Eritemski lupus sa reumatoidnim artritom

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
Redman
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 14, 2008 1:10 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Eritemski lupus sa reumatoidnim artritom

Post od Redman »

Moja supruga je obolela, ali je lupus pod kontrolom. Medjutim, problem je artrit, zbog kojeg ujutro ima jake bolove, tako da mora rano da ustane i popije tenaprost da bi mogla da funkcionise. Prsti ruku (a i nogu) su joj pod stalnim otokom i ujutro mora da radi vezbice da bi mogla bilo sta da uhvati u ruke. Supruga je '64. godiste i imamo sina od 20 i cerku od 5 godina. Da li postoji bilo kakav nacin da joj pomognem? Prihvatam i alternativnu medicinu, posto joj klasicna ocito ne pomaze!!!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Jel a od kud znate da je u pitanju RA??Inflamatorni artritis moze da se javi u kontekstu lupusa.
Redman
Novi član
Novi član

Post od Redman »

Hvala sto ste se javili! Ja nisam lekar, kao Vi, vec laik koji ne zeli da se preda i gleda sve gore stanje supruge. Problem jeste sto mi nismo sigurni koja je vrsta artritisa! Kad god supruga pita svog lekara, koji joj vodi lupus, oko otecenih prstiju, on odgovara da je zbog hladnoce i da na to ne treba obracati paznju!!! Trenutno je lupus pod kontrolom - supruga pije svaki drugi dan 10 mg pronizona (da li je pod kontrolom?), ali problem su zglobovi. Sta savetujete? Pre nekoliko godina smo bili na Reumatoloskom institutu, gde je i potvrdjen lupus i od tada nismo vise dolazili u Bgd. Kako da tacno znamo koja je vrsta artritisa? Svi zglobovi na sakama su joj jako oteceni, sto se jos pojaca ako pretera sa radom po kuci. A, ona tvrdi da mora da nesto radi, jer kad miruje dolazi do kocenja i bolova, e onda se desava da pretera i ... Vise ne znam kako da joj pomognem. Prija joj kad joj uvece masiram te zglobove na prstima koji su tako vruci... Trebalo bi da baci cigarete, ali je isuvise nervozna i cini mi se da jos vise pusi!
Vasa sentenca je OK, ali moze li nauka da pomogne u ovakvim slucajevima?
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovani,
smatram da sistemski lupus Vase supruge nije pod kontrolom i da je terapija neodgovarajuca,te Vam predlazem kompletnu proveru u Institutu za reumatologiju, ili jos bolje u Institutu za alergologiju i imunologiju klinickog centra Srbije./interna A klinika/.
Da, nauka moze dosta pomoci u ovakvim slucajevima.
Imam utisak da je supruga "digla ruke od svega",ali zato ste Vi tu......da je motivisete i pomognete.
Sve najbolje.
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm

Post od Dux »

Problemi sa zglobovima su verovatno posledica neadekvatno lecenog lupusa.Ocigledno da je 10mg pronizona nedovoljno.Treba dodati neki imunosupresiv(Imuran,Metotrexat….),normalno u dogovoru sa reumatologom.Kada se pronadje odgovarajuca terapija smirice se i zglobovi.Razmisljajte i o promeni lekara.
---Nevena---
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jan 08, 2007 3:58 pm

Post od ---Nevena--- »

Metotrexat ne ali definitivno vise pronizona!
Dux
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm

Post od Dux »

