Kako usporiti proces nastajanja proširenih vena?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
dkrstic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 04, 2007 1:51 pm

Kako usporiti proces nastajanja proširenih vena?

Post od dkrstic »

Pre svega, veliki pozdrav svim korisnicima ovog kul i korisnog sajta. A sada da pređem na stvar ;)

Evo ovako.
Imam 38 godina i problem još uvek nije toliko izražen, ali na nogama vene su mi dosta izražene, primećujem da su pojedini maleni kapilari počeli da pucaju, i čini se da ću, baš kao i moj otac, kroz nekoliko godina imati "proširene vene".
Svestan sam da je proces stvaranja proširenih vena nezaustavljiv, ali postoji li način da se nekako uspori?

Još jedno, mislim, vrlo važno pitanje: s obzirom da dosta vozim bicikl, i intenzivno pešačim, zanima me da li ova dva oblika rekreacije pozitivno ili negativno utiču (usporavaju ili podstiču) nastanak proširenih vena?

Napominjem da sam vegetarijanac i nepušač, dok, s vremena na vreme, volim da popijem poneko pivo.

Tenks unapred za korisne sugestije.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Fizicke aktivnosti koje navodite su korsine, a prevencija moze da se sastoji u povremenom uzimanju lekova kao sto je Trental, kao i "venotonika" kakvi su Phlebodia i Detralex. "Obradujte" svoje vene na svaka dva do tri meseca ovim lekovima, nastavite kao i do sada bez pusenja i sa rekreacijom i to je to.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
dkrstic
Novi član
Novi član

Post od dkrstic »

dr ivica napisao:Fizicke aktivnosti koje navodite su korsine, a prevencija moze da se sastoji u povremenom uzimanju lekova kao sto je Trental, kao i "venotonika" kakvi su Phlebodia i Detralex. "Obradujte" svoje vene na svaka dva do tri meseca ovim lekovima, nastavite kao i do sada bez pusenja i sa rekreacijom i to je to.
Doktore, hvala vam na odgovoru. Ok, nastaviću sa svojim relativno zdravim načinom života, nadam se da će on donekle usporiti proces nastanka proširenih vena.

Imam još jedno pitanje za vas: na koji način trčanje utiče na proces nastanka proširenih vena? Naime, osim bicikla, želeo bih da počnem rekreativno da se bavim trčanjem, znači ništa ekstremno žustro, nekoliko kilometara dnevno, umerenim maratonskim tempom, kroz šumarke. Načuo sam da trčanje - tačnije, sve to udaranje stopalima o podlogu - nije dobro za proširene vene. Da li je to tačno?
bumbar
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 11:43 pm

Post od bumbar »

Cao! Evo napisacu ti moju verziju odgovora, pa dr ivica neka prepravi ako ne bude nesto tacno :). Udaranje stopalima o tvrdu podlogu (beton, recimo), je vrlo stetno po zglobove (kao da vozis auto bez amortizera...). Trcanje po travi i zemlji nebi trebalo da bude problem (ukoliko se ne radi o onoj zemlji koja se spekla od suse i postala tvrda kao beton). Ako si malo puniji ili imas slabe zglobove nogu, mozda bi bilo najbolje da samo vozis biciklu.
Prosirene vene se dobijaju kad je povecan pritisak u njima, pa ako to dugo traje one vremenom pocnu da se sire. Cela prica je mnogo kompleksnija i ja je ne znam celu, ali ono gore bi moglo biti sustinski tacno :). Pritisak se u venama poveca kad je otezano odlivanje krvi iz njih, a otezano je kada mirno stojis. Coveka priroda nije osmislila kao bice koje treba da hoda dve noge, vec na cetiri i samim tim ceo vaskularni sistem nogu se nije prilagodio uspravnom polozaju (uspravni polozaj za sobom povlaci i veci pritisak u venama). E sad, taj nedostatak vaskularnog sistema se kompenzuje misicnom aktivnoscu, znaci kada ti se misici nogu kontrahuju i relaksiraju, oni u stvari "pumpaju" vensku krv ka srcu. Tako nekako... :) Pozz
Garfield
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Maj 05, 2007 12:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Garfield »

Kupi elasticne carape za vene (imaju i dokolenice, za muskarce), kad sedis ili lezis podizi noge iznad ravni trbuha. Vidljive vene i popucale kapilare mazi Hepalpan kremom (ima u svakoj apoteci) ili istoimenim gelom. Tusiraj noge naizmenicno toplom pa hladnom vodom kad se kupas. Ako trcis kupi DOBRE patike za trcanje sa vazdusnim djonom, i sto neko rece - trci po parku (zemlja, trava). Nosi udobne i knformne cipele, ako ima sravna stopala ili bolove u kicmi (krivu kicmu) ili kolenima, obavezno koristi ulozak za cipele, tako ces popraviti statiku kicmenog stuba i olaksati nogama u svakom pogledu, pa ce i venski sistem biti rastereceniji. Uzimaj dosta vode i smanji unos soli.

Sve ovo su nacini kako da sacuvas svoj venski sistem i odlozis nastajanje prosirenih vena i kompl;ikacija koje one nose. Pozdrav
dkrstic
Novi član
Novi član

Post od dkrstic »

Ok, bumbare, hvala ti na iscrpnom i korisnom ;) odgovoru, koji objašnjava mehanizam nastanka proš.vena. U suštini, nemam prekomernu težinu, visok sam 1.75 cm. i težak oko 64 kg; dakle, neki prosek što se toga tiče. Još uvek nemam proširene vene, ali su mi, na nogama, vene ponekad dosta istaknute (kao one istaknute vene što ih imamo na rukama između zgloba šake i lakta), pa strahujem da bi, kroz nekoliko godina, iz faze "istaknutosti", te vene mogle da se transformišu u fazu "proširenosti". Zato vozim bajs, kao neki oblik preventive.

A, osim bajsa, sada bih hteo malo i da trčkaram naokolo, to mi je najnoviji trip, da kroz godinu ili dve ili tri optrčim neki amaterski polumaraton. Što se tiče podloge, ovde u Zemunu nema puno mekanih zemljanih staza, tako da sam, nažalost, prinuđen da trčim duž asfaltirane staze na Ušću, u društvu mladih džogerki.

I tako, nisam siguran koliko sve ovo oko trčanja koristi/šteti mojim sirotim trenutno istaknutim venama. Molio bih dr Ivicu za odgovor!

I još jedno pitanje: koji je stručan medicinski naziv za proširene vene? (kao što je, recimo, za povišeni krvni pritisak medicinski naziv - hipertenzija).

Veliki pozdrav i sori ako sam ugušio.
Odgovori