nemogucnost komunikacije

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Antonia
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 09, 2010 5:44 pm

Re: nemogucnost komunikacije

Post od Antonia »

Hvala svima,pozdrav!
Justitija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 10, 2010 12:10 am

Post od Justitija »

Ja sam takodje prolazila sve to i najbitnije je da sam naucila i shvatila sta je uzrok anksioznosti,i kako je ignorisati,jer je to najbolji nacin.Psihijatar ili psihoterapeut ne moze vam pomoci ukoliko vi niste spremni da saradjujete.Ja licno nisam imala potrebe za seanse kod psihoterapeuta,jer je on iz prvog razgovora samnom video da sam svesna svoga stanja i da meni prica sa njim nije potrebna.To je individualno.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Izvini Justitija draga koji je kod tebe uzrok ankcioznosti?
Kako si ga pronasla?
Kako ga ignorises?
Bas bih volela da znam,mozes li mi napisati?
Svaka ti cast na uspehu...bravo......!!!!! :lol: :lol: :lol:
Bravoooooooooooo!
Justitija
Stalni član
Stalni  član

Post od Justitija »

Uzrok anksioznosti je uglavnom potisnuto nezadovoljstvo.A to kako ga ignorisem,pa bukvalno ignorisem,kad mi se desi taj osecaj ja ne razmisljam o tome,dok sam ranije drugacije reagovala,pa mi je bilo jos gore.U tome je poenta,ne truditi da iskontrolisete napad panike,jer on ako je poceo vec on ce se i zavrsiti,na to ne moze uticati psiha u tom momentu i kontrola,vec samo preventivno da ne dodje do toga.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

U svetu se uglavnom daje XANAX
alprazolam (xanax, ksalol..) se daje strogo uz kontrolu psihijatra, u pocetnim fazama lecenja agorafobije. ovaj lek je jedna od supstanci koja najbrze izaziva zavisnost ako se ne uzima pod kontrolom psihijatra, i nikome ne bih preporucio da poseze za njim samoinicijativno!
Vaznu ulogu ima lek fluxilan,..... kao gumica brise liniju anksioznosti
najcesca komplikacija nelecene agorafobije je depresija, koja otezava i produzava izlecenje, i javlja se gotovo uvek kod nelecene agorafobije.
farmakoloska "gumica" za napade panike ne postoji!

sustina lecenja agorafobije je psihoterapija! u pocetnim mesecima kognitivno-bihejvioralna, a kada se ovlada kontrolom simptoma, prelazi se na psihoanalizu, odnosno zbog njene cene na psihodinamsku (na psihoanalizi zasnovanu ali brzu) psihoterapiju kojom se traga za uzrokom neuroze.

anksiozni poremecaj ni kod koga nije nastao "preko noci" i nece tako ni nestati! potrebno je odvojiti strpljenje i vreme za lecenje, i ne zaliti novac za psihoterapiju.
Justitija
Stalni član
Stalni  član

Post od Justitija »

Kao prvo ja nisam napisala da te lekove uzima samoinicijativno,ja sam napisala da je to moja terapija bila.Sto se psihoterapeuta tice,meni nije bio potreban toliko,i prevazisla sam to sama,ali naravno potrebno je duze vreme,cak i godine.To je sve individualno.
Justitija
Stalni član
Stalni  član

Post od Justitija »

Jos bih pridodala,sto se tice agorafobije,ja smatram da nisam imala problem agorafobije,jer nju mogu imati i osobe koje nisu anksiozne i ona se ne vezuje uz anksioznost.Prosto,napad panike mi se desavao na raznim mestima u periodu kad sam bila anksiozna.Uzrok moje anksioznosti je bio dugorocni stres i nezadovoljstvo,i kad mi se desio jedan vrlo stresan dogadjas to je bio "okidac".Ja sam licno imala psihosomatske tegobe,preskakanje srca,osecaj nesvestice i nemir u grudima.Naravno,da anksioznost nije nastala preko noci,vec je tome prethodio duzi period,zato preko noci ne moze ni da nestane.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

imena lekova ne bi trebalo pisati u kontekstu, u kome bi neko mogao sam da ih uzima - a to je ovde bio slucaj!
agorafobija se klasifikuje kao vid anksioznosti.
Justitija
Stalni član
Stalni  član

