Echinococcus - molim odgovor sto pre

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
Nillit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 01, 2008 6:42 pm

Echinococcus - molim odgovor sto pre

Post od Nillit »

Danas sam saznala da moja sestra ima cistu na jetri i da joj je pozitivan nalaz na echinococcus , pri tome nema nikakve simtome, vec je na rutinskom pregledu UZ abdomena (zbog porodicne bolesti policisticnih bubrega) otkrivena cista, a obzirom da imamo psa dali su joj i da uradi test krvi.
Da li smatrate da svi u porodici treba da se testiramo i da li je analiza krvi dovoljna ili je potrebno uraditi i dr. - CT, rengen pluca i sl.
Svasta sam procitala na Net-u pa mi je malo frka..... posebno o onom delu da dugo mozes da budes zarazen a da ne znas dok nije kasno....
Takodje, molim i preporuku za dobrog infektologa (jer ovaj kod kog je bila nesto bas i nije za posao koji radi)
Pozdrav
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Ne nista od navedenog nego kod hirurga i ta cista da se vadi.
Nillit
Novi član
Novi član

Post od Nillit »

Hvala na odgovoru ali hirurga bi da izbegnemo (losa iskustva...)

Obzirom da je cista mala i da nema nikakvih simptoma zaraze preporuka lekara je abendazol tj bimenal 800 mg/dan 28 dana pa kontrola....
Sudeci po stranim med.sajtovima ova terapija je ok ali bi pregled i potvrda od dokazanog strucnjaka infektologa najvise znacila pa ako neko zna kome se obratiti nek posalje poruku na PM
Poz
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Nillit napisao:Hvala na odgovoru ali hirurga bi da izbegnemo (losa iskustva...)
U medicini se ne radi na osnovu "muzickih zelja"vec po indikacijama.Ako je terapija albendazolom izazove smrt ehinokokusa i kalcifikuje sve je ok ,ali ako samo trenutno izazove poboljsanje ,i pracenje bude neadekvatno pa cista jednog dana nenormalno naraste i prospe se po trbusnoj duplji to sigurno nece biti dobro.Sto se tice albendazola potpuno je ok uzimati ga jer nikad se ne zna da li je ili ne neka larva otisla i na neku drugu lokalizaciju pa je pozeljno tretirati i necim sto deluje sistemski,ali ako terapija ne rezultira smrcu ciste vrlo bi bilo pozeljno ukloniti je hirurskim putem.
zlett
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Jan 12, 2008 4:36 pm

Post od zlett »

Boze sacuvaj, vadite to shto pre.Da ja imam Ehinokokusa izvadio bih ga sam golim rukama.Zamislite da prsne i da se raseje po citavom telu!
Salux ae grotti,prima lex esto!!!
Nillit
Novi član
Novi član

Post od Nillit »

Hvala na odgovorima

Ali da jos jednom napomenem da je cista veoma mala i da je otkrivena sasvim slucajno (UZ abdomena zbog drugih stvari) i da apsolutno nema nikakvih tegoba, a pretraga krvi je uradjena na njeno insistiranje jer cista "izgleda neobicno" a dolazi u kontakt sa domacim zivotinjama...Lekari kod kojih je bila na pregledu smatraju da hirurska intervencija nije potrebna i da sa lekom to moze da se izleci ali jedino duze traje - min. 3 meseca- u odnosu na hirursku intervenciju.Infektolog kod koga je bila smatra da cistu moze i sam organizam da odbaci jer je to, po njemu, skorija infekcija,jer nije postojala pre manje od godinu dana, a isto misljenje sam nasla i u nekoj americkoj studiji,tipa ljudi se inficiraju (i to pretezno putem hrane,tj.povrca ) a imaju dobar imuni sitem pa samo u krvi postoje antitela na ehinokokus.Ali niko nije lud da ceka da vidi sta ce se desiti...

A sto se tice hirurskog odstranjivanja tu se preporucuje samo ako stvara tegobe (pritiska druge organe i ostalih komplikacija) a postoji rizik, bez obzira na strucnost hirurga, da tokom intervencije dodje do pucanja odn.zasecanja ciste i rasejanja larvi... a to vec znate sta znaci.

A sto se tice kontrole, pa i otkrivena je godisnjom kontrolom zbog porodicne istorije bolesti, tako da sigurno nece biti zapostavljena i ta kontrola.

Zbog dileme da li je ok samo lek ili ipak i "noz", potrebna mi je preporuka za odlicnog infektologa, pa ako znate za nekog javljajte
Jos jednom hvala
Izgubljen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 02, 2011 11:04 pm

Re: Echinococcus - molim odgovor sto pre

Post od Izgubljen »

Pozdrav,

Meni hitno treba informacija, zanima me gde mogu kupiti Albendazol?!
Odgovori