Pozdrav svima!
Dugo vec citam ovaj forum i bas me je iznenadilo kada sam videla koliko ljudi ima problem sa kandidom (ranije sam mislila da samo ja imam tu gljivicu)! Medjutim, ono sto me je jako iznenadilo jeste to sto ja skoro uopste nisam imala simptome o kojima vi govorite! Oni slucajevi sa odlaskom u bolnicu su me veeeeeeeeeoma zacudili jer kandida koliko sma se ja raspitala ne daje tako drasticne simptome. Ja sam se slucajno otkrila pre par godina, radila sam neki sanitarni pregled i bilo je neophodno da dam stolicu na parazite i gljivice. Tu su mi u sva tri uzorka pronasli kandidu. Od tada je krenulo najpre kljukanje nistatinom i liobifom i raspitivanje kod lekara, koji nikad nista konkretno nisu znali da mi odgovore. Elem, poslednje analize koje sam radila su znatno bolje, samo jedan uzorak (od tri) ukazuje na "veoma mali broj kandide" (tako pise na rezultatu, sto ce reci da se njen broj znatno smanjio od pre par godina kada sam je imala u znatno vecem broju!
Ono sto sam ja radila pored nistatina i probiotika jeste jacanje imuniteta vitaminima. Mnogo povrca i mnogo zitarica, zatim ehinacea, aloja. Hleb integralni sa zitaricama, jogurt onaj AB sa probiotskim bakterijama, dosta vode (ne pijem "cesmusu", ali inace ne razumem zasto bi tu "cesmusu" trebalo izbegavati? Molim kolegu 33 da nam da objasnjenje

), slatkise jesam svela na minimum minimuma ali nisam tako rigorozna... Cula sam da kandida najvise voli slatkise i takodje kiselo, i to treba redukovati ali izbacivati iz israne toliko hranljivih i zdravih namirnica mislim da nije neophodno! Ko moze svaka mu cast, ali neka pazi da ga ne strefi nesto gore od kandide!
Takodje bih dodala da nije lose uraditi i bris jezika i zdrela kako bi se utvrdilo da li ima kandide i u ustima, a devojkame neka se ne cude ako cesto imaju pojacan sekret (VI grupa)!
U nekoj knjizi drevne kineske medicine sam procitala da je kandidijaza povezana sa niskim hemoglobinom u krvi (sto kod mene jeste slucaj), pa eto cisto radi provere te teze me zanima da li je vas hemoglobin u granici normale?:)