Multiplex skleroza

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Kalif umesto kalifa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 25, 2006 6:09 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Kalif umesto kalifa »

Није ни јасно, код те проклете болести, то што од кризе до кризе
може да прође и 10 година, то ми је врло чудно! Јасно ми је да је
суштина овог стања у којем се налазим, мој аутистични начин живота
који је трајао годинама. Мислим да је непосредни повод за ово у испа-
дима мог оца лета 2004, после моје одлуке да променим факултет.
То је само повод, и он је после моје зимско-пролећне одисеје знатно
променио однос према мени, али чини ме се као да је тог лета нешто у
мени прегорело. Видећемо шта ће од свега бити.
Kalif umesto kalifa
Novi član
Novi član

Где сте сви отишли ?
Где си Склерозице?
Имам много питања, а никог нигде?
Plava
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Mar 31, 2006 2:53 am

Post od Plava »

Ajde kad nema nikog da napišem ja nešto...
I ja mislim da treba da odeš kod neurologa, izmedju ostalog i zbog:
Врат ми је укочен, и кад код се размрдавам "крцка".
Da li si išao kod oftalmologa zbog krvarenja u oku?
а у извештају
да имам хипохондријске идеје
Na ovo. prosto, ne znam šta bih rekla...
Žao mi je što tvoj otac nije imao razumevanja za tvoju odluku da promeniš fakultet...
U svakom slučaju, nemoj da nagadjaš nego idi kod lekara!
Pozdrav i srećno!
"Budi ono što jesi da bi postao ono što zaslužuješ!"
Kalif umesto kalifa
Novi član
Novi član

Moраћу ићи код неуролога, али изгледа да је најважнија МГ.
Најгоре је што не знам прогнозу,да ли осим кортико стероида
постоји још неки основни лек? Осећам, повремено, пробадање
у рукама, а кад испружим леву шаку, домали прст се помера сам
од себе. Што год да се деси не осећам никакав страх.Офатмолог
ми је рекао да је све у реду.Хвала на добрим жељама :D
Clementine
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 11, 2006 11:43 pm

Post od Clementine »

Elle, zaviri ovde http://www.ability.org.uk/support_group ... erosi.html

mozda nadjes nesto pametno

Pozdrav!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pozdrav svima.

Trenutno lecim dva pacijenta koji imaju MS. Kod jedne pacijentkinje se spremamo da ukljucimo Betaferon, ali o tome odlucuje strucna komisija za MS, koja je formirana u Beogradu. Predlozio bih svima koji boluju od MS da pronadju biljni preparat KALAWALLA, koji se prodaje i pod imenima DIFUR, RAPUANI i LEUCOSTAT. Ukoliko neko ostvari povoljan nacin nabacvke leka, neka mi javi, jer su i moji pacijenti zainteresovani za njega. Sajt proizvodjaca je ovde: http://www.organichope.com

Inace, svima koji su zainteresovani za lecenje svoje MS preporucujem da se drze jednog lekara i da ne traze univerzalne trapije, vec SVOJU, obzirom da MS ima preko 2000 klinickih oblika. Simptomatska terapija je sada skoro jedino resenje. Pre par dana sam cuo o nekim injekcijama koje su novost, navodno DEFINITIVNA terapija za MS (mislim da sam to procitao u casopisu "Lekar" ili "Doktor", nisam siguran), terapija kosta 22.000 eura i poceli su da je primenjuju na zapadu od skora...

Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Sklerozica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 7:53 pm
Kontakt:

Post od Sklerozica »

dr ivica napisao:Pozdrav svima.
Predlozio bih svima koji boluju od MS da pronadju biljni preparat KALAWALLA, koji se prodaje i pod imenima DIFUR, RAPUANI i LEUCOSTAT. Ukoliko neko ostvari povoljan nacin nabacvke leka, neka mi javi, jer su i moji pacijenti zainteresovani za njega. Sajt proizvodjaca je ovde: http://www.organichope.com
Pozdrav,
Zanima me jeste li došli do nekih informacija iz "prve ruke" o ovom preparatu?
dr ivica napisao: Pre par dana sam cuo o nekim injekcijama koje su novost, navodno DEFINITIVNA terapija za MS (mislim da sam to procitao u casopisu "Lekar" ili "Doktor", nisam siguran), terapija kosta 22.000 eura i poceli su da je primenjuju na zapadu od skora...
Pozdrav.
Neko ime? Mada čisto sumnjam u to "definitivna".
Kalif umesto kalifa
Novi član
Novi član

