Kako se zove test za daltoniste?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Vitamin
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 6:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Kako se zove test za daltoniste?

Post od Vitamin »

Zdravo,
pokušavam da nađem na netu onaj test za daltoniste ali mi baš nejde jer ne znam kako se zove, u pitanju su oni krugovi puni tačkica gde tačkice određene boje formiraju jedan broj a okolne tačkice koje su samo za nijansu druge boje samo zbunjuju protivnika :)

Hvala unapred
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

evo linka za test:
http://americanturk.blogspot.com/2006/0 ... color.html

najjednostavnija verzija je da se napravi klupko od koncica razne boje, i da se ispitaniku daje nalog da odvaja jednu po jednu boju
Vitamin
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Jun 08, 2007 6:54 pm

Post od Vitamin »

Evo šta se meni desilo: davno davno prilikom regrutacije za vojsku bio je i taj test na daltonizam, trebalo je gledati kroz neku napravu kao dvogled ali pričvršćenu za sto i prepoznati brojeve i sad ona što je objašnjavala izrecitovala je ono uputstvo šta treba da se traži po ko zna koji put i ja nisam najbolje skontao tj. shvatio sam da svaka od onih malih tačkica predstavlja neki broj a tih tačkica na slici ima na stotine jelte i sad ti vidi, ispao ja daltonista :o
Tek koju godinu kasnije kada sam išao na očni pregled (za đozluke) su mi objasnili šta treba da se gleda na tim slikama :P bolje reći kako treba da se gledaju, pametnjakovići...
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Neko ko nema ni najmanji problem u razlikovanju boja treba sam sa primeti razliku boja jednih i drugih tachkica na tom jednostavnom testu, ako su sve bile pomeshane ili iste boje znachi da ipak postoji daltonizam!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
apolo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 16, 2009 4:04 pm

Post od apolo »

interesantno je da i ja se cudim ja u stvari nekad sam dalton ali nekad pogaxam neznam staje tu posao ako neko zna neka mi odgovori hvala:)
zdravo svima i ne brinite svece biti ok
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Vitamin napisao:Evo šta se meni desilo: davno davno prilikom regrutacije za vojsku bio je i taj test na daltonizam, trebalo je gledati kroz neku napravu kao dvogled ali pričvršćenu za sto i prepoznati brojeve i sad ona što je objašnjavala izrecitovala je ono uputstvo šta treba da se traži po ko zna koji put i ja nisam najbolje skontao tj. shvatio sam da svaka od onih malih tačkica predstavlja neki broj a tih tačkica na slici ima na stotine jelte i sad ti vidi, ispao ja daltonista :o
Tek koju godinu kasnije kada sam išao na očni pregled (za đozluke) su mi objasnili šta treba da se gleda na tim slikama :P bolje reći kako treba da se gledaju, pametnjakovići...
Gledao si Ishiharine tablice.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

http://www.mdt.com.pl/sprzet_okulistycz ... ihara.html

hm, uvek su mi njegove tablice bile i pomalo IQ test :)

ako se nekome neshto objasni naravno da ce to uraditi kako mu je objashnjeno, ali ako sam ne uvidi...malko se posumnja i na intelekt :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
bobans1983
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Dec 20, 2006 9:02 pm

Post od bobans1983 »

Kad je bio mali, mom sinu smo kupovali flomastere sa poklopcima, koji su iste boje kao flomaster.
Pomesamo poklopce i trazimo od njega da vrati svaki na svoju boju.

Eto prostog testa.
Odgovori