Pozdrav svima,
Imam 20 godina,i ne zovem se stvarno Mick Jagger:)
Pre oko 4 meseca sam posle velike nuzde u WC solji video malo krvi.Posto sam tog dana vec imao vise stolica,pomislio sam da su mi pukli neki kapilari,pa nisam hteo da dizem frku...Posle toga nekoliko nedelja nisam imao nikakvih slicnih pojava.Medjutim od pre par nedelja, na svakih 10-15 dana,posle obavljanja nuzde nalazim jedva primetne tragove krvi na toalet papiru.U stolici nema krvi uopste,kao ni u wc solji,vec samo malo na toalet papiru,i to na kraju ,,brisanja,, na poslednjem papiru.Stolica je uredna, idem u wc 1-3 puta na dan,nemam nikakve bolove u stomaku,lazne pozive za wc i slicno....U predelu rektuma imam neki osip,ali on je konstantan mnogo duze vremena. Fizicki sam prilicno neaktivan,a zbog fakulteta i ucenja u poslednjih godinu dana samo sedim po ceo dan. Inace, pre oko dve godine,zbog bolova u stomaku radjena mi je gastroskopija zeludca,i utvrdjena mi je atrofija zeludca,gastritis,sekundarna maloapsorpcija,i hiatus hernija.Uzimao sam Motilijum i Controloc i to je u potpunosti sanirano(ne znam da li je ovo bitno,al reko aj da kazem).
Moje pitanje je da li imam razloga za brigu?Prema onome sto sam citao ovde,mozda su hemoroidi?
Interesuje me i da li postoje neki pregledi osim kolonoskopije i rektoskopije,ili analiza krvi koji mogu da iskljuce postojanje raka,neki pouzdani tumor markeri?
Molim nekoga od lekara za odgovor,i nekoga sa sa slicnim iskustvima.Unapred hvala!
Molim za pomoc,blago krvarenje
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Dec 16, 2007 11:10 am
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Sep 21, 2007 1:27 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Prvo sto bi trebali da uradite je rektalni tuse (digitalni pregled rektuma), da lekar utvrdi je li to sveza krv i da li postoje neke promene na anusu. Ako su hemoroidi onda ce ovaj pregled biti dovoljan, a ako je nesto drugo u pitanju onda ce lekar odluciti sta dalje. Naravno postoje neki tumor markeri (npr. CEA)cije povecane vrednosti mogu ukazati na postojanje neke tumorske promene.
Znaci, obavezno kod lekara da vam urade rektalni tuse. Vecina lekara opste prakse to ne radi (cast izuzetcima) tako da je najbolje da odete kod nekog opsteg hirurga. Verovatno su hemoroidi, ali i to treba proveriti.
Znaci, obavezno kod lekara da vam urade rektalni tuse. Vecina lekara opste prakse to ne radi (cast izuzetcima) tako da je najbolje da odete kod nekog opsteg hirurga. Verovatno su hemoroidi, ali i to treba proveriti.
Carpe diem, quam minimum credula postero!
Veca je sansa da ima IBD nego TU. Za TU treba uraditi CA-19.9 i CEA zdruzeno. Najverovatnije su to obicni i cesti hemoroidi. Ne verujem da ce digitorektalni pregled ista pokazati. Moj predlog je pregled anoskopom a najbolje rektosigmoidoskopija. Pre svega kompletna KKS i biohemija + albumini, CRP. Pozeljno koprokultura stolice na parazite, amebe, kvasnice i protozoe.
Lepo ti je kicha rekao!
Samo malo da te utesim ili razocaram, prakticno ne postoje pouzdani TU markeri. Naime, pozitivan marker ne znaci i tumor, niti ga negativan iskljucuje.
Ukratko, ne mozes da pobegnes od za tebe neprijatnih pregleda ali ne bi ti ni bilo pametno da ih izbegavas!
Za utehu, na osnovu svega sto si naveo, verovatno se radi o hemoroidima ali kako djavo ne spava...
Pravac gastroenterologu!
Pozdrav!
Samo malo da te utesim ili razocaram, prakticno ne postoje pouzdani TU markeri. Naime, pozitivan marker ne znaci i tumor, niti ga negativan iskljucuje.
