Kad neko non stop spava!?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Sanja.V
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 18, 2007 12:12 am

Kad neko non stop spava!?

Post od Sanja.V »

Radi se o coveku od 60 godina, koji u toku dana radi 8 sati, dodje kuci, i onda do 23h uvece vecinu vremena spava. Non stop. Svaki dan.
Jednostavno, i dok gleda televizor, i dok cita novine ponekad, samo zaspi.
I tako sat dva, pa se trgne na kratko, pa opet zaspi...a uvece , kad je vreme za spavanje-spava bez ikakvih problema...

STA moze biti uzrok tome???
Pored toga ceo zivot ima problem koji ne resava, sa hrkanjem. A hrce jako jako glasno.. onako muski, i posledica toga je cest prekid disana u toku noci. Citala sam da to moze biti opasno....da moze da izazove mozdani udar..itd.

O cemu moze da se radi?
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Da moj rođak je imao slične simptome, i dok nije počeo u toku noći da se guši, pozvali su hitnu pomoć ,dat mu je kiseonik, ali nije baš mnogo pomoglo.

Od taada su dosta tragali i došli u kliničkom centru na odeljenje ''aftize''-to je jedino mesto (koliko ja znam u Bg) gde Vam mogu pomoći( u urgentnom baš nisu bili upoznati sa tim oboljenjem).Imate i u Sremskoj Kamenici ,čini mi se , baš je skoro o tome pisalo nešto po novinama.
I još nešto , znam samo da mu je rečeno da noću mora da spava sa nekom aparaturom koja mu pomaže u disanju (košta negde oko 1000 eura-prošle godine)

Tako da je pametnije da na vreme potražite pomoć , jer ne bi bilo pametno da ''to'' (ima naziv takva bolest -ali nisam lekar pa da ne lupim :oops: ) uhvati fazu da ne znate odakle da počnete.

Možda i nije to to , ali ja sam samo kao preventivu napisala ,pa bolje da ipak poseti lekara.
Pozdrav
Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Post od Ka1 »

Ja mislim da je to prosto UMOR i to sto si opisala je VEOMA slicno mom caletu koji svaki dan crkava na poslu, i zdravstveno je sav sjeban i onda dodje kuci, legne na krevet i spava do uvece a onda opet spava preko noci i tako u krug. Njega stvarno nema sta ne boli i stvarno ima jako tezak posao i to je zbog toga 100% i ako taj covek o kome govoris ima nesto slicno onda je po meni to. I on hrce i to sam primetio da sto je umorniji - vise hrce ali zbog toga jos uvek nije imao problema sa disanjem. Moj otac ima 57 godina.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Gospodin verovatno ima SLEEP APNEA sindrom, prekide disanja tokom spavanja, usled kojih je stalno pospan, jer nikada se ne odmori dok spava. Bolest treba poceti lecenjem pomocu obicnog Aminofilina, 2x1 tableta. Potreban je i ORL pregled kako bi se eliminisale eventualne mehanicke prepreke u nosu, zdrelu i na nivou grkljana, a pozeljna je i spirometrija, kako bi se eliminisale obstruktivne promene ili poremecaji kao sto je traheomalacija i slicno. takodje, pozeljno je odrediti saturaciju krvi kiseonikom. U toku dana se mogu dati i analeptici, kao sto je Oicamid. Lecenje lekovima ne treba zapoceti pre fizickog pregleda, koji mora da ukljuci internisticki i neuroloski pregled, uz EKG, RTG pluca i lab analize. Sve ove stvari mogu se odraditi pod nadzorom odn. od strane maltene jednog lekara (ako zna sta da radi), i ne treba se bojati "broja" potrebnih pregleda - sto je cest razlog da se pacijenti unapred demotivisu i ne zele ni da se lece.

Pozdrav!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Boki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jan 05, 2005 6:52 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Boki »

Ja mislim da to i nije tako lose. Blazeno bezbrizno sanjanje :D Uzgred, sta bi inace drugo i mogao da radi. Da se bavi necim? Moze li covek u poznim godinama da se bavi necim preteznijim od saopstvenog mira ili tihog razmisljanja? Da cita novine, ili gleda tv duele? Sta ce mu to u zivotu.

Naravno ako ne spava i na poslu, i ako to sto je tako pospan ne smeta njemu licno, mislim da se ne radi o problemu, nego mozda cak i o prednosti. Kazu, najlepse spavaju bezbrizni posle kvalitetnog rada :D

pozdrav!
Sanja.V
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 18, 2007 12:12 am

Post od Sanja.V »

Hmm...
Hvala svima na odgovorima... :)

Razmotricu...odstampacu...pokazacu mu...pa nek vidi sta ce. :)

Hvala i za sladak komentar o bezbriznom spavanju i sanjanju... :)
Odgovori