Knjiga “Terapija reumaticnih oboljenja” Milan Popovic strana 384 imunosupresivi u lecenje sistemskog eritemskog lupusa:
Azatioprin(Imuran) 1-3mg/kg/dan ili
Ciklofosfamid 1-3mg/kg/dan ili
Metotrexat 7,5-15mg/nedeljno ili
Ciklosporin A 3,5-5mg/kg
Imunosupresivi se i daju zato da se smanji kolicina pronizona koji je vrlo stetan u duzem periodu.Zato se i daje na drugi dan(u ovom slucaju sa slabim dejstvom).
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Redman napisao:Hvala sto ste se javili! Ja nisam lekar, kao Vi, vec laik koji ne zeli da se preda i gleda sve gore stanje supruge. Problem jeste sto mi nismo sigurni koja je vrsta artritisa! Kad god supruga pita svog lekara, koji joj vodi lupus, oko otecenih prstiju, on odgovara da je zbog hladnoce i da na to ne treba obracati paznju!!! Trenutno je lupus pod kontrolom - supruga pije svaki drugi dan 10 mg pronizona (da li je pod kontrolom?), ali problem su zglobovi. Sta savetujete? Pre nekoliko godina smo bili na Reumatoloskom institutu, gde je i potvrdjen lupus i od tada nismo vise dolazili u Bgd. Kako da tacno znamo koja je vrsta artritisa? Svi zglobovi na sakama su joj jako oteceni, sto se jos pojaca ako pretera sa radom po kuci. A, ona tvrdi da mora da nesto radi, jer kad miruje dolazi do kocenja i bolova, e onda se desava da pretera i ... Vise ne znam kako da joj pomognem. Prija joj kad joj uvece masiram te zglobove na prstima koji su tako vruci... Trebalo bi da baci cigarete, ali je isuvise nervozna i cini mi se da jos vise pusi!
Vasa sentenca je OK, ali moze li nauka da pomogne u ovakvim slucajevima?
Dakle ovako RF,radiografija saka, lokalizacija artritisa(koji su zglobovi zahvaceni,da li su simetricno zahvaceni i da li je vise zglobova zahvaceno) i jutarnja ukocenost.Minimum 4 od sedam kriterijuma ispunjenih za dijagnozu RA.Inace nije retko da se dve autoimune bolesti jave kod istog pacijenta ali to treba i potvrditi ispitivanjem s tim sto postoje odredjeni novi stavovi u terapiji RA sa Mabtherom koji bacaju sasvim drugo svetlo na terapijski pristup RA.
Redman
Novi član
Novi član

Post od Redman »

Prvo, zelim da zahvalim svima koji su odgovorili na moje pitanje. Iskreno, nisam ocekivao da ce neko obratiti mnogo paznje, ali vidim da jos ima dobrih ljudi!
Juce ujutro mojoj supruzi je jako bilo lose! Kako sama kaze, imala je osecaj kao da joj je ceo organizam skvrcen. Tesko je disala i gutala. Nazvala je svog lekara, ali on je na moru, pa je sama sebi povecala dozu pronizona na 10mg svaki dan. Da li je to u redu? Oteceni su joj drugi, treci i cetvrti prst na obe sake, palcevi ne - ali su smenjene pokretljivosti, mali prsti nisu nikad bili oteceni! Zglobovi saka su umeli jako da joj oteknu, ali u zadnje vreme ne. Kako sama kaze, cini joj se da se otoci setaju po telu. Sada su joj oteceni prsti na nogama i ima bolove u tetivama potkolenice i nadkolenice i jako je bole vratne zile.
Sve je pocelo sa stresom pre 4 godine, usled smrti zenine sestre. Bar se nama cini da je to bio triger. Supruga nije obracala paznju na svoje bolove i nisku temperaturu, pa je, kako su nam rekli, na nogama pregurala laku upalu pluca. Otisli smo do pulmologa, doktorka je bila jako detaljna i nije joj se svidjao snimak pluca, na kojem je videla vodu u dnu levog plucnog krila i neke oziljke na oba krila. Alarmirala je interniste koji su posle snimanja srca shvatili da je bilo zahvaceno, ali nisu znali da li je koksaki ili lupus, pa smo upuceni na Reumatoloski institut, gde je utvrdjen lupus. Eto, to je ukratko ono sa cime smo krenuli pre 3 godine da se lecimo. Sem velike kolicine pronizona na pocetku lecenja, dobila je da pije samo tenaprost (koji niko nigde ne pominje na forumima) za bolove i delagil koji pije zimi. Folan pije kad joj opadne hemoglobin.
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Pa, ako je tako odlucila, onda je bolje da uzima pronizon 20mg na drugi dan, uz tenaprost i obavezno ranisan 2x1 tbl. pre obroka.........eto to se moze reci a ne naskoditi bez pregleda i analiza.
pozdrav
Redman
Novi član
Novi član

Post od Redman »

Molim vas, ako neko zna, kako da dodjem do Dr.Branke Bonaci-Nikolic sa Instituta za alergologiju? U ponedeljak 21. se zakazuje za avgust i to je pitanje da li ce biti mesta! Da li iko zna - da li doktorka radi privatno? Pomozite mi!
Odgovori