biljke u sebi nemaju enzime koji bi "napravili" dvovalentno gvozdje!! ne postoji metabolicki put za tako nesto, ni u koprivi, ni u kakaovcu, ni u spanacu, zelju!!!
u mesu se nalazi, ne samo dvovalentno gvozdje, nego i gotov "hem" koji moze odmah da se inkorporira u metabolicki put sinteze hemoglobina, stedeci veoma veliku energiju (u vidu moleula ATP( koja bi se rasipala na pretvaranje trovalentnog u dvovalentno gvozdje! zato, po principu kompetitivnosti, gvozdje i z biljaka se ne koristi ako ima makar malo zivotinjskog gvozdja u hrani.
dvovalentno gvozdje ima apsolutnu prednost nad trovalentnim gvozdjem! imate na internetu gde god hocete objasnjenja za ove tvrdnje!
usput, da vam kazem u vezi:
Citiraj:
...са врхунским трансфузиолозима ...
da metabolizam gvozdja nije u domenu njihove specijalizacije, priupitajte nekog og vrhunskih
hematologa...
jer je to njihova oblast.