Post od Justitija »

Ti lekovi i ne mogu da se uzimaju bez recepta lekara.
Korisnikov avatar
sedefasta
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 28, 2008 12:00 am

Post od sedefasta »

Justitija napisao:Ti lekovi i ne mogu da se uzimaju bez recepta lekara.
Zvanično, ali u praksi se skoro sve može kupiti u apotekama neodgovornih privatnih vlasnika.

Nemojte se vređati, nema razloga, ko god ovde odgovara na pitanja ljudi kojima je potrebna pomoć, po meni, zaslužuje poštovanje, jedino smatram da se mora biti vrlo oprezan pri davanju saveta, naglasiti kad govorite iz ličnog iskustva, a kada kao stručno lice iz odgovarajuće oblasti.

Osim toga, smatram da je sve više ljudi koji potežu za ovim forumom za najmanju sitnicu i to ume povremeno da iritira.

Srdačan pozdrav :)
Justitija
Stalni član
Stalni  član

Post od Justitija »

Ja sam sam citirala ono sto mi je ranije receno od strane vise psihoterapeuta,da je to standardna terapija.A mislim da ni strucna lica nemaju prava da daju savete sta neko da koristi od lekova putem foruma,saveti su dobrodosli kako iz necijeg licnog iskustva ili pak pretpostavke od strane strucnih lica koji na osnovu opisa mogu da donesu neki zakljucak.Ali svima se daje savet da se obrati lekaru.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Justitija draga nista ti lose nisi rekla kao ni ja :wink:
Mi dajemo savete kada mozemo iz naseg licnog iskustva i uvek spomenemo:
OBRATITI SE LEKARU!
Niko nije laik da se drzi strikno ovih postova,ja ne smatram da radimo nista lose.
Zasto ne bismo jedni drugima pomagali savetima,mnogo se sazna iz tudih zivota i zdravstvenog stanja..Mi ovde imamo samo mali broj lekara koji vecinom ne odgovaraju na pitanja i smatram da ni ja niti ti nismo dali lose savete Antoniji.
Uvek i svaka tema pocne lepo i onda se neko nade da podbode,pa zasto onda lekari ne odgovaraju PRVI na svako pitanje...
Koga nervira ne mora tu da bude :wink:
Justitija
Stalni član
Stalni  član

Post od Justitija »

Ja ni u jednom momentu nisam rekla da neko treba da koristi tu terapiju niti da kupi te lekove!Ja sam samo rekla,da je takva terapija uobicajena i znam da je ljudima pomogla.Fluxilan se pokazao kao efikasan za lecenje anksioznosti i panike,a xanax se daje da bi umirio,posebno na pocetku terapije jer fluxilan moze izazvati strah,dok ne pocne da deluje tek izmedju 4-6 nedelja.Tako je meni receno,ja sam naravno trazila i misljenje drugih lekara,posto se ne oslanjam uvek na jedno.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

mnogo ljudi - a kada su u pitanju psihicke smetnje, polne i kozna bolesti, kao i seksualna disfunkcija - mozda i vecina onih koji su dosli na forum pokusavaju da izbegnu odlazak kod lekara! u srbiji se, nazalost, kupovina lekova koje smo prethodno spominjali, ne razlikuje od kupovine bombona u nekim privatnim apotekama.
Justitija
Stalni član
Stalni  član

Post od Justitija »

Pa ti ljudi bi trebali da znaju da je ovo forum,a ne lekarska ordinacija.
Odgovori