Borim se sa fisurom godinu dana, ima li trajnog rešenja? :(

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Dušan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 13, 2009 8:01 pm

Borim se sa fisurom godinu dana, ima li trajnog rešenja? :(

Post od Dušan »

Polako gubim strpljenje i ne znam šta da radim... :(

Ne mogu rečima da opišem koliko mi je fisura ani narušila kvalitet života poslednjih godinu dana. Mislim da me bilo koja teža bolest ne bi ovoliko izbacila iz koloseka, a naručito kad na to dodam činjenicu da sam postao i egzistencijalno ugrožen jer mi je postao sedeće prirode, a mislim da ne treba da objašnjava kolika je produktivnost dok radite i sedite na rani...

Počelo je prošle godine juna, u početku samo trag sveže krvi bez bolova, da bi već jula krenuli intezivni bolovi tipični za fisuru koji su trajali i po više sati nakon svake defekacije. Istražio sam malo temu i krenuo da se lečim na svoju ruku. Sredio sam ishranu do perfekcije, povećao unos vode na 4-5 litara vode dnevno, kupio Hemor M mast, pio Phlebodia tablete i to je urodilo plodom, negde na jesen prošle godine se fisura smirila i skoro zarasla.

Međutim posle jedno 2-3 meseca, nakon samo jedne malo tvrđe stolice se javilo krvarenje i sve je krenulo ponovo, s tim da bolovi bili još intezivniji i dugotrajniji. Tada mi je pukao film i otišao sam na pregled i dobio sledeću dijaznogu i terapiju:
Status:
DRP: fisura zadnje komisure anusa.
Th.:
Ungv Hemor M 3-5x dnevno nakon toalete, Tbl Phlebodia 2x1.

Primenio sam ovu terapju, ali mi nije pomogla naručito jer sam praktično tu terapiju već primenjivao ranije na svoju ruku. Čitao sam ovde na forumu o masti za fisuru koju proizvodi Ivančić, pitao hirurga za to, ali mi je rekao "Nitroglicerinska mast, hm, a ti bi da širiš krve sudove, šta će ti to?".

Ipak pošto nisam imao kud, uzeo sam tu mast na svoju ruku i koristim je trenutno 2 nedelje. Od svih stvari do sada izgleda da je najdelotvornija, ali nije baš onako kako sam očekivao po pisanju na forumu. Naime, fisura je zarasla, nema bolova nakon defekacije, nema krvarenja, ali osetim da je rana "sveža", kao recimo bubuljica na koži koja nije isceđenja do kraja pa boli na dodir. Verujem da bi jedan pogrešan potez u smislu tvrde stolice i sl. uzrokovao da sve krene ponovo. Kada sam krenuo da koristim mast pre dve nedelje, pio sam Phlebodia tablete 3x1 pet dana jer sam primetio ranije da mi Phlebodia dosta pomaže da se fisura primiri kada dođe u fazu da jako boli.

Trenutno se hranim i održavam higijenu perfektno, mažem Ivančić mast ujutru i pre spavanja, ali se pitam:
- koliko dugo još da je mažem, u apoteci su mi rekli 2 meseca i šta posle toga?
- da li da pijem neke lekove, Phleobodiju na primer, i koju dozu? (ne znam da li ima svrhe i da li smem da je pijem dugo)
- da li da između nitroglicerinske masti ubacim neku kremu za negu i obnovu te sluzokože i koju?

Bilo koji savet je dobrodošao, hvala!
Dušan
Novi član
Novi član

Re: Borim se sa fisurom godinu dana, ima li trajnog rešenja? :(

Post od Dušan »

Kako vreme prolazi čini mi se da nitroglicerinska mast sve slabije deluje i da se stanje lagano vraća u bolno. Za sada nemam krvarenja i jakih bolova, ali... Možda je problem što na poslu sedim desetak sati svaki dan pa to onemogućava fisuru da zaraste.

Neki predlog? Zaista više ne znam šta da radim... :(
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Obratite se hirurgu i resite svoj problem jednostavim operativnim zahvatom!

Fisura se ovoliko dugo ne lechi operacijom samo kod dece jer zarasta spontano, a kod odraslih se resava operacijom!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Dušan
Novi član
Novi član

Post od Dušan »

Već sam bio na pregledu kod hirurga, međutim on operaciju nije pominjao/predlagao. Čak mi je rekao da je on lično imao fisuru kao student i da će me to proći, samo da budem uporan sa terapijom.

Koliko sam čitao po netu, operacija se svodi na to da se olabavi analni sfinkter, što me iskreno plaši jer ako se operacija ne izvede dovoljno dobro, kako će sve to posle funkcionistati :-?.
Odgovori