Kafa na prazan zeludac - Uticaj
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin
Imam obicaj da gotovo svakog dana popijem kafu na prazan zeludac cim ustanem, pre obroka, a ponkada vreme izmedju te kafe i prvog obroka bude i nekoliko sati kada sam u zurbi. Naravno da znam da to nije najbolje ali me intresuje sta to moze da ima kao akutnu ili posledicu na duze staze, kako konkretno utice na srce i digestivni trakt? Hvala svima.
Re: Kafa na prazan zeludac - Uticaj
Nelica napisao:Imam obicaj da gotovo svakog dana popijem kafu na prazan zeludac cim ustanem, pre obroka, a ponkada vreme izmedju te kafe i prvog obroka bude i nekoliko sati kada sam u zurbi. Naravno da znam da to nije najbolje ali me intresuje sta to moze da ima kao akutnu ili posledicu na duze staze, kako konkretno utice na srce i digestivni trakt? Hvala svima.
Jako stetna navika! Moj teca (koji zivi u Engleskoj) je imao istu naviku. Rezultat takve visegodisnje navike preskakanja dorucka je bio karcinom debelog creva. Prilikom prvog pregleda i razgovora sa lekarom (ne secam se imena lekara, mada su mi rekli da je poznati strucnjak iz te oblasti, tako da meni ostaje samo da im verujem), prvo pitanje lakara je bilo da mu teca opise svoje navike ishrane.
Sastojci kafe su vremenom nagrizali sluzokozu creva i otvarali put prodoru toksina iz debelog creva. Posledica je bio, kao sto sam rekao, karcinom debelog creva. I na kraju, neizbezna operacija.
Kafa, cigerate, ili i jedno i drugo, pre dorucka ili kao zamena za dorucak...? Dorucak je najznacajniji obrok (to ne znaci da je i najobimniji). Pa valjda svi moramo na posao, ili na fakultet, skolu, itd. Pa nece nam valjda kafa ili cigareta dati neophodnu energiju (fizicku i mentalnu)? I koje to hranljive sastojke kafa poseduje?
Pozdrav,
mr M.
Kafa nikako i nikada! Da bi se jedna popijena kafa isprala iz zeluca potrebno je da se popije 6L tecnosti. Kafa unistava kalcijum u organizmu, nema nikakve vitamine, hranljive sastojke, unistava ten koze.......... 

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 12:21 pm
Slazem se sa svime sto ste rekli a cinjenica je da vecina nas dan pocne kafom i to onom koju zovemo turska. Da li je ta mlevena kafa koju kupujemo u kesicama od 100g prava kafa kao sto je ona koja se kupuje u zrnu? Ja sam cula da se u mlevenu kafu dodaju razni sastojci kako bi se verovatno dobilo na kolicini pa cak i mleveno zito (koje nije nezdravo). I ne samo sastojci, koja je jacina te kafe? Pri tome mi pijemo skuvanu prohladjenu kafu od koje ostaje debeo sloj taloga u solji koji se ne pije. I kuvamo je tako sto stavimo kafu u prokljucalu ne provrelu vodu, mislim da i temperatura vode igra neku ulogu.
Sa mislite o tome? Da li je ta nasa kafa manje stetna od one iz aparata?
Sa mislite o tome? Da li je ta nasa kafa manje stetna od one iz aparata?
Da bi se pobedio strah od smrti, prvo se mora savladati strah od zivota.
Da, ja mislim da je nesto manje stetna nego nes kafa i kafa iz aparata, ali covek vrlo lako moze da odluci da prestane da je konzumira da i nije toga svestan. Potreban mu je samo razlog zbog kog bi se odrekao tog crnog napitka ili pak samo zelja da prestane, upravo zbog svoje stetnosti koju nosi sa sobom, a ja zivi sam primer za to. Dnevno sam pila po 4dcl kafe, sada kada se setim ni ne znam kako sam je mogla piti toliko, a prestala sam da je pijem u delicu sekunde pre 3 god. samo sam sebi rekla: " nema vise kafe" i od tada je nisam ni probala.
Da li mi nedostaje, pitate se mozda. Odgovor je ne. Ni u jednom trenutku nisam osetila zelju da je ponovo probam, a kamoli da je pijem.
Razlog: shvatila sam da je moje zdravlje mnogo bitnije od soljice nezdravog napitka koji protice kroz organizam.
Da li mi nedostaje, pitate se mozda. Odgovor je ne. Ni u jednom trenutku nisam osetila zelju da je ponovo probam, a kamoli da je pijem.
Razlog: shvatila sam da je moje zdravlje mnogo bitnije od soljice nezdravog napitka koji protice kroz organizam.
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 30, 2008 4:17 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
A kako stoje stvari sa ishranom i drugim picem kao sto su koka kola i presecereni gusti sokovi , el si iz upotrebe isto i izbacila svinjsko meso , zacine, slatkise itd ????Staklena napisao: Razlog: shvatila sam da je moje zdravlje mnogo bitnije od soljice nezdravog napitka koji protice kroz organizam.
pozdrav Marko
A kako stoje stvari sa ishranom i drugim picem kao sto su koka kola i presecereni gusti sokovi , el si iz upotrebe isto i izbacila svinjsko meso , zacine, slatkise itd ????
pozdrav Marko
Pa ovako:
1. Ne pijem gazirano
2. Ne pusim
3. Ne pijem alkohol
4. Ne pijem kafu
5. Ne jedem svinjsko meso
6. Od sokova pijem samo limunadu i veoma retko guste sokove.
7. Zacine ne koristim mnogo, jedem uglavnom susene zacine tipa Majcine dusice, origana, karija, hajducke trave, bosiljka
8. Ne jedem masnu, slanu, kiselu ni gorku hranu.
9. 90% moje ishrane je riba, piletina, zitarice, voce, povrce.
10. Sa slatkisima imam malo problema, ali imam jek karakter i to sam naucila da kontrolisem( sa malim izletima)
Inace ja sam operisala bubreg i moja ishrana je veoma redukovana.
Pozdrav.
pozdrav Marko
Pa ovako:
1. Ne pijem gazirano
2. Ne pusim
3. Ne pijem alkohol
4. Ne pijem kafu
5. Ne jedem svinjsko meso
6. Od sokova pijem samo limunadu i veoma retko guste sokove.
7. Zacine ne koristim mnogo, jedem uglavnom susene zacine tipa Majcine dusice, origana, karija, hajducke trave, bosiljka
8. Ne jedem masnu, slanu, kiselu ni gorku hranu.
9. 90% moje ishrane je riba, piletina, zitarice, voce, povrce.
10. Sa slatkisima imam malo problema, ali imam jek karakter i to sam naucila da kontrolisem( sa malim izletima)
Inace ja sam operisala bubreg i moja ishrana je veoma redukovana.
Pozdrav.

-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Apr 30, 2008 4:17 pm
Hvala ti.
Moze se kada se hoce, ali i kada se mora
Pozdrav...
Moze se kada se hoce, ali i kada se mora

Pozdrav...

-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Nov 01, 2007 8:58 pm
A ja toliko citao o dobrim stranama kafe i kako je cak i pozeljno biti do 3 soljice kafe dnevno...Staklena napisao:Kafa nikako i nikada! Da bi se jedna popijena kafa isprala iz zeluca potrebno je da se popije 6L tecnosti. Kafa unistava kalcijum u organizmu, nema nikakve vitamine, hranljive sastojke, unistava ten koze..........
Ali na prazan stomak - ne bi trebalo.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 12:21 pm