Imam fobiju od zabe, kako da se izlecim od toga?
Iz godine u godinu sve je gore, ne smem ni na slici da je vidim. Sta je to sa mnom, da li jos neko ima neku ovako cudnu fobiju???
fobija
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Imam fobiju od insekata. Nije doslo dotle da ne mogu da vidim na slici, ali kad vidim najezim se i osetim neko gadjenje i zelju da je vise ne gledam
Imala sam i dva prava panicna napada u situacijama kad sam im se nasla previse blizu.
Na zalost fobije se lece kod kb terapeuta a kod nas su oni izuzetno skupi. Ono sto je meni predlagano od strane nekih psihologa je da ostavim stvari takve kakve jesu jer ta fobija realno nije takva da mi ugrozava svakodnevno funkcionisanje. Mada leti je katastrofa

Imala sam i dva prava panicna napada u situacijama kad sam im se nasla previse blizu.
Na zalost fobije se lece kod kb terapeuta a kod nas su oni izuzetno skupi. Ono sto je meni predlagano od strane nekih psihologa je da ostavim stvari takve kakve jesu jer ta fobija realno nije takva da mi ugrozava svakodnevno funkcionisanje. Mada leti je katastrofa

- LadyOfTheMountain
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Sep 23, 2008 11:51 pm
Slazem se sa ovim sto je napisala girl_from_nowhere, fobije mogu da se lece, ali nekad ispadne "ne lipsi magarce do zelene trave". Dugotrajno je, skupo, nekad morate uzimati lekove.
Sve zavisi koja je fobija u pitanju, npr. ako neko ima fobiju od lifta neka kupi stan na nizem spratu i ide peske i nabija kondiciju za slucaj kada mora de se penje na vise spratove.
Fobija od insekata je mnogo gora, jer i ima posvuda, a zabe se mogu izbeci.
Verovatno da se svi psihijatri ne bi slozili sa ovakvim stavovima, da se fobija ne leci, ali ako se na tas stavi sva muka koju donosi psihoterapija, sav ulozeni novac i s druge strane izbegavanje neprijatnih situacija ( odlazak u prirodu leti ) onda sam ja za ovo drugo.
Pozdrav, uz nestrucno misljanje
Sve zavisi koja je fobija u pitanju, npr. ako neko ima fobiju od lifta neka kupi stan na nizem spratu i ide peske i nabija kondiciju za slucaj kada mora de se penje na vise spratove.
Fobija od insekata je mnogo gora, jer i ima posvuda, a zabe se mogu izbeci.
Verovatno da se svi psihijatri ne bi slozili sa ovakvim stavovima, da se fobija ne leci, ali ako se na tas stavi sva muka koju donosi psihoterapija, sav ulozeni novac i s druge strane izbegavanje neprijatnih situacija ( odlazak u prirodu leti ) onda sam ja za ovo drugo.
Pozdrav, uz nestrucno misljanje

Pomozite nepokretnoj porodici !
sajt :
http://www.brotherskocic-needhelp.com/
tv reportaza (2 min i 37 sek.) :
http://www.youtube.com/watch?v=tWA1Ns1g_9o
sajt :
http://www.brotherskocic-needhelp.com/
tv reportaza (2 min i 37 sek.) :
http://www.youtube.com/watch?v=tWA1Ns1g_9o
Probaj da se "suočiš" sa žabom, prvo gledaj slike na kojima je žaba, TV programe i sl. Trebalo bi da upali, jednoga dana žaba će ti biti (skoro) kao "najbolji sused".
Uglavnom svi imaju neki stepen fobije. Panične fobije su najgore.
Ja se plašim mraka (nekada je to bilo katastrofalno, nisam smela da uđem u mračnu prostoriju, pa čak ni da sa vrata isružim ruku do prekidača za svetlo). Plašim se i razrušenog prostora, a pogotovo ako je u kombinaciji sa mrakom: Kad je renovirano kupatilo u stanu, svako veče je bilo katastrofalno. Od životinja-insekata plašim se zmija, čak i kad su na slici: One su mi odvrtatne.
Uglavnom svi imaju neki stepen fobije. Panične fobije su najgore.
Ja se plašim mraka (nekada je to bilo katastrofalno, nisam smela da uđem u mračnu prostoriju, pa čak ni da sa vrata isružim ruku do prekidača za svetlo). Plašim se i razrušenog prostora, a pogotovo ako je u kombinaciji sa mrakom: Kad je renovirano kupatilo u stanu, svako veče je bilo katastrofalno. Od životinja-insekata plašim se zmija, čak i kad su na slici: One su mi odvrtatne.
-
- Aktivan član
To suocavanje sa fobijom pali ali ne u sopstvenoj reziji. ZNam jer sam pokusala mnogo puta. Imala sam jednu veliku i ogavnu bubu na terasi i kroz zatvorena vrata sam pokusavala da je gledam i da se ne plasim. SVako malo sam se jezila i imala neodoljivu potrebu da zbrisem. To jeste princip pomocu koga psihijatri osobu postepeno oslobadjaju od fobije, ali verovatno imaju neke svoje nacine...
A zabe se stvarno mogu izbeci
A zabe se stvarno mogu izbeci

Sve je stvar u (auto)sugestiji: Nije važno ko će da ti kaže: "Nije to ništa, to je samo bezazlena životinjica/nema ničeg/bezbedno je, ... i sl." Psihijatri uglavnom daju samo lekove, pa ako ni jedna terapija ne deluje, odna "dižu ruke", a LEKOVI SAMO DRŽE POD KONTROLU FOBIJU.
Tačno je da se žabe lako mogu izbeći (uživo) ako živiš u centru velikog grada. Šta je sa onima koji žive u manjim mestima pored neke reke ili jezera? - E, tu je "kre-kre-kre" veoma čujno i vidljivo.
Tačno je da se žabe lako mogu izbeći (uživo) ako živiš u centru velikog grada. Šta je sa onima koji žive u manjim mestima pored neke reke ili jezera? - E, tu je "kre-kre-kre" veoma čujno i vidljivo.
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
Re: fobija
Pozdrav elenna,elenna napisao:Imam fobiju od zabe, kako da se izlecim od toga?
Iz godine u godinu sve je gore, ne smem ni na slici da je vidim. Sta je to sa mnom, da li jos neko ima neku ovako cudnu fobiju???
Koliko ima vremena od kada imas taj fobie... Posto si rekla da iz godine u godinuse povecava fobija, verovatno to traje od maldih dana. Fobija je nesto sto je covek vec preziveo i ne secase sta mu je bilo, tako da secanje tvoje podsvesti ti kaze da je nesto bilo u vezi te zabe i tebe. A sta? Sad je to pitanje na koje ces morati sama traziti odgovor... Ja sam imala hobiju u zatvorenom prostoru.Teskoba, puno sveta itd... sve je to nesto sto sam prezivljavala u momentima kada sam bila slaba i u vreme kada sam bila napustena od svih, pa vrlo malo sigurnosti u sebe... sve te situacije koje su nekada mi ogorcavale zivot, one su se pojavile u trenutcima kada mi je bilo naj teze, i sve dok nisam trazila da otkrijem zbog cega ja zivim te trenutle ja sam se lose osecala; pOCELA SAM DA PUNO CITAM O TOME i na kraju sam stekla poverenje u sebe da sve to sto je moglo da utice na mene i da me plasi, je nestalo.
Nadam se da ces uspeti , jer to nije lako kad se dozivljava nesto kao realnost , a ustvari nema razloga za to.
Cujemo se i hrabro.