empty sella

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
minja
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 11, 2005 9:44 pm

empty sella

Post od minja »

Moze li mi neko reci nesto vise o dijagnozi pod nazivom EMPTY SELLA?
Hektor_bgd
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Dec 11, 2004 1:09 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Hektor_bgd »

Mislim da imam bolji predlog! Ako imate takvu dijagnozu napisite nam zasto ste se zalili lekaru pa ste dosli do te dijagnoze. Mnogo bi korisnije bilo da nam vi kazete nesto o tome sa vase tacke gledista pa ako imate neke nedoumice onda da ih pokusamo zajedno resiti. Mislim da bi tako bilo korisnije za sve!
Sapienti sat!
minja
Novi član
Novi član

Post od minja »

Lekaru sam se javila zbog povisenog prolaktina. Lezala sam na institutu za endokrinologiju gde su mi uradjene sve potrebne analize i svi nalazi, sem vrednosti prolaktina, su bili u redu. Zbog sumnje na tumor radjen mi je skener gde nista nije otkriveno, a kasnije i magnetna rezonanca gde takodje nije ustanovljena promena na hipofizi.
Krajnja dijagnoza je idiopatska hiperprolaktinemija i empty sella. Sve to je bilo pre dve godine...nedavno sam isla na kontrolu magnetnu rezonancu i ustanovljeno je da nema nikakvih promena.
Sve u svemu, ja i dalje imam visok prolaktin, galaktoreju na pritisak, nemam izostanak menstruacija, nema glavobolja, problema sa vidom niti bilo kakvih drugih tegoba. Nikava terapija mi nije prepisana.

U celoj prici dijagnoza empty sella mi je jednostavno malo nejasana. Ako iko moze da mi kaze nesto vise bila bih mu veoma zahvalna.
Hvala unapred.

P.S. Imam i kompletno tumacenje magnetne rezonance nakon koje je empty sella i dijagnostikovana. Ako je potrebno mogu i to da napisem
Hektor_bgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Hektor_bgd »

Sella turcica (tursko sedlo) ili skraceno sela je mesto gde se nalazi hipofiza. Kada se deo mozdanih opni uvuce u selu i samim tim potisne hipofizu u tom veoma uskom prostoru, rendgenografski to lici kao da je sela prazna (a nije!) dijagnostikuje se prazna (empty) sela.To prolazi obicno bez bilo kakve terapije jer hipofiza normalno nastavlja sa radom! Moze se javiti i rinoreja (isticanje likvora kroz nos) sto se moze pomesati sa kijavicom. Kod jednog dela ovih pacijenata javlja se hiperprolaktinemija,verovatno zbog istezanja hipofizne peteljke ili kao zaseban entitet.
To sto nije nadjen uzrok za tvoju hiperprolaktinemiju (na sta upucuje naziv idiopatska) ne znaci da on ne postoji. Najcesce su tu u pitanju mikroprolaktinomi (rendgenski ne vidljivi!) koji u pocetku ne zahtevaju terapiju jer se mogu smanjiti tokom vremena i samim tim stabilizovati nivo prolaktina! Naravno mogu preci i u vece prolaktinome pa je redovna kontrola neophodna.
Hiperprolaktinemija se moze javiti i kod hronicnog uzimanje antipsihoticnih lekova iz grupe butirofenona kao i posle uzimanja duze upotrebe metoklopramida (Klometol) ili antihipertenzivnog leka metil-dope.
Ipak ako su simptomi nepodnosljivi (galaktoreja,glavobolja) moze se poceti sa terapijom bromokriptina koji je veoma uspesan lek u lecenju hiperprolaktinemije!
Srecno!
Sapienti sat!
minja
Novi član
Novi član

Post od minja »

Ja sam razgovarala sa lekarima na institutu oko terapije ali oni kazu da se lekom leci uzrok, a ne posledica tako da kod mene nema sta da se leci. Prva njihova sumnja bila su mikroprilaktinomi, pa su me zato nakon rendgena poslali na skener. Posto ni tamo nista nije uoceno nakon godina dana, kao sto sam vec navela, isla sam na magnetnu, sto sam ponovila i ove godine. Na snimcima nema znakova tumora niti bilo kakvih promena.
Nivo prolaktina mi se krece od 1000-1400 (uziman u 8, 11, 13 h). Galaktoreja je jako iskljuciva na pritisak i to jaci i vrlo je oskudna (svega 2-3 kapi). Nikada nisma imala nikakvih drugih sipmtoma. Inace, nivo prolaktina mi je ustanovljen sasvim slucajno... Imala sam nezasticen odnos pa sam mislila da sam trudna, pa sam tako u strahu svakog dana gledala da li ce se pojaviti neki simptom. Tako sam jednog dana pritisnula bradavicu i videla iscedak i otisla kod ginekologa. Trudnoce nije bilo ali sam to galaktoreje upucena kod endokrinologa i tu je sva prica pocela.
Inace, moja mama se seca da je kao mlada i ona imala galaktoreju ali nikada nije isl akod lekara zbog toga niti je ikada proverila vrednosti prolaktina, a mozda je i ona imal aisti problem. Postoji li mogucnost da sam ja o od nje to nasledila?
Mislite li da magnetna rezonaca ne moze da ukaze na postojanje mikroprolaktinoma?
Znam da sam Vam mozda dosadna, ali molim Vas da mi odgovorite jer sam ja veliki panicar. Mlada sam i jako vodilm racuna o svom zdravlju. Zato mi valjda sve ovo i ovako tesko pada.
Pozdrav
Hektor_bgd
Aktivan član
Aktivan član

