pozdrav svima
da li neko moze da mi objasni o cemu se ovde zapravo radi
Trcim redovno, skoro svaki dan po 2-3 kilometra
U zadnje vreme poceo sam osecati kao da mi "gore" kolena pri naporu i ponekad zabole
Pre 15 dana samo mi je odjednom, tokom trcanja, pocelo pucati desno koleno, toliko jako da je drug pored mene skoro mogao da cuje i to pri svakom koraku, bukvalno.U pocetku me nije skoro nista bolelo, ali dok sam dosao do kuce vec je bilo oteklo i pocelo da boli.
Kada sam otisao u urgentni snimili su me na RTG i rekli da "nema znakova svezih kostanih lezija, NC status uredan, prisutna palpatorna bolnost u predelu desnog kolena, amplituda pokreta u svim pravcima ocuvana ali bolno ogranicena" i sa snimka nisu nista videli samo su promrljali nesto o meniskusu i stavili mi dijagnozu Distorsio art.genus l.dex
Zagipsali su me, i nosio sam longetu dve nedelje, danas sam je skinuo, medjutim i sada je ista situacija. Kada pokusam da ga savijem, ova mala kost na vrhu kolena(kako god se zvala na latinskom:) ) samo naglo upadne, a kada ispravljam nogu naglo iskoci. Cuje se i vidi kako skakuce:) a onda otekne i pocne da boli.
a na pregled mogu da stignem tek negde krajem meseca, jer je velika guzva.
procitao sam ostale postove o kolenu, ali nigde nisam nasao da je nekome pucalo pri svakom koraku i da je imao slican problem
1.Pa sad ne znam sta da radim, da li da stavim opet longetu ili samo da fixiram pomocu bandazera i zavoja jer se ocigledno nije nista popravilo ni posle dve nedelje?
2.da li neko moze da mi kaze sta ta dijagnoza ustvari znaci?
p.s. a inace,to sam tek posle skontao, napre su mi zagipsali skoro celu nogu a onda prepisali da mazem sa Rheumon gelom...mislim, duhovito:)
poz
koleno-dijagnoza=distorsio art.genus l.dex
Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Re: koleno-dijagnoza=distorsio art.genus l.dex
Imate uganuce zgloba kolena koje nije nimalo naivna povreda!
Nemam rechi za to shto su vas samo poslali kuci i i rekli da se mazete antireumatskim kremama...
Gde ste se lechili? Kome ste se obratili?
Morate se posl eskidanaj longete i vremena mirovanja obratiti fizijatru kako biste dobili neophodne terapije (fizikalne procedure i kineziterapija za jachanje mishica kolena) kako bi se oporavili shto pre s obzirom da ste, predpostavljam, mlada osoba zbog aktivnosti koje ste radili pre povrede!
I nikako nemojte sami savijati koleno preko bolne tachke, niakkvo opterecivanje zgloba, skakanje, trchanje ne dolazi u obzir dok se ne pbratite fizijatru!
Dok ste kod kuce mozete da ledirate koleno, zaledite vodu u chashi za pavlaku, pre stavljanaj u friz da se zaledu stavite u vodu shpatulu ili neku plastichnu ili drvenu drshku kako biste za to drzali led kada se zaledi! Kada se zaledi led, posle dobrih 4-5 sati u frizu, izvadite ga, stavite pod vodu da se lakshe odvoji od chase i onda koleno ledirajte kruznim pokretima preko cele povrshine kolenog zgloba, samo nemojte da ledirate zatkolenu jamu, deo kolena koji je pozadi, ledirajte delove koji vas boe, ako ima bola pri dodiru oko ligamenata ili patele. Ne duze od 3 min, ili chak i manje, chim osetite osecaj peckanja prestajete sa ledom i zavijte koleno u cebe! Pormena temperarute ce dovesti do snazne masaze krvnih sudova i ubrzavanja cirkulacije i oporaka!
A chim stignete obavezno kod fizijatra!
Nemam rechi za to shto su vas samo poslali kuci i i rekli da se mazete antireumatskim kremama...
Gde ste se lechili? Kome ste se obratili?
Morate se posl eskidanaj longete i vremena mirovanja obratiti fizijatru kako biste dobili neophodne terapije (fizikalne procedure i kineziterapija za jachanje mishica kolena) kako bi se oporavili shto pre s obzirom da ste, predpostavljam, mlada osoba zbog aktivnosti koje ste radili pre povrede!
I nikako nemojte sami savijati koleno preko bolne tachke, niakkvo opterecivanje zgloba, skakanje, trchanje ne dolazi u obzir dok se ne pbratite fizijatru!
Dok ste kod kuce mozete da ledirate koleno, zaledite vodu u chashi za pavlaku, pre stavljanaj u friz da se zaledu stavite u vodu shpatulu ili neku plastichnu ili drvenu drshku kako biste za to drzali led kada se zaledi! Kada se zaledi led, posle dobrih 4-5 sati u frizu, izvadite ga, stavite pod vodu da se lakshe odvoji od chase i onda koleno ledirajte kruznim pokretima preko cele povrshine kolenog zgloba, samo nemojte da ledirate zatkolenu jamu, deo kolena koji je pozadi, ledirajte delove koji vas boe, ako ima bola pri dodiru oko ligamenata ili patele. Ne duze od 3 min, ili chak i manje, chim osetite osecaj peckanja prestajete sa ledom i zavijte koleno u cebe! Pormena temperarute ce dovesti do snazne masaze krvnih sudova i ubrzavanja cirkulacije i oporaka!
A chim stignete obavezno kod fizijatra!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
hvala puno na odgovoru
to se sve desilo u NS
zavrsavam fax, ali i dalje po svaki uput moram da idem u studentsku
tako da sam pre nego sto sam otisao u urgentni, morao 2 sata da cekam za uput..
da ne pricam sto svaki put, makar i za kontrolu moram da cekam novi uput
A na poliklinici se i sa vezom ceka najmanje mesec dana, i to bez zakazivanja termina...nego "verovatno ce doktor toga dana imati malo slobodnog vremena da to pogleda"
a sto se tice lediranja, mislim da imam bolji sistem
uzmem cistu krpu za sudove, pokvasim je i stavim u led
zaledi se za par minuta
izvadim je i prebacim preko kolena, jako brzo se oseti peckanje, a onda samo vratim krpu u led i grejem koleno
a ko su ljudi koji daju odgovore ovde?studenti medicine, lekari?
ja zavrsavam informatiku na pmf-u pa mi fali ideja za sajt...ovo mi se svidelo
poz
to se sve desilo u NS
zavrsavam fax, ali i dalje po svaki uput moram da idem u studentsku
tako da sam pre nego sto sam otisao u urgentni, morao 2 sata da cekam za uput..
da ne pricam sto svaki put, makar i za kontrolu moram da cekam novi uput
A na poliklinici se i sa vezom ceka najmanje mesec dana, i to bez zakazivanja termina...nego "verovatno ce doktor toga dana imati malo slobodnog vremena da to pogleda"
a sto se tice lediranja, mislim da imam bolji sistem