Где си досад Склерозице!?
Дуго те није билo! Како је? Ја јуче и данас осећам пробадање у
левој руци. Шта то може да значи?
p.olivera
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 16, 2007 11:33 pm

za ovu bolest

Post od p.olivera »

1. Multipla skleroza ( općenito )

1.1 Definicija

Multipla skleroza (MS) je bolest središnjeg živčanog sustava , čija funkcija ovisi o stalnom i dovoljnom tijeku živčanih impulsa , što osigurava normalno funkcioniranje cijelog organizma . Unutar mozga i leđne moždine , MS zahvaća aksone , dugačke produžetke živčane stanice , koji povezuju različite dijelove živčanog sustava prenoseći informacije između mozga i ciljnih organa (npr. očiju , nogu itd.). Aksoni su okruženi zaštitnom , izolirajućom ovojnicom - mijelin . Upravo mijelinska ovojnica omogućava brzo , ravnomjerno i učinkovito prenošenje živčanih impulsa duž aksona . Današnja istraživanja pokazuju da uz oštećenje mijelina i sam akson može biti ozlijeđen . U MS-i pojedini dijelovi mijelinske ovojnice upalno reagiraju i propadaju , te se zbog toga ona smatra upalnom , demijelinizacijskom bolešću .
Simptomi MS-e ovise o mjestu zahvaćanja i jakosti upale mijelinske ovojnice aksona , pa je to i razlog zbog čega su simptomi MS-e toliko različiti i zašto ih je teško predvidjeti . Kako mozak i leđna moždina imaju velik rezervni kapacitet , mnoga područja upale mijelinske ovojnice neće dati nikakvih simptoma . Na mjestima nestanka mijelinske ovojnice nastaju ožiljci koji se nazivaju skleroza , plak ili lezija .

