Mazepin tablete, gde mogu da se nabave?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Mazepin tablete, gde mogu da se nabave?
Trebaju mi Mazepin tablete, svuda sam trazio i kazu da su odavno prestale da se uvoze. Ako neko zna neka ostavi poruku. Hvala
Re: Mazepin tablete, gde mogu da se nabave?
Mazepin ima 2 paralele pod nazivim Karbapin i Tegretol.lanence napisao:Trebaju mi Mazepin tablete, svuda sam trazio i kazu da su odavno prestale da se uvoze. Ako neko zna neka ostavi poruku. Hvala
Po hemijskojm sastavu je ( karbamazepin), spada u grupu antiepileptika.
Mozes ga dobiti isklucivo na lekarski recept u drzavnoj apoteci ili, ako ga nema kupiti u privatnoj, ali ti takodje treba recept.
Pozdrav
Re: Mazepin tablete, gde mogu da se nabave?
Za mog oca je to, imao je dva mozdana udara istovremeno pa je doktor prepisao Mazepin, iskljucivo Mazepin, trazio sam po drzavnim i privatnim apotekama u Cacku i svuda mi kazu da je Galenika prestala da uvozi taj lek pre skoro pet godina.
Posto nisam iz Beograda, pomislio sam da neko zna u kojoj apoteci ima pa da direktno tu idem jer ga u Cacku i okolini nema.
Hvala
Posto nisam iz Beograda, pomislio sam da neko zna u kojoj apoteci ima pa da direktno tu idem jer ga u Cacku i okolini nema.
Hvala
Pogledala sam u relativno novu knigu :"Gotovi lekovi" Tomislav Kazic, 2005.
KARBAMAZEPIN, Galenika
KARBAPIN, Panfarma
Ova dva leka su identicna po hemijskom sastavu, kolicini supstance i farmaceutskom obliku ( tablete )
TEGRETOL, Novartis se proizvodi u obiku retard tableta od 400 mg.
U apoteci u kojoj radim ima Panfarminog "KARBAPINA"
Sve drugo prevazilazi okvire moje struke.
Nije mi jasno, zasto lekar insitria na leku jednog proizvodjaca kada postoji direktna paralela
.
Porazgovaraj, pa vidi i javi.
Bas me zanima sta je lekar rekao ?
U jednom starijem registru sam nasla Mazepine ICN Jugoslavija tbl. 50 i 100 mg.
Mozda je problem u doziranju, npr. da je tvom ocu propisano 50 mg, a nezgodno je, ma da nije nemoguce deliti tabletu na 4 dela ?
TEGRETOL se prioizvodi u u obliku sirupa 100mg/5ml, znaci moze se preracunati doziranje.
Pozdrav
KARBAMAZEPIN, Galenika
KARBAPIN, Panfarma
Ova dva leka su identicna po hemijskom sastavu, kolicini supstance i farmaceutskom obliku ( tablete )
TEGRETOL, Novartis se proizvodi u obiku retard tableta od 400 mg.
U apoteci u kojoj radim ima Panfarminog "KARBAPINA"
Sve drugo prevazilazi okvire moje struke.
Nije mi jasno, zasto lekar insitria na leku jednog proizvodjaca kada postoji direktna paralela

Porazgovaraj, pa vidi i javi.
Bas me zanima sta je lekar rekao ?
U jednom starijem registru sam nasla Mazepine ICN Jugoslavija tbl. 50 i 100 mg.
Mozda je problem u doziranju, npr. da je tvom ocu propisano 50 mg, a nezgodno je, ma da nije nemoguce deliti tabletu na 4 dela ?
TEGRETOL se prioizvodi u u obliku sirupa 100mg/5ml, znaci moze se preracunati doziranje.
Pozdrav
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Doktori insistiraju zato sto se pokazalo u praksi da su pojedini nasi lekovi pravi skart, odnosno da je aktivna supstanca u njima sasvim neadekvatna za lecenje onoga za sta su prepisani. Zbog toga doktor po svom iskustvu uvek insistira na leku za koji pouzdano zna da je kvalitetan i da ce odraditi posao. Na zalosst (ili srecu?) imam podatke o tome kako se ojedini lekovi prave u Galenici (d ate muka uhvati) pa te nikad ne prepisujem, ili jos gora nasa kuca je Srbolek (e to je tek katastrofa), tako da.....ako mu je lekar rekao d anabavi MAzepin neka tako i pokusa aako bas ne moze onda mora da se dogovori sa lekarom sta mu je dalje ciniti.
Za to su odgovorni specijalisti farmaceutske tehnologijije
. To je posebna grana farmacije koja se bavi formulacijom jednog leka. Napraviti "dobar lek" odn. onaj koji ce "odraditi posao " kao sto kaze Garfield je zaista tesko, ali zato i specijaliziraju vise godina
.
U principu ne bi trebalo da bude bilo kakve razlike izmedju 2 leka koja dolaze iz 2 razlice fabrike, a isti su po sastavu, odn. imaju istu aktivnu supstancu.
Nazalost, vidimo da u praksi nije tako.
Na kraju trpe pacijenti, kao i uvek.

U principu ne bi trebalo da bude bilo kakve razlike izmedju 2 leka koja dolaze iz 2 razlice fabrike, a isti su po sastavu, odn. imaju istu aktivnu supstancu.
Nazalost, vidimo da u praksi nije tako.
Na kraju trpe pacijenti, kao i uvek.
-
- Stalni član
Pa nemaju istu aktivnu supstancu - tj. nemaju istu KOLICINU aktivne supstance koja bi trebalo po napisanom da bude u leku. I to nema veye sa farmaceutskim tehnolozima nego sa nasim farmaceutskim kucama i uslovima rada u njima. Slucajno znam kako to izgleda zato sto imam info "iznutra" pa se veoma cuvam da ne prepisujem izvesne lekove nasih proizvodjaca.
-
- Stalni član
Upravo to hocu da kazem. Nazalost. Dobro dosla u real life, videces i sama kad malo provedes vremena u poslu - sve ce ti se samo kazti i neces biti ovolko sokirana; mada - razumem tvoj sok i nevericu, veruj mi... Ali - to je to. Nikad nisi siguran koliko zaista ima aktivne supstance kod nekih lekova nasih proizvodjaca.
Ma, bila sam ja u RL, znam da su pacijenti trazili npr. trental samo od jedne fabrike, pentoksifilin nisu hteli da uzimaju na recept, nego su radije kupovali "pravi trental".
Naslusala sam se jos toga, a nase je bilo da ih ubedjujemo da je sve isto
Ali ovakva saznanja nisam imala, to moram da priznam
.
Tehnologija se uci 4 semestra ( u moje vreme bila je i kozmetologija vise se ne secam da li zajedno ili odvojeno) i tupe ti jedno, a onda se nadjes u RL
.
Naslusala sam se jos toga, a nase je bilo da ih ubedjujemo da je sve isto

Ali ovakva saznanja nisam imala, to moram da priznam

Tehnologija se uci 4 semestra ( u moje vreme bila je i kozmetologija vise se ne secam da li zajedno ili odvojeno) i tupe ti jedno, a onda se nadjes u RL