Kamenje u zucnim kanalima, a negativan ERCP

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
milstan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 13, 2005 1:17 pm

Kamenje u zucnim kanalima, a negativan ERCP

Post od milstan »

Operisao sam zucnu kesu 1999. godine na VMA jer je bila puna sitnog kamenja. Nisam od tad drzao neke stroge dijete i nisam imao problema do skoro. Dobio sam napad i zadrzan sam u bolnici u Nisu krajem januara 2007. Na ultra-zvuku su navodno pronasli dva kamena od 5,5 i 3,5 mm (radjen je ultra zvuk u toku i dan posle napada) bar tako pise u otpusnoj listi. Tamo pise "D.choledohus promera 5,5mm. Vrlo suspekatan kalkulus u holedohu promera 3.5mm."

Isao sam i na ERCP i utvrdjeno je da nemam nikakvog kamenja niti problema sa zucnim putevima (nisu prosireni, glacilni su). Na krvnoj slici bio je povisen ALT i GGT pa sam sada na dijeti 14 dana do kontrole krvne slike. Uzimam Essentiale, Klometol i Omeprol (treba i LIV52 ali ne mogu da ga nadjem).

Doktor na privatnoj klinici koji me pregledao je takodje na UZ potvrdio da nemam kamen u glavnom kanalu ali da imam sitne u sporednim kanalima.

Kako da se resim tog sitnog kamenja? Da li ono uopste postoji ako nije registrovano na ERCP? Kako da istopim to kamenje i kako da ubuduce delujem preventivno.

Napominjem da je napad bio veoma neprijatan i jak kao i pre operacije z.kese.
milstan
Novi član
Novi član

Post od milstan »

Moze li mi bar neko ukratko reci da li je pouzdaniji ERCP ili (kvalitetni) ultra-zvuk?

Postoji li neki lek za tretman kamena u zucnim kanalima?
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

ERCP je precizniji metod, jer se ulazi kroz kanale, dok je ultra-zvuk manje precizan metod, narocito ako se radi o sitnijem kamenju. Mozda su kamencici prosli kroz kanal (bolje je i to nego da su ga zapusili). Ukoliko novi ERCP predstavlja problem, moze se uraditi ehoendosonografija („sondiranje“, ali ne kroz kanale). Iz predela zeluca se moze ustanoviti da li postoji kamenje u kanalima.

Inace, ni na koji nacin, na svoju ruku, ne treba ciniti ista sto bi „proteralo“ kamenje iz kanala (na pr. maslinovo ulje, korenje raznih biljaka i sl.). Pokonsultovati se sa lekarom, obavezno. Isto tako, pripaziti na rezim ishrane (ranije je o tome bilo puno reci - sekcija: nutricionizam), jer su neki ljudi skloniji stvaranju kamencica (bilo u kesi, bilo u kanalima).

Pozdrav,
mr M.
milstan
Novi član
Novi član

Post od milstan »

Veliko hvala na odgovoru.

Mislim da nema razloga da ponovo radim ERCP, zato sto je meni prvo na UZ receno da IMAM, a zatim na ERCP da NEMAM kamenje.

Nisam mislio na biljke vec na lek za izbacivanje (topljenje) kamenja koji mi je pomenut prilikom rada UZ-a. Ne mogu da se setim imena, samo znam da mi je receno da se pije jednom uvece.
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Pozdrav!

Post od mr M »

Oko uzimanja lekova koji razgradjuju kamenje u zucinoj kesi (i kanalima) medju samim lekarima postoji dosta razmimoilazenja - u to sam se uverio, kada sam isao na operaciju zucne kese. Naime, da li se kamencici mogu razgraditi zavisi od njihove velicine, hemijskog sastava i same strukture (ostri, obli, meki, tvrdi). Neki se nece otapati, vec se moze desiti da se njihovi manji segmenti odlamaju i time mogu prouzrokovati zacepljenje kanala. Ukoliko su veoma mali, verovatno se mogu „proterati“ kroz kanale. Lekari su skloniji operativnom resavanju problema. U svakom slucaju, savet bi trebalo potraziti i od hirurga.

Pozdrav,
mr M.
milstan
Novi član
Novi član

Post od milstan »

Kad sam ja operisao z.kesu 1999. secam se da nisam imao kamen veci od 7-8mm. Svo kamenje se otopilo na vazuhu posle mesec-dva tako da nije ostao nijedan u pakovanju koje sam dobio posle operacije.
Odgovori