Post od Hektor_bgd »

Apsolutno verujem da su sve odluke koje su doneli vasi lekari ispravne i gore sam samo pokusao da objasnim malo sire nego sto bi se odnosilo na vas zbog drugih koji bi eventualno imali iste probleme.
Imam samo da vam skrenem paznju na neke stvarcice:
-da,lekom se leci uzrok i ako bi se otklonio uzrok sasvim je normalno da bi se povukle i posledice!
-to sto kod vas nije dijagnostikovan uzrok ne znaci da on ne postoji! Rekao sam vam da istezanje peteljke na kojoj se nalazi hipofiza (kod empty sele!) moze dovesti do hiperprolaktinemije!
-mikroprolaktinomi su manji od 10mm i CT-om ili bolje MR-om sa presecima od 1,5mm mogli bi se videti oni veci od 1,5mm,manji ne! (znaci ako su vam lekari rekli da ih nema onda ok!)
-nije mi poznato da je tako nesto nasledno
Nemas razloga da panicis,redovno to kontrolisi,slusaj savete lekara i ja verujem da bi to trebalo da se pozitivno resi!
Sapienti sat!
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

minja, hiperprolaktinemija moze biti uzrok problema sa zacecem, moze remetiti ovulaciju. Iz tog razloga bi mozda bilo korisno zapoceti lecenje, pored bromokriptina ima i novijih, efikasnijih lekova.
minja
Novi član
Novi član

Post od minja »

Da, znam za to da ona remeti ciklus. Ono sto cudi svakog lekara, a posebno mog ginekologa jeste to sto ja imam redovan ciklus, a jedan od simptoma hiperprolaktinemije jeste izostanak menstruacije. ja imam 25 godina i nikada mi, ni pored visokog nivoa prolaktina menstruacija nije izostala.
Valjda sve to njih navodi upravo na to da mi ne daju nikakvu terapiju, a ja naravno nikada ne bih uzela nesto na svoju ruku. Citav tim endokrinologa na institutu za endokrinologiju smatra da u mom slucaju nema razloga ni za kakvom terapijom.
Ali bez obzira na to ja ipak nisam mirna...jednostavno mi je sve to pomalo nejasno, a ja ne mogu da podnesem da zivim u nekoj neizvesnosti, da li ce se tumor pojaviti ili nece. A iskrena da budem, vec mi je muka od vadjenja krvi, odlaska na snimanja...sve to je za mene vec postao veliki stres... a naravno i stres je nesto sto moze da utice na nivo prolaktina. Jednostavno ne znam ni sama vise sta je pametno u mom slucaju ciniti.

Hvala Vam veliko na odgovorima.
Pozdrav
Lidija
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 10:15 pm

Post od Lidija »

minja, SVE ste, ali SVE ucinili sto je bilo u vasoj moci i moci izuzetnih strucnjaka referentne ustanove u nasoj zemlji ! Jednostavno, sa te strane mozete biti apsolutno mirni, jer nema razloga da dovodite u pitanje ono sto je do sada dijagnostikovano.

Niste jedini, ima dosta mladih zena sa hiperprolaktinemijom, ono sto bi vama predlozila to je da sa vasim ginekologom proverite da li imate ovulatorne cikluse ? Jer, redovni ciklusi nisu garancija da postoji ovulacija. Mozda je samo to ostalo da se ispita, jednom kad budete zeleli trudnocu, to ce biti jako vazno, a ponavljam, u tu svrhu je opravdano zapoceti terapiju.

Jos jednom, vi ste mlada i zdrava zena. Hiperprolaktinemija ne znaci i bolest, to je jednostavno funkcionalni hormonski poremecaj, koji vama ne treba da ometa normalan i bezbrizan zivot.
minja
Novi član
Novi član

Post od minja »

Hvala Vam puno, zaista mi znace Vase reci.
Jednom prilikom se desilo da mi je izostala jedna ovulacija ali tad sam bila pod jako velikim stresom tako da moj ginekolog smatra da taj stres i izavao to izostajanje.Inace, on postoji i sve je u redu.
Ocigledno ja isuvise panicim...moracu da se opustim i kao sto ste Vi rekli prestanem sebe da smatram bolesnom zbog toga.
Jos jednom hvala i veliki pozdrav.
Odgovori