nekoliko pitanja o demenciji

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Jimmy23
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 16, 2011 4:31 pm

nekoliko pitanja o demenciji

Post od Jimmy23 »

1. Sta tacno znaci demencija, da li je to iskljucivo zaboravnost ili zaboravljanje kod starijih osoba ili ukljucuje jos stvari?

2. Evo licnog primera koji se desio skoro, pa mi vi recite da li je rec o nekom obliku demencije - Pokojna baba je, nakon dedine smrti, upala u tesku depresiju. Nije pila lekove, bila je izuzetno debela, a i imala je problem sa ogromnom vodom u svom telu. Povukla se u sebe, zelela je prosto da umre. Nakon nekog vremena stalno se zalila mojoj majci da se boji da joj neko ne provali u kucu nocu, i plasila se zvukova koji dolaze vani. Takodje jednom prilikom kad je dosla kod nas, izasla je iz sobe iz cista mira bez razloga, a onda se vratila i sela gde je bila, ne objasnjavajuci nista. U tom nekim periodu je pretrpela i blagi slog. Lezala je i na neuropsihijatriji u dva navrata, a pre nego sto je umrla nista nije upucivalo na to da ce umreti. U poslednjem razgovoru sa mojom majkom napomenula je da je jako bole noge i da ne moze dugo da stoji (jer su joj bile natecene od vode). Na kraju je umrla od infarkta miokarda pre nepune dve godine a 3 godine nakon padanja u depresiju i smrti mog dede. Imala je 64 godine kad je umrla inace, i godinu dana pred smrt nije zelela nigde da izlazi, pa nije ni kod nas dolazila. Samo je lezala, jela, gledala TV i spavala. Intresuje me da li su ovi simptomi vise vezani za njenu depresiju i neuzimanje lekova ili demenciju konkretno?

3. Ako je rec o demenciji, da li sve ovo upucuje na neku neurodegenerativnu bolest tipa Alchajmer ili Krojcfeld Jakobova bolest? Lekari na neuropsihijatriji nisu nista slicno dijagnostifikovali, ali cisto me intresuje. Nije zaboravljala kako se mi zovemo ili ko smo. Ako jeste nesto od ovoga, da li postoji rizik da i neko od clanova porodice oboli od ove dve bolesti, tj. da ih nasledi? Za ovu drugu znam da je jako retka, i nije mi poznato da je iko u familiji ima (mada i ne znam sve rodjake ali znao bih sigurno da postoji istorija bolesti u porodici), ali cisto me zanima. Njena baba je, doduse, takodje imala probleme sa zivcima kad je bila stara, po njenim recima, ali navodno nije postavljena dijagnoza Alchajmera ili neke druge neurodegenerativne bolesti u to vreme, kao sto nije ni babi sada.

Hvala unapred na odgovorima.
Odgovori