1.2 Etiologija (imunološki , epidemiološki i genetički faktori )

Pravi uzrok MS do danas nije poznat . Smatra se da nije uzrokovana samo jednim uzročnikom . Danas je najprihvaćenija teorija da je uzrokovana kombinacijom djelovanja nekoliko različitih čimbenika , kao što su genetska predispozicija , okolina i izloženost virusu tijekom djetinjstva .
Iako MS nije nasljedna bolest ( ne prenosi se s jedne generacije na drugu ), postoji određena nasljedna sklonost razvijanju bolesti . Nasljedna sklonost za MS-u se povećava za pojedinca ako u obitelji ima bolesnog člana . Međutim 80% osoba koje boluju od MS-e nemaju bližeg rođaka koji boluje od iste bolesti . Otprilike 10% bolesnika u svojoj bližoj ili daljnjoj rodbini ima oboljelog od MS-e .
Većina danas aktualnih teorija ističe da u nastanku MS-e sudjeluju mnogobrojni genetski čimbenici , drugim riječima da je bolest uzrokovana djelovanjem više različitih gena . MS nije zarazna bolest u smislu da je bolesnik može prenijeti na nekog iz svoje obitelji ili okoline .
Povezanost okoline (osobito udaljenosti od ekvatora na kojoj bolesnik živi u prvih 15 godina života) i učestalosti MS-e upućuje na izloženost osobe virusu za vrijeme djetinjstva , nakon čega slijedi dugo razdoblje latencije. Statistike pokazuju da je osoba to ugroženija od obolijevanja od MS-e što živi dalje od ekvatora, bilo prema sjeveru, bilo prema jugu, uz postojanje nekoliko iznimaka - bolest je rijetka među Eskimima. Čini se da preseljenje na područja niskog rizika ne smanjuje rizik obolijevanja, osim ako se osoba nije preselila u djetinjstvu, odnosno prije puberteta.
U današnje vrijeme izgleda vrlo vjerojatno da je glavni krivac "sporo djelujući" virus (engl. long-acting virus), a to je onaj virus koji u organizmu ostane sakriven godinama prije nego što uzrokuje bolest . U krvi bolesnika s MS-om redovito se nađu povišene razine antivirusnih protutijela , isto tako često se nađu različiti dijelovi virusnih organizama , kao i drugi znakovi virusne infekcije . Međutim , specifični virus , direktno povezan s MS , još nije identificiran .
1.3 Rasprostranjenost : Uvelike varira od 1.5 ~ 11 na 100,000 ljudi . ( ?! )
( elementarnom matematikom dolazi se do podatka da bi kod nas , a i ne samo kod nas , to iznosilo oko 55.6 oboljelih na 100,000 ljudi , dok u SAD - u to iznosi dosta više - oko 140 oboljelih na 100,000 ljudi - 400,000 oboljelih na 290,000,000 populacije )
Najčešće obolijevaju mlade i mlađe odrasle osobe između 20 ~ 45 godine života . [ Statistika ]
Mada i to varira , načelno se računa da na jednog oboljelog muškarca dolaze najmanje dvije oboljele žene . [ Statistika ]
1.4 Patologija : MS najčešće napada optički živac , periventrikularnu bijelu moždanu tvar i vratni dio leđne moždine .
pad barijere krv/mozak----perivenularna mononuklearna infiltracija----oštećenje mijelina
1.5 Klinička manifestacija :
30% -------- vizualni problemi
30% -------- problemi osjeta
20% -------- ravnoteža
20% -------- ostalo
Simptomi multiple skleroze su različiti i nepredvidljivi . Kako će se MS klinički ispoljavati prvenstveno ovisi o tome koji je funkcijski sustav zahvaćen . Nemaju svi bolesnici iste simptome , nego se oni razlikuju od osobe do osobe , ali variraju i u pojedinog bolesnika tijekom vremena . Osoba koja boluje od MS-e obično će iskusiti više od jednog simptoma , ali nikada baš sve .
Piramidalni simptomi- su svi oni simptomi koji nastaju zbog oštećenja kortikospinalnog puta kojim se iz mozga prenose živčani impulsi za voljne pokrete ekstremiteta - veći zamor , opći umor , gubitak snage u jednom ili više udova .
Cerebelarni simptomi su oni simptomi koji nastaju zbog oštećenja malog mozga - vrtoglavica koju bolesnik doživljava kao neravnotežu , nesigurnost i nestabilnost u hodu , skandirani govor , tremor .
Spasticitet je čest simptom MS-e - stanje u kojem se mišići suprotnih funkcija istodobno kontrahiraju ili relaksiraju , a nastaje zbog povećanog mišićnog tonusa (napetosti ) .
Ispadi osjeta su vrlo česti i u MS-i se javljaju relativno rano . Česte su parestezije ( osjećaj mravinjanja , obamrlosti , odrvenjelosti ).
Smetnje vida također su vrlo česti simptomi , a u 30% oboljelih predstavljaju i prvi simptom bolesti . Optički neuritis je obično jednostran , različitog je trajanja i općenito je praćen potpunim oporavkom vida .
Otprilike trećina oboljelih ima poremećaje sfinktera: neodoljivu potrebu za mokrenjem , teškoće u početku mokrenja , retenciju ili inkontinenciju .
Danas je poznato da će se određena oštećenja kognitivnih funkcija razviti u 50% oboljelih od MS - prisjećanje , pamćenje , usporena je brzina mišljenja i obrade informacije , izražen fenomen "na vrhu jezika" (osoba želi nešto reći ali se jednostavno ne može sjetiti odgovarajuće riječi) .
1.6 U koga i na koji način

Multipla skleroza je jedna od češćih neuroloških bolesti . Samo u iznimno rijetkim slučajevima bolest poprima fatalni tijek kakav joj se pripisuje u javnosti . Brojni su bolesnici nakon izbijanja prvih simptoma još dugo radno sposobni i većina ih može nastaviti produktivan i sretan život . Od onih kojima je bolest dijagnosticirana , 75% nikad neće trebati invalidska kolica , a većina ih može očekivati normalno dug životni vijek . Također se oko 10% ljudi izliječi samo od sebe , a da se ne zna kako . MS ima bolju prognozu nego što se smatra ; polovica osoba ima dobroćudan tijek bolesti. MS je različita od osobe do osobe , a takav će biti i njezin utjecaj na radnu sposobnost .
Učestalost bolesti varira u različitim krajevima svijeta , pa čak i unutar jedne zemlje . Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne zemljopisne širine , vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku .
Neovisno o tome u svakoj zemlji postoje regije s posebno velikom učestalošću MS-e , tzv. "fokusi" ili "žarišta" ; u Hrvatskoj je bolest vrlo učestala u sjeverozapadnom području , osobito u Gorskom kotaru , a rjeđa je u južnim područjima . Čini se da su neke etničke grupe , kao Eskimi i Romi , imune na MS-u .
1.7 Medicinska povijest razumijevanja MS-e

