Kako pomoci organizmu kod nocnih smjena?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
OldTown
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Sep 16, 2009 7:00 pm

Kako pomoci organizmu kod nocnih smjena?

Post od OldTown »

Pozdrav.
Vec preko 2 godine radim nocne smjene, raspored mi je dnevna-nocna-dva dana slobodan-pa opet ispocetka... (12-24-12-48)
Znam da nocne smjene nisu bas dobre za zdravlje, takodjer poslije nocne odspavam otprilike od 08:00 do 16:00 i opet sam slomljen :( zanima me kako mogu svom tijelu pomoci da nocne smjene imaju sto manji negativan uticaj na zdravlje, bil' mi pomogli neki vitamini i minerali u obliku suplemenata, nastojim se ja zdravo hraniti ali po svemu sudeci ni voce i povrce sto danas mozemo kupiti po trznim centrima nisu vise bogati nutritivnim vrijednostima kao sto su nekad bili, ne pamtim kad sam zadnji put pojeo jabuku a da vidim da ima crv u njoj... :S
Takodjer sam se prije bavio i sportom medjutim kako sam poceo ovako raditi sport sam skroz zapostavio, u zadnjih godinu dana nisam kako treba ni potrcao... Da li je uopste sport u mom slucaju pozeljan, htio sam krenuti u fitness 3-4 puta sedmicno i uvesti trcanje, hoce li me to dodatno iscrpiti ili ce mi ojacati imunitet?
Molim za bilo kakav savjet.
dannina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 22, 2007 11:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: Kako pomoci organizmu kod nocnih smjena?

Post od dannina »

Nocni rad je prilicno tezak, narocito ako se radi tako duzi vremenski period. Poremetite kompletan metabolizam. Svakako da bolja ishrana, vitamini uvek pomazu, ali kod iscrpljenosti najbolje pomaze odmor. Naravno, ako ste uopste u mogucnosti da ga uzmete. S druge strane fizicko vezbanje jeste korisno, ali u meri da vas jos dodatno ne iscrpljuje, sto morate da procenite sami.
Odgovori