe za mišiće, makar sa sopstvenom težinom (zgibovi, sklekovi, čučnjevi).