1890-te - bolest prouzročena zastojem u znojenju ; tretirana je travama i ležanjem u krevetu ; očekivani životni vijek nakon dijagnosticiranja bolesti bio je 5 godina.
1910-te - uzrok bolesti nepoznati toksin u krvi ; tretirano sredstvima za čišćenje crijeva ; očekivani životni vijek nakon dijagnosticiranja bolesti bio je 10 godina.
1940-te - uzrok bolesti ugrušci krvi i slaba cirkulacija ; tretirana lijekovima koji poboljšavaju cirkulaciju ; očekivani životni vijek nakon dijagnosticiranja bolesti bio je 18 godina.
1960-te - uzrok bolesti alergijska reakcija ; tretirana vitaminima i antihistaminima ; očekivani životni vijek nakon dijagnosticiranja bolesti bio je 25 godina.
1996 - uzrok bolesti autoimuna reakcija vjerojatno povezana s virusom ; tretirana steroidima i lijekovima za regulaciju imuno sustava ; očekivani životni vijek nakon dijagnosticiranja bolesti je za većinu u osnovi najnormalniji.

1.8 Infekcije gotovo bilo koje vrste povećavaju rizik relapsa .
Tipovi MS-e
2.1 Benigna MS : Benigna MS-a karakterizirana je malom nesposobnošću mnogo godina poslije dijagnoze ili vrlo sporom akumulacijom nesposobnosti kroz vrijeme . Definicija benigne MS-e je arbitrarna .
Bez obzira kako je benigna MS-a definirana , sve studije pokazuju da neke osobe imaju svega malu nesposobnost nakon dugog vremena bolesti . Deset godina po dijagnozi 1/3 oboljelih ima benigni tip (mala nesposobnost ili bez nesposobnosti) ; ovaj omjer pada na 1/5 nakon 20 godina . Promjenljivost MS-e jako otežava predviđanje kako će individualni pacijent biti napadnut od bolesti .
2.2 Relapsirajuće - remitirajući oblik (pogoršanje - poboljšanje): Ova forma MS-e počinje s akutnim napadom neuroloških simptoma , od kojih se većina osoba oporavi u potpunosti ili djelomično . Slijedeći napadaji (relapsi ili egzacerbacije) javljaju se u nepravilnim razmacima .
Relaps je pojavljivanje novih simptoma , ponovno pojavljivanje prethodnih simptoma ili pogoršanje postojećih simptoma u bilo kojem vremenu poslije inicijalnog napada . Pravi relaps traje dulje nego 24 do 48 sati ( najčešće između 1 - 3 mjeseca ). Oporavak od takvog relapsa može biti potpun , ali ako nije takav , bolesnikova nesposobnost će vremenom rasti . Zbog toga kategorija relapsirajuće/remitirajuća MS-a uključuje osobe različitih razina nesposobnosti . U ranoj fazi bolesti 66% do 85% oboljelih ima relapsirajuće/remitirajući oblik bolesti .
2.3 Kronično progresivna : Postoje dva oblika kronično progresivne MS-e : primarna i sekundarna .
U sekundarno progresivnom obliku nakon faza pogoršanja ne slijedi potpun oporavak već su s vremenom oštećenja sve veća , postoji kontinuirana progresija bolesti s kratkim razdobljima poboljšanja ili stabilizacije . U rijetkim slučajevima , bolest ima primarno progresivni tijek nema faza pogoršanja bolesti , već postoji stalna progresija oštećenja s gubitkom određenih funkcija i sposobnosti .
Konvencionalne terapije
U liječenju MS-e razlikujemo : 1.) liječenje relapsa , 2.) tretman usporenja progresije bolesti i 3.) simptomatsko liječenje
3.1 Kortikosteroidi (spadaju u kategoriju liječenja relapsa)

Liječenjem upale smanjuje se trajanje kao i posljedice prouzrokovane egzacerbacijom (relapsom). Za to se koriste lijekovi s protuupalnim učinkom . Prekomjerna ili neoprezna uporaba kortikosteroida postepeno smanjuje njihovu učinkovitost .
ljiljica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 28, 2007 7:47 pm

Post od ljiljica »

Pozdrav svima. Nova sam na forumu. 2000. mi je postavljena dijagnoza encephalitis disseminata koliko sam se raspitala i pronasla na internetu to je MS, ali opet se nada da je neka grska. Inace, i9mala sam i ja na pocetku trnjenje saka, zatim oduzetost i ruku i nogu. Na svu srecu primila me je super lekarka u Urgentnom , ali dok nisam primljena tj. od prvog simptoma do pronalaska pravog lekara proslo je sedam meseci. Primala sam kortikosteroide i vitaminske injekcije i od tada sam imala jedno manje pogorsanje 2003. a li od tada sve ok. Zanima me da li je i nekom jos kao sifra bolesti G 40? I zna li neko nesto u vezi sa trudnocom, jer smo muz i ja odlucili da imamo bebu?. Hvala :D
Sklerozica
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od Sklerozica »

