Kombuha i zdravlje

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Dragan64
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 09, 2004 6:02 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kombuha i zdravlje

Post od Dragan64 »

Cajna gljiva kombuha je relativno poznata, caj od nje se pije radi opsteg zdravlja, ciscenja organizma itd, jer su u pitanju crni cajevi, zeleni, rtanjski itd. U pripremljen i zasladjen caj boravi gljiva odredjeno vreme a onda se tako fermentisani caj koristi,
Ako se ovo konzumira duze vremena, par godina, ujutru i uvece po 200ml caja ima li to uticaja na novo triglicerida, urata, LTH s obzirom da se radi o cajevima sa puno tanina, postoji li tu neka veza?

Pozdrav
Dragan
P.S. Mozda sam malo dosadan ali ...
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

...............
Poslednja izmena od danka u Sre Feb 23, 2005 11:23 am, izmenjeno 1 put ukupno.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

sta pise:
-------------------------------------
Kombuha, ili, kako se još naziva, japanska gljiva, kombuku, gljiva za dugovečnost,
kargašok čaj, čembuja orijentalis… iako joj u imenu stoji reč „gljiva”, nije samo to.
Naime, to je smesa različitih organizama, uključujući i lišaj, kvasac i neke bakterije
(bacterium džylinum, bacterium gluconicum, acetobacter ketogenum), kao i pichie
fermentantsa. Građena je u obliku višeslojne membrane, sivkaste boje i ne jede se.

Čaj od kombuhe vekovima se koristi u Rusiji i Aziji i smatra se da potpomaže dugovečnost.
Ovaj čaj sadrži koncentrisane visokokvalitetne belančevine koje organizam odmah može da
iskoristi. „Gljiva” mora da se gaji u rastvoru crnog ili zelenog čaja i šećera u vodi,
uz dodatak jabučnog sirćeta ili prethodne „ture” istog čaja, i, na odgovarajućoj
temperaturi će se stalno razmnožavati (potrebno joj je nedelju dana da se samoreprodukuje),
proizvodeći glukuronsku, mlečnu i sirćetnu kiselinu. Prva potpomaže stvaranje nekolicine
važnih polisaharida: hijaluronske kiseline, neophodne vezivnom tkivu, kondroitin-sulfatske
kiseline, koja je osnovica naše hrskavice, mukoitin-sulfatske kiseline, bitne sa našu
sluz i staklasto telo oka, kao i heparin, dok je mlečna kiselina izuzetno korisna za
debelo crevo. Kombuha proizvodi i nekoliko vitamina, kao i enzime koji su korisni za
ljudsko telo. Deluje i kao prirodni antibiotik.
No, zanimljivo je i zapažanje da narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra čaja
od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, poput sede kose ili
staračkih pega po rukama. Utvrđeno je, takođe, da ovaj napitak snižava krvni pritisak,
podstiče rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno pomaže sagorevanje masnoće, pa tako
smanjuje telesnu težinu, snižava ureju, šećer i holesterol u krvi, pomaže kod reumatskih
i artritičkih smetnji (povećava pokretljivost zglobova i elastičnost kičme i krsta),
nepravilnosti u radu želuca, jetre i bubrega, kostobolje, arterioskleroze, oboljenja
kože… Obnavlja i crevnu floru, pa time i pomaže kod zatvora i ubrzava cirkulaciju,
a pomaže i osobama pod stresom.
Uz to, kombuha prevenira pojedine vrste raka, povećavajući imunitet organizma, a tokom
menopauze smanjuje „valunge”, mada se neposredno posle pijenja ovog čaja može osetiti
vrućina – ali, to je znak da je ubrzan krvotok, što će pomoći pročišćavanje organizma
od toksičnih hemikalija i tečnosti. Pomaže i astmatičarima i obolelim od bronhitisa,
kao i kod kašlja, čisti žučnu kesu, pomaže kod kolitisa, zaustavlja zarazni proliv,
pomaže i kod nesanice, a tvrdi se i da ponovo uspostavlja rast kose.

Kako napraviti čaj od kombuhe?

Čaj od kombuhe treba praviti u većoj providnoj staklenoj tegli, na primer, od pet litara.
Mere koje dajemo su za litar, ali je bolje praviti četiri litra, jer će to trajati taman
do sledeće nedelje.
Na litar vode treba dodati sto grama šećera i kašičicu crnog ili zelenog čaja pa skuvati
i ohladiti. „Gljivu” (može se kupiti u biodućanima) oprati u mlakoj vodi i staviti u čaj.
Teglu poklopiti gazom i držati na svetlom mestu osam dana, da bi „gljiva” „radila”.
Potom odliti čaj i piti, a „gljivu” oprati i ponoviti postupak.
Ako bude duže stajala bez otakanja, napraviće se sirće koje može da se koristi za
kiseljenje, a „gljiva” će se, najčešće, oporaviti. U slučaju dužeg odsustvovanja od kuće,
„gljiva” se može i osušiti između dva lista filter-papira, a kasnije ponovo koristiti.
----------------------------------------------------

ti, dragane, mozes da probas da pijes taj napitak jedno 3 meseca, pa posle prokontrolises krv, uzmi samo one parametre koji te interesuju (urati i trigliceridi i ALT)
jednostavno probaj!
volela bih kada bi se jos neko javio sa svojim iskustvom
puno pozdrava
danka
Ksenija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Sep 19, 2004 2:23 pm