uzmem cistu krpu za sudove, pokvasim je i stavim u led
zaledi se za par minuta
izvadim je i prebacim preko kolena, jako brzo se oseti peckanje, a onda samo vratim krpu u led i grejem koleno
a ko su ljudi koji daju odgovore ovde?studenti medicine, lekari?
ja zavrsavam informatiku na pmf-u pa mi fali ideja za sajt...ovo mi se svidelo

poz
- tamaraft
- Stalni član
Lediranje moze i tako da se obavi, ali ej efikasnije da se uradi masaza celog kolena!
Verovatno vam je jednostavnije tako ako ste vi smisili, josh ako ste lenja buba!
Samo cu ponoviti, najbitnije je da odete fizijatru i da dobijete terapije koje ce pomoci vashem zglobu da se oporavi potpuno a terapeuti da vas obuce kako da radite vezbe za jachanje mishica kolena i zashtitne polozaje, i koej polozaje da izbegavate kako bi izbegli povrede u buducnosti!
I zasto se ne obratite lekaru u domu zdravlja? Bez obzira shto ste student mozete se obratiti svom lekaru u domu zdravlja kom pripadate po adresi satnovanja!
Za druge ne mogu da pricham ali ja sam fizioterapeut!
Verovatno vam je jednostavnije tako ako ste vi smisili, josh ako ste lenja buba!