Ukratko, ne mozes da pobegnes od za tebe neprijatnih pregleda ali ne bi ti ni bilo pametno da ih izbegavas!
Za utehu, na osnovu svega sto si naveo, verovatno se radi o hemoroidima ali kako djavo ne spava...
Pravac gastroenterologu!
Pozdrav!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Kako se ja sećam, svako krvarenje iz anusa je itekako razlog za posetu lekaru pa čak i da se radi o hemoroidima jer su i oni jako opasni. Nikad ne bih tražio savet na internetu pre posete lekaru.
Ono što ja mislim da je još opasnije, a čak je i manje uočljivo od običnog krvarenja, je kad postoji krvarenje u crevima, ili želucu, a u tom slučaju se pojavljuje crna stolica. Nije obavezno da stolica deluje krvavo da bi signalizirala neku unutrašnju ozledu.
Ono što ja mislim da je još opasnije, a čak je i manje uočljivo od običnog krvarenja, je kad postoji krvarenje u crevima, ili želucu, a u tom slučaju se pojavljuje crna stolica. Nije obavezno da stolica deluje krvavo da bi signalizirala neku unutrašnju ozledu.
U pravu si, crna stolica je znak krvarenja iz gornjih a sveza krv u stolici iz donjih partija digestivnog trakta. Ni jedna opcija ne mora da bude naivna i iziskuje specijalisticki pregled. Ako pak doticni ode na specijalisticki pregled kod gastroenterologa, ofaj forum nije bio uzaludan!neu3no napisao:Kako se ja sećam, svako krvarenje iz anusa je itekako razlog za posetu lekaru pa čak i da se radi o hemoroidima jer su i oni jako opasni. Nikad ne bih tražio savet na internetu pre posete lekaru.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Dec 12, 2007 1:43 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
A sluz?
A sta se desava ako nakon stolice (regularne, tvrde) iscuri malo sluzi jako neprijatnog mirisa
uplasila sam se

Re: A sluz?
Nista, zavisi od onoga sto se hranom unelo, od redovnosti stolice...jelica_813 napisao:A sta se desava ako nakon stolice (regularne, tvrde) iscuri malo sluzi jako neprijatnog mirisauplasila sam se
Ako se konstantno ne ponavlja, nista za razmisljanje.
Re: Molim za pomoc,blago krvarenje
Zdravo svima.
Imam problem sa cmarom.poceo
je da krvari....u pocetku mi se
desavalo da na papiru bude malo
krvi,a nekad i ne bude i tako vec
neko vreme...ali u poslednje
vreme,prilikom praznjenja krvari
vise nego ranije....jel moguce da
je zbog toga sto sam jako
trljao,pritiskao cmar dok sam se
brisao i tako ga iritirao,jer sam
imao utiska da nikad nije dovoljno
cisto,ili je u pitanju neka bolest??
Mislio sam da je zbog toga i da ce
da prodje,ali opet ne
znam....imam izgleda ranu sa
strane,koja malo boli dok se
praznim jer je zakacim prilikom
praznjenja,a i prilikom brisanja i
opet pocne da krvari,nikako da
zaraste,prodje,zaraste...moze
neki svet?
Imam problem sa cmarom.poceo
je da krvari....u pocetku mi se
desavalo da na papiru bude malo
krvi,a nekad i ne bude i tako vec
neko vreme...ali u poslednje
vreme,prilikom praznjenja krvari
vise nego ranije....jel moguce da
je zbog toga sto sam jako
trljao,pritiskao cmar dok sam se
brisao i tako ga iritirao,jer sam
imao utiska da nikad nije dovoljno
cisto,ili je u pitanju neka bolest??
Mislio sam da je zbog toga i da ce
da prodje,ali opet ne
znam....imam izgleda ranu sa
strane,koja malo boli dok se
praznim jer je zakacim prilikom
praznjenja,a i prilikom brisanja i
opet pocne da krvari,nikako da
zaraste,prodje,zaraste...moze
neki svet?
Re: Molim za pomoc,blago krvarenje
otkud znas?nekada krv nije vidljiva golim okomMick Jagger napisao:U stolici nema krvi uopste