Pozdrav, poseti ovu stranicu za informacije o trudnoći. http://www.multiplaskleroza.org.yu/Bros ... a_i_MS.htm
peca_Le
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 30, 2007 11:07 am

Post od peca_Le »

ljiljica napisao:... 2000. mi je postavljena dijagnoza encephalitis disseminata koliko sam se raspitala i pronasla na internetu to je MS, ali opet se nada da je neka grska. Inace, i9mala sam i ja na pocetku trnjenje saka, zatim oduzetost i ruku i nogu. Na svu srecu primila me je super lekarka u Urgentnom , ali dok nisam primljena tj. od prvog simptoma do pronalaska pravog lekara proslo je sedam meseci. Primala sam kortikosteroide i vitaminske injekcije i od tada sam imala jedno manje pogorsanje 2003. a li od tada sve ok. Zanima me da li je i nekom jos kao sifra bolesti G 40? I zna li neko nesto u vezi sa trudnocom, jer smo muz i ja odlucili da imamo bebu?. Hvala :D
Koliko ja laicki poznajem stvari, encephalitis disseminanta je prvi korak ka uspostavljanju dijagnoze MS. (Kroz to smo svi mi sa MS, manje - vise prosli). Uradi jos neka ispitivanja (ALI ISKLJUCIVO U SARADNJI SA DOKTOROM). ...
I, poseti "sklerozicin" sajt, ima to mnoooogo interesantnih i poucnih stvari.
(Ne zelim da ovo zvuci kao reklama)
MuLtIpLeX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 09, 2007 1:18 am

Post od MuLtIpLeX »

POL:Zenski
STAROST:43 GOD

Bolujem 5 godina primila sam 10 terapija stanje je tesko.poslije dvije godine bolesti operisala sam kicmu i stanje mi je jos gore,tesko hodam,imam jake glavobolje,trnjenje saka i ja ke bolove u kicmi.Trebala sam primiti Interferone ali su mi rekli da je kasno jer je bolest podmakloj fazi.Skvor moje bolesti je 5,5 i kazu da nisam za interferone.Pijem stalno Brufene jer imam jake bolove u kicmi i u glavi.Sa ovim stanjem koje imam jako sam se zabrinula jer nisam vise u mogucnosti sama da se krecem niti sama da zivim.Pored ovih svih problema imam problema sa mokrenjem i koristim pampers jer je sve to od MS.Zellim da znam da li ce ovo stanje koje imam uvijek ovako trajati jer nevidim da ide na bolje.
Sklerozica
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od Sklerozica »

Pozdrav
Ne bih da ti dajem neke lažne nade ALI.....
Već neko vreme pratim dešavanja po pitanju leka Enkorten. Ušao je u treću fazu ispitivanja i daje pozitivne rezultate. Za razliku od Interferona, može se primeniti za EDSS 6 (što znači da možeš i ti). Lek se razvija u Bosni.
Evo ti par linkova za informisanje.

http://www.farmacija.co.ba/bos/enkorten.htm

Obrati pažnju na linkove u dnu strane.

Ovde piše jedna osoba koja koristi Enkorten
http://www.zdruzenje-ms.si/forum.php?forumID=178

I na linku iz mog potpisa ima tema o Enkortenu.
Ovo je možda prvi lek koji me zainteresovao i probudio mi neku nadu. Koliko sam video iz teksta dotične Barbare, on i "popravlja" stanje.
MuLtIpLeX
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 09, 2007 1:18 am

Post od MuLtIpLeX »

Htjela bi da pitam posto sam bila kod svog doktora i doktor mi je rekao da mi je stanje multiplexskleroze tesko jer se ja tako osjecam i propisana mi je terapija to jest lijekovi koji se zovu GABALEPT od 300 mg 2*1 ali tog lijeka nigdje nema i sada neznam gdje da ga nadjem.Stanje mi je jaka utrlnost nogu jaca lijeva i jaki bolovi tako da nemogu da hodam. Posto imam visok pritisak doktor mi ne preporucuje MEGADOZE,pa bi htjela znati dali ce mi biti lakse od ovi tableta ako in nadjem i gdje in mogu naci.Pored bolova i utrnulosti imam dvoslike i jake vrtoglavice.Doktor mi je rekao da je to više od kičme ta utrnulost nego od MS.
Odgovori