Samo cu ponoviti, najbitnije je da odete fizijatru i da dobijete terapije koje ce pomoci vashem zglobu da se oporavi potpuno a terapeuti da vas obuce kako da radite vezbe za jachanje mishica kolena i zashtitne polozaje, i koej polozaje da izbegavate kako bi izbegli povrede u buducnosti!
I zasto se ne obratite lekaru u domu zdravlja? Bez obzira shto ste student mozete se obratiti svom lekaru u domu zdravlja kom pripadate po adresi satnovanja!
Za druge ne mogu da pricham ali ja sam fizioterapeut!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
opet ja
jel bi mogla tamara da mi da jos neki koristan savet u vezi kolena?
naime, isao sam 10 dana zaredom na terapije:
-elektrostimulaciju-dve pa četiri elektrode po 10 minuta,
-magnet po 10 min. i
-lampu (infrared philips 150w
) isto 10 minuta svaki dan
na kraju sam otisao na "kontrolu" koja je trajala pola minuta, znaci niko mi nije ni pogledao koleno, uprkost tome sto sam rekao da mi jos uvek svaki dan otekne i moram da ga lediram i da mi puca pri savijanju i opružanju, pokazali su mi najobičnije vežbice za kvadriceps i rekli da dođem za nedelju dana...
neki koji su imali slicnih problema rekli su mi da naglo smrsam i da ce mi onda sve biti ok, mada ne znam da li to ima smisla s obzirom da imam 25 godina 185cm visine i težinu koja varira od 80 od 85kg. mislim, ako sad kolena to ne mogu da izdrže kada će moći?
tako da sad stvarno nemam pojma sta da radim, nemam bolove, imam osećaj da imam više snage u njemu, ali valjda bi se to desilo i bez terapije...
mogu skoro normalno da hodam, čak i da potrčim, ali tada mi puca koleno ako ga savijem više nego što treba...
zanimljivo je, kada ga savijem do granice kada osetim da će pući, rukom pomerim malu kost koja je na vrhu kolena(čašicu) prema dole, i onda ne pukne i mogu lepo da ga savijem.
kada ga ispravljam, uradim isto to - rukom je pomerim nazad, prema gore, i onda takođe bude sve ok...
šta vi mislite o tome?
pozdrav

jel bi mogla tamara da mi da jos neki koristan savet u vezi kolena?
naime, isao sam 10 dana zaredom na terapije:
-elektrostimulaciju-dve pa četiri elektrode po 10 minuta,
-magnet po 10 min. i
-lampu (infrared philips 150w

na kraju sam otisao na "kontrolu" koja je trajala pola minuta, znaci niko mi nije ni pogledao koleno, uprkost tome sto sam rekao da mi jos uvek svaki dan otekne i moram da ga lediram i da mi puca pri savijanju i opružanju, pokazali su mi najobičnije vežbice za kvadriceps i rekli da dođem za nedelju dana...
neki koji su imali slicnih problema rekli su mi da naglo smrsam i da ce mi onda sve biti ok, mada ne znam da li to ima smisla s obzirom da imam 25 godina 185cm visine i težinu koja varira od 80 od 85kg. mislim, ako sad kolena to ne mogu da izdrže kada će moći?

tako da sad stvarno nemam pojma sta da radim, nemam bolove, imam osećaj da imam više snage u njemu, ali valjda bi se to desilo i bez terapije...
mogu skoro normalno da hodam, čak i da potrčim, ali tada mi puca koleno ako ga savijem više nego što treba...

