Da li se sa dijagnozom HIV poz ide upenziju?

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA

Odgovori
bez nade
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2012 1:46 pm

Da li se sa dijagnozom HIV poz ide upenziju?

Post od bez nade »

Moje pitanje je posle par godina provedenih u statusu HIV plus i radnim stazom od 4+ godina moze ici u invalidsku penziju,kako se to tretira i mora li poslodavacznati ako vec dodje do penzionisanja pravi razlog?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Re: Da li se sa dijagnozom HIV poz ide upenziju?

Post od drbgd »

ne.
HAART terapija, kada se proceni da treba da je otpocnete vas odrzava potpuno zdravim. kada jedna kombinacija prestane da delujete dobicete drugu. lekova ima oko 20 (ove godine dolaze i novi na besplatnu listu) i broj kombinacija je ogroman, tako da se za svakoga nadje neka koja deluje. sa HIV-om cete, ako budete disciplinovati proziveti normalan zivotni i radni vek.
a, u uslovima drustvene stigme i ne treba okolini da govorite da ste HIV +
bez nade
Novi član
Novi član

Post od bez nade »

hvala na tom odgovoru to dosta toga vec znam. Kome da se obratim u sluaju da ne mogu vise normalno da funkcionisem i idem na posao..jer imam veoma velikih psihickis smetnji i strahova koji me n prolaze. Ne mogu da se izborim sa time nikako..
bez nade
Novi član
Novi član

Post od bez nade »

zato pitam moram li sa ovim sto mi se desava a radim ili zakonski imam neko pravo na penziju ili vec kako se to tretira obzirom da je neizlecivo
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

vi treba da idete na redovne kontrole na VI odeljenje infektivne klinike, tamo se radi kontrola nivoa CD4 celija, i PCR brojanje virusnih replikacija. cim primete da se parametri menjaju, i pokazuju da lekovi ne deluju - dace vam druge, tako da do pogorsanja nece ni doci!
odnosno, ako jos ne pijete lekove - odredice vam kada treba da startujete sa njima, tako da vi u svakom slucaju, ako redovno idete na kontrole nista necete imati od bolesti/simptoma.
danasnja terapija obezbedjuje da se simptomi i imunodeficijencija odlazu za oko 25 godina. u tom periodu ce sigurno biti pronadjen ili lek, ili supstanca koja efikasno zaustavlja deljenje virusa, ili pak nove i nove kombinacije lekova, koje ce vam opet odrzavati zadovoljavajucim zdravstveno stanje.
dakle, za svako pogorsanje vi idete na inf. kliniku. redovne kontrole obezbedjuju da do njega nikada i ne dodje.
posto je ocekivani zivotni vek ssa HIV-om sada gotovo kao i da ga nema - treba da ga prozivite normalno.
za besplatnu, kvalitetnu psiholosku pomoc se obratite bez ikakvog ustrucavanja ovde:

http://www.ian.org.rs/kontakt/
bez nade
Novi član
Novi član

Post od bez nade »

hvala puno na odgovoru.Svraticu tamo obavezno
naivan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2012 2:22 pm

Post od naivan »

Moze li mi neko odgovoriti(po mogucstvu strucan) da li se hiv vidi u regularnoj krvnoj slici(ne mislim da se prepozna da je to Hiv,nego cisto da nesto menja-limfocite,leukocite,sedimentaiju,transaminaze,eritrocite),ako sam jednu krvnu sliku uradio 2 meseca od rizicnog odnosa,a drugu 3 i po meseca od rizicnog odnosa i obe su u redu...
Hvala
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

NE!
samo ELISA na HIV je validan!
naivan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Mar 29, 2012 2:22 pm

Post od naivan »

@drbgd

Znam ja da je Elisa(a kasnije i potvrda western-blot) definitivan i jedini pokazuje imas li ili nemas hiv i planiram za nedelju-dve da se testiram u bgdu, nego pitam da li ikakve manifestacije daje u obicnoj krvnoj slici(obzirom da se posle infekcije od 2. - 3. meseca stvaraju antitela na Hiv)
Odgovori