Kombuha - gde je kupiti

Post od Ksenija »

Gde mogu da kupim kombuhu i gljivice kefira?
lusha
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 13, 2005 7:16 pm

Post od lusha »

Ne znam gde mozesh da kupish kombuhu, ali ja je imam. Moja baba ju je dobila od nekog rusa koji je doca!
fluid
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 14, 2005 8:34 pm

Post od fluid »

kombuha se ne kupuje -ona se poklanja ! Brzo se mnozi i korisna je .Svu u porodiici je pijemo 1 god unazad. Javi se na private ako bas ne mozes da nadjes da ti posaljem.
fluid
Novi član
Novi član

i jos ovo......

Post od fluid »

Kombuha

Kombuha je neobičan kompleks mikroorganizama (kvasci i bakterije) sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska, i glukoronska kiselina, voćne kiselin (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.
Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 (riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte. Vič 53 (niacin) proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona. Vič 55 (pantotenska kiselina) smanjuje broj sedih vlasi. Vič 86 (pridoksin) važan je za održavanje jakog imunološkog sistema. Pomaže formiranje belih krvnih zrnaca koja su najveći borci protiv infekcija u organizmu. Vičin 812 ne samo da smanjuje nivo zacepljenosti arterija -aminokiselinski homocistein, već menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprečava pojavu raka.
Korišćenje vitamina B12 postaje ozbiljnije starenjem organizma, jer mu je teško da ga apsorbuje, pa je potrebno povećati njegovo unošenje. Biotin (vitamin H) pomaže prilikom razlaganja masti. Pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona. Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ovog vitamina ogleda se u lošoj krvnoj slici.
Vitamin C je supstanca koju kao i druge vitamine organizam ne može da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju., kože, krvnih sudova. L. mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje, sprečava stvaranje ćelija kancera. Reguliše pH krvi. Glukaronska kiselina stvara se u zdravoj jetri a dosadašnji pokušaji da se sintetički stvori nisu uspeli. Njena uloga u organizmu je da vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Takođe, ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi. Usninska kiselina ima jake antibiotske efekte. Smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.
Antibiotski aktivne materije. Napitak kombuhe je aktivan prema nekim stafilokokama. Iz napitka kombuhe izolovane su sve supstance pod nazivom baktericidin i preparat MM. Primenjuju se u lečenju stomačnih bolesti. Napitak pokazuje izuzetnu antibiotsku aktivnost prema E. coli.
Marica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jun 17, 2005 12:47 pm

Kombuha

Post od Marica »

Gde mogu nabaviti kombuhu? Hitno!
Keri
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 18, 2005 11:27 pm

Post od Keri »

fluid napisao:kombuha se ne kupuje -ona se poklanja ! Brzo se mnozi i korisna je .Svu u porodiici je pijemo 1 god unazad. Javi se na private ako bas ne mozes da nadjes da ti posaljem.
S obzirom da prvi put gajim kombuhu, imam pitanje za tebe: da li je normalno da mi se u buretu u kom se nalazi kombuha sa cajem i secerom pojavi zelena plesan na povrsini (budj)? Sta da radim? Da li da skidam tu zelenu plesan ili ne. Da li da sve to bacim i nabavim novu kombuhu i sve pocnem iz pocetka. :(
fluid
Novi član
Novi član

za sve kojima treba kombuha ......

Post od fluid »

za sve kojima treba kombuha ......

neka mi ostave na PM mail i poslacu im celokupno upustvo (posto ima neke slicice ma ne mogu ovde da ostavljam) osim toga kome treba uzorak kombuhe dogovoricemo se da li da saljem autobusom ili kako vec ....

p.s. Iz Nisa sam
fluid
Novi član
Novi član

Post od fluid »

http://www.alternativnolecenjednk.com/

zapravo na ovom sajtu sam i nasao recept za kombuhu !

( negde na sredini strane) :lol:

Koristan je , posetite ga!
acasim75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 11, 2006 10:37 pm
Kontakt:

Post od acasim75 »

fluid napisao:kombuha se ne kupuje -ona se poklanja ! Brzo se mnozi i korisna je .Svu u porodiici je pijemo 1 god unazad. Javi se na private ako bas ne mozes da nadjes da ti posaljem.
ja sam iz beograda i trazim da nabavim mladu kombuhu,mozes li da mi pomognes nekako?
acasim75
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 11, 2006 10:37 pm
Kontakt:

Post od acasim75 »

lusha napisao:Ne znam gde mozesh da kupish kombuhu, ali ja je imam. Moja baba ju je dobila od nekog rusa koji je doca!
kako bi mogao da dodjem do kombuhe,dali mozes da mi pomognes?
Hristina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 14, 2005 12:19 am

Post od Hristina »

Koliko dugo treba da se pije da bi dala efekte? Ja sam je redovno koristila 3 meseca ali nisam na sebi primetila nikakvo poboljsanje :(
jecka80
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Mar 07, 2006 8:38 pm

Post od jecka80 »

Recimo da ne postoji niko da pokloni,da li ima negde u Bg-u da se kupi?
Odgovori