zanimljivo je, kada ga savijem do granice kada osetim da će pući, rukom pomerim malu kost koja je na vrhu kolena(čašicu) prema dole, i onda ne pukne i mogu lepo da ga savijem.
kada ga ispravljam, uradim isto to - rukom je pomerim nazad, prema gore, i onda takođe bude sve ok...
šta vi mislite o tome?
pozdrav
- tamaraft
- Stalni član
I najobichnije vezbe mnogo znache, radite ih bar 3 puta u toku dana, poshto je jachanje mishica i ligamenata jedini nachin da se koleno kao zglob potpuno oporavi i povrati i pokretljivost i snagu koja mu treba da bi funkcionisalo kako treba!
Terapije su gotove, uchinjeno je shto je trebalo a to je da se eliminishe bol a sada je sve na vama i na tome da li cete vezbati ili ne, ne znam ko je i da li je uopshte neko prichao sa vama o povredi ali vezbe i kontrakcije koje radite tokom vezbanja je ono shto spashava stvar!
Lediranje znate kako da radite, mozete dva puta dnevno slobodno, do granice bola tj poojave peckanja dela koji ledirate.
A redukcija telesne mase vam en moze nikako odmoci, samo pomoci
manje opterecenje na zglob to je zglob srecniji
Pogledajte malo temu u Ortopediji i fizikalnoj medicini, Sta je zdravo za vasha kolena!
Terapije su gotove, uchinjeno je shto je trebalo a to je da se eliminishe bol a sada je sve na vama i na tome da li cete vezbati ili ne, ne znam ko je i da li je uopshte neko prichao sa vama o povredi ali vezbe i kontrakcije koje radite tokom vezbanja je ono shto spashava stvar!
Lediranje znate kako da radite, mozete dva puta dnevno slobodno, do granice bola tj poojave peckanja dela koji ledirate.
A redukcija telesne mase vam en moze nikako odmoci, samo pomoci

Pogledajte malo temu u Ortopediji i fizikalnoj medicini, Sta je zdravo za vasha kolena!
tamara, da li mozete da mi kazete kako se leci koleno kada se pokidaju ligamenti i tetive?
jer ja i posle longete, terapija i 10ak dana aktivnog vezbanja ne osecam bas nikakvo poboljsanje.
Otisao sam danas na kontrolu u studentsku polikliniku, dr mi je objasnio da je on uradio sve sto je mogao, da je zadatak fizijatrije da mi ojacaju misice, a da sam ja pokidao tetive i ligamente i da bi bilo najbolje da odem kod jednog njegovog dobrog prijatelja, profesora, najboljeg strucnjaka za koleno itd...kako to vec ide kod nas, naravno privatno gde je pregled 30e.
meni novac zaista ne predstavlaj problem, pogotovo kada je zdravlje u pitanju, ali me zanima da li vredi to raditi posto imam neke prijatelje koji su morali na operaciju jer su pokidali tetive i ligamente u kolenu i koji mi kazu da je to jedini lek. zanima me da li je operacija neizbezna u takvim slucajevima??
hvala
jer ja i posle longete, terapija i 10ak dana aktivnog vezbanja ne osecam bas nikakvo poboljsanje.
Otisao sam danas na kontrolu u studentsku polikliniku, dr mi je objasnio da je on uradio sve sto je mogao, da je zadatak fizijatrije da mi ojacaju misice, a da sam ja pokidao tetive i ligamente i da bi bilo najbolje da odem kod jednog njegovog dobrog prijatelja, profesora, najboljeg strucnjaka za koleno itd...kako to vec ide kod nas, naravno privatno gde je pregled 30e.
meni novac zaista ne predstavlaj problem, pogotovo kada je zdravlje u pitanju, ali me zanima da li vredi to raditi posto imam neke prijatelje koji su morali na operaciju jer su pokidali tetive i ligamente u kolenu i koji mi kazu da je to jedini lek. zanima me da li je operacija neizbezna u takvim slucajevima??
hvala