Operisao sam zucnu kesu 1999. godine na VMA jer je bila puna sitnog kamenja. Nisam od tad drzao neke stroge dijete i nisam imao problema do skoro. Dobio sam napad i zadrzan sam u bolnici u Nisu krajem januara 2007. Na ultra-zvuku su navodno pronasli dva kamena od 5,5 i 3,5 mm (radjen je ultra zvuk u toku i dan posle napada) bar tako pise u otpusnoj listi. Tamo pise "D.choledohus promera 5,5mm. Vrlo suspekatan kalkulus u holedohu promera 3.5mm."
Isao sam i na ERCP i utvrdjeno je da nemam nikakvog kamenja niti problema sa zucnim putevima (nisu prosireni, glacilni su). Na krvnoj slici bio je povisen ALT i GGT pa sam sada na dijeti 14 dana do kontrole krvne slike. Uzimam Essentiale, Klometol i Omeprol (treba i LIV52 ali ne mogu da ga nadjem).
Doktor na privatnoj klinici koji me pregledao je takodje na UZ potvrdio da nemam kamen u glavnom kanalu ali da imam sitne u sporednim kanalima.
Kako da se resim tog sitnog kamenja? Da li ono uopste postoji ako nije registrovano na ERCP? Kako da istopim to kamenje i kako da ubuduce delujem preventivno.
Napominjem da je napad bio veoma neprijatan i jak kao i pre operacije z.kese.
Kamenje u zucnim kanalima, a negativan ERCP
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Pozdrav!
ERCP je precizniji metod, jer se ulazi kroz kanale, dok je ultra-zvuk manje precizan metod, narocito ako se radi o sitnijem kamenju. Mozda su kamencici prosli kroz kanal (bolje je i to nego da su ga zapusili). Ukoliko novi ERCP predstavlja problem, moze se uraditi ehoendosonografija („sondiranje“, ali ne kroz kanale). Iz predela zeluca se moze ustanoviti da li postoji kamenje u kanalima.
Inace, ni na koji nacin, na svoju ruku, ne treba ciniti ista sto bi „proteralo“ kamenje iz kanala (na pr. maslinovo ulje, korenje raznih biljaka i sl.). Pokonsultovati se sa lekarom, obavezno. Isto tako, pripaziti na rezim ishrane (ranije je o tome bilo puno reci - sekcija: nutricionizam), jer su neki ljudi skloniji stvaranju kamencica (bilo u kesi, bilo u kanalima).
Pozdrav,
mr M.
Inace, ni na koji nacin, na svoju ruku, ne treba ciniti ista sto bi „proteralo“ kamenje iz kanala (na pr. maslinovo ulje, korenje raznih biljaka i sl.). Pokonsultovati se sa lekarom, obavezno. Isto tako, pripaziti na rezim ishrane (ranije je o tome bilo puno reci - sekcija: nutricionizam), jer su neki ljudi skloniji stvaranju kamencica (bilo u kesi, bilo u kanalima).
Pozdrav,
mr M.
Veliko hvala na odgovoru.
Mislim da nema razloga da ponovo radim ERCP, zato sto je meni prvo na UZ receno da IMAM, a zatim na ERCP da NEMAM kamenje.
Nisam mislio na biljke vec na lek za izbacivanje (topljenje) kamenja koji mi je pomenut prilikom rada UZ-a. Ne mogu da se setim imena, samo znam da mi je receno da se pije jednom uvece.
Mislim da nema razloga da ponovo radim ERCP, zato sto je meni prvo na UZ receno da IMAM, a zatim na ERCP da NEMAM kamenje.
Nisam mislio na biljke vec na lek za izbacivanje (topljenje) kamenja koji mi je pomenut prilikom rada UZ-a. Ne mogu da se setim imena, samo znam da mi je receno da se pije jednom uvece.
Pozdrav!
Oko uzimanja lekova koji razgradjuju kamenje u zucinoj kesi (i kanalima) medju samim lekarima postoji dosta razmimoilazenja - u to sam se uverio, kada sam isao na operaciju zucne kese. Naime, da li se kamencici mogu razgraditi zavisi od njihove velicine, hemijskog sastava i same strukture (ostri, obli, meki, tvrdi). Neki se nece otapati, vec se moze desiti da se njihovi manji segmenti odlamaju i time mogu prouzrokovati zacepljenje kanala. Ukoliko su veoma mali, verovatno se mogu „proterati“ kroz kanale. Lekari su skloniji operativnom resavanju problema. U svakom slucaju, savet bi trebalo potraziti i od hirurga.
Pozdrav,
mr M.
Pozdrav,
mr M.