Oporavak amputacije vrha prsta

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Avram
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 11:59 am

Oporavak amputacije vrha prsta

Post od Avram »

Pre svega, nisam siguran da li sam ovo mogao da postavim u pedijatriju, obzirom na to da se radi o bebi od 19 meseci, a kategorija "Hirurgija" nema ovde tako da sam se ipak odlučio za ovu kategoriju.

Naime, klinac je pre nekih 5 nedelja pao i polomio ruku, i kako je bila noć odveli smo ga na institut za majku i dete da ga pregledaju. Stavili smo mu gips i nosio ga je 18 dana. Pri skidanju gipsa sestra mu je amputirala vrh jagodice malog prsta na desnoj ruci. Naravno, odmah su prišili jagodicu "po principu transplanta pune debljine".

Oni nama pričaju da to super zarasta, ali evo nakon tri nedelje od kad se to desilo nešto mi je mnogo tamno... ako ima neko ovde iskustva sa amputacijama i prišivanjima neka da svoje mišljenje. Naravno, svako može da postavi svoje mišljenje ali nemojte da nas plašite ako nemate nikakvog iskustva sa ovakvim stvarima :)

Evo slika:

Slika

Slika

Očigledno je da se u sredini polako povraća ružičasta boja tako da izgleda da se primilo i polako zarasta, ali me ovo crno pomalo plaši.
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Re: Oporavak amputacije vrha prsta

Post od Dejanbg »

Kad su poslednji put videli doktori, jel i tada tako izgledalo?

Ne vidi se lepo sa slike, al to što je crno to je mrtvo, samo je pitanje koliko je duboko, ako je površni sloj a ispod ima zdravog tkiva onda može biti dobro
Avram
Novi član
Novi član

Post od Avram »

Svaka dva dana ga vodimo u institut na previjanje i lično ga načelnik pregleda i previja. Prva dva dana je bilo potpuno belo (kao kad probušite plik pa koža pobeli), a onda teget pa crno, pa je tek u poslednjih 5-7 dana počela da "probija" ružičasta boja ispod (od sredine jagodice se širi ka krajevima). Verovatno će to crno (mrtvo) da otpadne a da izbije zdrava koža (iskreno se nadam). Inače ovo skroz crno na samom obodu su konci (i mrtva koža, verovatno)

edit: Inače na pritisak klinac uopšte ne reaguje, tako da ga ne boli prst uopšte i rana je skroz suva (nema gnoja i sl)
Dejanbg
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Apr 19, 2006 12:02 am

Post od Dejanbg »

Ako je krenulo da rumeni dobro je.

Crno je mrtvo, to će otpasti, ono što ostane ispod treba da bude živo.

Logično je da ne oseća jer su presečeni nervni završeci. Periferni nervi imaju izvesnu mogućnost regeneracije, tako da je moguće da se osećaj vremenom vrati, al će mogućr biti malo slabiji ili drugačiji nego na ostalim prstima što nije ni od kakve važnosti za dalji život i neće biti problem.
Avram
Novi član
Novi član

Post od Avram »

Hvala! Što se osećaja tiče, znam da su presečeni nervni završeci ali sam mislio ako je nešto inficirano bilo bi gnoja a i verovatno bi ga bolelo. On ruku koristi normalno (naravno, kompletno je zavijen prst), igra se sa lopticama, "baca 5" itd...

Krenulo je da rumeni, kao što rekoh (a vidi se i na slici 2), pre toga je bilo potpuno tamno (jagodica je isečena do kosti, ali srećom ni kost ni nokatna ploča nisu oštećeni).

Danas je načelnik rekao da će mu skinuti konce u ponedeljak (biće tačno 3 nedelje tad).
Odgovori