Zamolio bih da mi se ne izvlace recenice iz konteksta jer gube smisao.
U Groningenu sam proveo godinu dana kao student a zahvaljujuci dobroj materijalnoj situaciju vise puta sam precesljao i celu Evropu.
Ono sto sa sigurnoscu mogu reci jeste da homofobi itekako postoje i u drugim zapadnoevropskim zemljama.
Kad se kaze Holandija obicno se misli na Amsterdam i raskalasan zivot u istom. Medjutim, potrebno je otici malo izvan tog Amsterdama i shvatiti da, iako je gej lobi u Holandiji najsnazniji, iako su na snazi zakoni koji dozvoljavaju raznorazne bolestine, drustvo takve stvari ne opravdava.
Za vreme svog boravka nisam video nijednog homoseksualca kako javno eksponira svoju nastranost, dakle, nisam vidjao pedere na ulicama kako se ljube ili drze za ruke, kako sede jedan drugom u krilu, nisam zapazio tranvestite, nisam video kako gospodin od 50 godina drzi za guzu devojcicu od 12... I ubedjen sam da ljudi ne bi blagonaklono gledali na takve stvari. Ne bi reagovali, ali sasvim sigurno tu nikakvih simpatija ne bi bilo.
Medjutim, Amsterdam i Roterdam, npr, su druga prica i obicno se imidz Holandije, nazalost, gradi na osnovu tih prica o 'slobodi svega'.
Samo ja ne mogu da shvatim sta je zdravo u svemu ovome.
Da si zaista proveo godinu dana u Holandiji znao bi o cemu govorim.
drustvo koje "ljude" koji diskriminisu druge, koji imaju drugacije seksualno ili versko opredeljenje ili su druge boje koze, salje u zatvor je zdravije od onog u kom mi zivimo.
Toliko o tome da je trenutno najekstremnija politicka partija Evrope pod vodjstvom Vildersa (koji se zalaze za proterivanje emigranata i zestoki je protivnik islama) sve popularnija u Holandiji.
Sto se same parade tice, nije mi jasno o kakvim zakonima za pedere pricas? Da li cu onda ja, kao heteroseksualac, morati da se izborim za iste takve zakone, da paradiram i vodim devojku sa sobom, jer cu biti diskriminisan i potisnut zbog homoseksualnih zakona?
I zar stvarno neko gaji iluzije da ce donosenjem bilo kakvog zakona da izumru homofobi? Gej parada, sad u ovoj situaciji kada u Srbiji ljudi ostaju bez posla i bore se za opstanak, samo ce da produbi razlike pa cak i da raspiri mrznju.
Za mene je to nevidjeni bezobrazluk.
Druga stvar, homoseksualci u ovoj zemlji svesno provociraju ekstremne grupe (navijace, nacionalisticke organizacije), crkvu, celokupno drustvo.
Kako onda ocekivati da neko ima bilo kakve simpatije prema njima kada oni prave karikature srpskog patrijarha, nose majice Kosovo je sused Srbije, agresivno propagiraju ideje, pozivaju na anarhiju, gradjansku neposlusnost.
Samo lud covek moze ocekivati da ce parada proci mirno.
A samo pokvaren covek zeli da do sukoba dodje. Posto oni znaju da ce do sukoba neminovno doci, jedino se mogu uzdati u policiju koja ce ih vrlo izvesno braniti, i dok ce oni proci neozledjeno, mnogi ce proci sa razbijenim glavama, rebrima, polomljenih ruku.
Ali, eto, ako je to cena njihove parade... Njima na cast