Postovani,
imam 18 godina i od pre nekoliko meseci imam problema sa stolicom. Negde krajem septembra dobio sam malo tvrdje stolice koje su bile krvave. U pocetku se nisu javljale tako cesto ali kasnije su bile sve cesce i cesce. To me je navelo da odem kod hirurga negde pocetkom novembra jer ne samo sto su stolice bile krvave nego se i bol pri defekaciji uvek javljao. Hirurg je u izvestaju napisao da je nasao da bolujem od fisura ani. Terapiju koju mi je propisao bila je portalak sirup kasika pola sata pre svakog obroka i lokalno mast factu 2 x dnevno. Bilo mi je bolje i tvrdih stolica vise nije bilo. Pre nekoliko dana sam otisao na kontrolu i hirurg mi je rekao da nema potrebe da vise uzimam terapiju posto je sve zaraslo skoro u potpunosti. Od kako sam prestao da pijem portalak opet mi se javljaju tvrde stolice koje bukvalno izgledaju kao spojene kuglice (nalik kozijem izmetu) iako pazim na ishranu (izbegavam meso, salame, cajnu, suvu ishranu a jedem kompote, voce, bareno povrce, tecnu hranu, kuvano, ...). Hirurg mi je pre nekoliko dana kada sam bio na kontrolu rekao da se stanje ne menja. Da i dalje imam fisuru i dobio sam informaciju da verovatno imam problema sa povecanom apsorcijom vode.
Ovo mi se nikada ranije nije desavalo. Po meni fisuru nije tesko izleciti jer je ona u mom slucaju samo sekundarna stvar. Tvrde stolice su primarna stvar. Stvarno vise ne znam sta da radim ... Pre godinu i vise radjena mi je apendectomia (apendix je bio gangrenozan) i imao sam peritonitis.
1. Zbog cega se javljaju opet ove tvrde stolice koje su da kazem uredne (svakoga dana idem u wc)?
2. Sta mi predlazete da uradim?
Fisura ani ... :(
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
Re: Fisura ani ... :(
u kojoj ustanovi se kontrolisete?
u vasoj terapiji nedostaje lokalni preparat (mast) na bazi kalcijumskih antagonista. ova grupa lekova nije registrovana u srbiji, ali moze da se nabavi/naruci u privatnim apotekama, i predstavlja najsavremeniju lokalnu terapiju za analne fisure.
verovatno vam je napomenuto da ne treba da koristite toalet papir, nego da se odmah operete nakon stolice, i obrisete tapkajucim pokretima, bez trljanja.
okoliko ste se do sada ontrolisali samo kod hirurga, ne bi bilo lose da promenu pogleda i gastroenterolog, da ne bi promakla kronova bolest lokalizovana na anusu. ta lokalizacija je vrlo retka ali ne i nemoguca.
u vasoj terapiji nedostaje lokalni preparat (mast) na bazi kalcijumskih antagonista. ova grupa lekova nije registrovana u srbiji, ali moze da se nabavi/naruci u privatnim apotekama, i predstavlja najsavremeniju lokalnu terapiju za analne fisure.
verovatno vam je napomenuto da ne treba da koristite toalet papir, nego da se odmah operete nakon stolice, i obrisete tapkajucim pokretima, bez trljanja.
okoliko ste se do sada ontrolisali samo kod hirurga, ne bi bilo lose da promenu pogleda i gastroenterolog, da ne bi promakla kronova bolest lokalizovana na anusu. ta lokalizacija je vrlo retka ali ne i nemoguca.
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
Re: Fisura ani ... :(
Kontrolisem se u bolnici na hirurgiji u Prokuplju.
Jos nisam cuo za tu mast na bazi kalcijumskih antagonista. Ne koristim toalet papir vec odrzavam higijemu pranjem analnog dela. Moracu da odem kod gastroenterologa. Zar se kod Kronove bolesti ne javljaja dijareja?
Na forumu sam nasao puno tema o fisuri ani i samim tim pronasao dosta korisnih informacija. Ali fisura ce se iako je izlecim ponovo javiti jer mi je stolica uredna ali je strasno tvrda i kao sto sam rekao bukvalno izgleda kao spojene kuglice (nalik kozijem izmetu). Vide sam poceo da ludim od toga ...

Jos nisam cuo za tu mast na bazi kalcijumskih antagonista. Ne koristim toalet papir vec odrzavam higijemu pranjem analnog dela. Moracu da odem kod gastroenterologa. Zar se kod Kronove bolesti ne javljaja dijareja?
Na forumu sam nasao puno tema o fisuri ani i samim tim pronasao dosta korisnih informacija. Ali fisura ce se iako je izlecim ponovo javiti jer mi je stolica uredna ali je strasno tvrda i kao sto sam rekao bukvalno izgleda kao spojene kuglice (nalik kozijem izmetu). Vide sam poceo da ludim od toga ...