Bolovi u stomaku
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 7:45 am
Bolovi u stomaku
Mucim se sa stomakom jedno 5 godina. Prvo su problemi bili u gornjem delu gde sam pre 3 godine krenuo na detaljnije analize. Izvadjena je kompletna laboratorija za gastroeneterologa i jedino sto nije bilo u redu je povecan Bilirubin ukupni i direktan (blago povecanje do 20%). Uradjen eho stomaka ( nekoliko puta i na vise mesta) gde nista nije konstatovano jedino da imam presavijenu zucnu kesu sto je izgleda genetski jer mi isto ima otac. N kraju uradismo i endoskopiju zeluca (2 puta, jednom u kilinickom, jednom privatno). Prvi put nije uzet uzorak za Helikobakter pa sam ga radio iz krvi gde je bio negativan. Nalaz endoskopski u redu jedino dosta bilijarnog sadrzaja. Da li su mi dijagnozu refluks duodenogatralis, Gastritis biliaris. Posle 6 meseci odem ja ponovo privatno urade mi isto, ali ovog puta uzmu uzorak i iz zeluca i iz creva. Helikobakter negativan, a patohistoloski nalaz creva normalan. I ovaj je primetio bilijarni sadrzaj u zelucu. Dijagnoza Dispepsija. Za bilirubin je rekao da imam Zilberov sindrom i da je to urodjeno i da se ne brinem puno oko toga. Inace sve ostale jetrene analize su ok (gama GT, transaminaze, pankreasna amilaza i jos neki enzimi).Tegobe su se nastavljale, ali vremenom zeludac me sve manje boleo a sve vise pocelo da me boli donji deo stomaka odmah ispod pupka. Da ne duzim zeludac je idalje osetljiv ali sa njim imam manje tegoba dok donji deo stomaka me boli svako jutro ponekad i uvece. Stolice su redovne, svako jutro (cesto i dve, nekad 3), retko imam proliv, ali ponekad je stolica cvrsta ali ne formirana. Otisao sam opet na delimicne preglede, urado Eho abdomena, koji je u redu, izvadio krv (povecan bilirubin isto). Da dodam da sam svremena na vreme nosio stolicu na analizu na prisustvo krvi, kao i sad (cak 3 stolice uz prethodnu belu dijetu) i uvek je rezultat bio negativan. Najvise mi smeta kad metomak zaboli oko 5, 6 sati ujutru i moram da ustanem. Kad stojim bol je manji. Bol traje pre podne i obicno do podne nestane(nekad je prisutan i ceo dan). Dodju i periodi kad uopste nemam bolova ili su minorni (traje i po mesec dana da nemam problema).Pazim na ishranu. Inace imam puno gasova. Da li je normalno da imam toliko gasova. Imam i osecaj kao da mi se opet ide u WC. Nekad i imam stolicu, ali najcesce je lazna uzbuna samo gasovi. Na kolonoskopiju nisam isao. Da dodam da se patim i sa hemoroidima, ali oni su najcesce pod kontrolom (vrlo retko sam imao krvarenja i to samo kad sam imao proliv vise dana, to je bilo davno). Sta mi je ciniti?Unapred hvala.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Diferencijalno-dijagnosticki mogao bih da pretpostavim da imate iritabilni kolon (nadrazeno debelo crevo) ili divertikule i povremene divertikulitise (prosirenja debelog creva). Savetovao bih kolonoskopiju, a potom, ako treba, irigografiju.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Mar 01, 2007 7:45 am
Hvala. Da li imate neki predlog za ustanovu gde da uradim kolonoskopiju. Naravno moze i privatno. Jer kako su mi rekli nije bitno gde radis vec ko ti radi. A sta je to irigografija? I da priupitam za refluks iz duodenuma u zeludac, da li se to leci i kako jer antacidi nemaju nikakvu funkciju, nemam pojacanu zeludacnu kiselinu. Neko mi reci da se to leci samo operativno kad tegobe postanu jake.
Unapred hvala.
Unapred hvala.