Bolovi u zeludcu - uradjene analize

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
barone
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 7:54 am

Bolovi u zeludcu - uradjene analize

Post od barone »

Zdravo svima.

Vec godinu dve imam problem sa zeludcem (ako je on u pitanju). Ako pojedem nesto bas zacinjeno ili neki slatkis, nocu se obavezno budim od bolova. Ako legnem na levu stranu bolovi su jaci.

Opis bolova: Kao da mi neko rukom gnjeci zeludac, stiska... Javlja se i pecenje u njemu, slicno kao kada imam kiselinu, samo sto se desava u jednom mestu, ne ide prema grlu. I malo je drugacije to pecenje, ne osecam kao da je kiselina, vec samo kao da je nesto zagrejano, toplo. Kada mi se desi napad, uglavnom je samo pecenje a u goroj varijanti ide i onaj pritisak kao da ga neko rukom steze. Takodje nekad sam imao potrebu da podrignem posle obroka. Sada se to desava cesto, tokom celog dana. Bolovi su krenuli i preko dana, samo potraju 2-3 min i prestanu. Oni nocni traju dosta duze, i kada popijem 2-3 case vode malo se smiri situacija. Ne prejedam se slatkisima.

Doktor: doktor je posumnjao na bakteriju i upalu zeludca. Davao sam urin i 2 puta krv na analizu. Na jednu analizu je stajalo:
Helicobacter pylori IgА - negativan
Helicobacter pylori IgG - negativan

Urin i drugi nalaz krvi, takodje dobar osim sto mi je povisen holesterol, pa je ispalo je je povisena masnoca u jetri i da je to problem mozda. Nemam tetovaze, ne pijem , ne pusim, kafu retko, gazirana pica retko, energetska pica nikad.. Trudim se da jedem ribu, povrce, ali jedem i kobasice (ne jedem brzu hranu, ali ne preterujem sa masnocom, tipa samo meso, nema se para :) ). Jedino sto sam primetio da svakog jutra (vec 2 god) jedem jogurt ili mleko, stim sto jogurt je bio vrlo kiseo (od pre par dana koristim Imlek jogurt i on nije ni priblizno kiseo kao ovaj)
Doktorka je dala sada da radim ultrazvuk jetre pa da vidimo da li ima problema. Samo tamo se ceka, jos uvek nisam stigao da zakazem.

Jel zna neko sta bi moglo da bude? Da li stvarno jetra moze da bude uzrocnik bolova. Imam 30 godina, a ako je korisno, pritisak 120 -80 (cisto govori o mom nacinu zivota). Bol nije ni levo ni desno vec po sredini tela (a jetra je valjda desno).
Marijaft
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 21, 2007 11:09 pm

Re: Bolovi u zeludcu - uradjene analize

Post od Marijaft »

Jesi li radio gastroskopiju mozda?
barone
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 30, 2013 7:54 am

Post od barone »

Nisam radio, ali nebih ni radio tako nesto... I nadam se da necu morati.
Znam da ovo nije forum nagadjanja, ali zar ne moze neko da da komentar o cemu bi moglo da se radi posto sam detaljno opisao sve. Nije valjda da bolujem od misteriozne bolesti...
Pre svega me zanima da li je moguce da jetra moze na ovaj nacin da ucestvuje u stvaranju problema i malo vise o tome?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

radi se najverovatnije o gastritisu, a za potvrdu dijagnoze mora da se uradi gastroskopija, da biste dobili ispravnu terapiju
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

barone,
не знам на који начин јетра може да изазове болове у желуцу после хране?!

Узми да анализираш која храна ти прави проблеме. То топло имам и ја када успем да поједем неко смеће од хране. Када нешто поједем у ресторану у мојој фирми где радим, увек имам проблеме са желуцем.

Велики проблем ми прави куповни хлеб. Од када једем обичан домаћи бели хлеб, који моја супруга прави од белог брашна, квасца, соли и воде, немам проблема.

Предлажем ти да за вечеру једеш неки протеински напитак. Имаш их у Панспорту. Мислим да је најбоље да узмеш онај који садржи само казеин. Њега клопни за вечеру и нећеш имати проблема, ваљда. :)
sasasa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 20, 2009 12:48 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od sasasa »

Gastritis, GERB, hijatus hernija (zeludacna kila), cir na dvanaestopalacnom crevu ili holelitijaza (kamenje u zucnoj kesici), manje verovatno divertikulum dvanaestopalacnog creva :)
Vidi - obroci manji, ali cesci (bar 5-7 dnevno) - izbegavaj situacije u kojima se jednom ili dva puta dnevno prejedes, 2h pre spavanja nemoj jesti, spavaj na malo podignutom, izbegavaj masno, gazirano, teska testa, jako zacinjenu hranu, Omeprol caps. 20mg 2x1, Rupurut kada osetis pecenje i idi uraditi ultrazvuk za pocetak, onda RTG gastroduodenuma pa otom-potom i gastroskopija dolazi u obzir. Manje se nerviraj u zivotu, izbegavaj alkohol, pij manje kafa, manje pusi.
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Post od aa_aca »

sasasa,
како ти гледаш на узимање воденог раствора соде бикарбоне у случају печења у желуцу? Имаш ли каквог искуства по том питању?
Odgovori