anksioznost

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin, vlada99

Odgovori
miliccaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 16, 2011 6:54 pm

anksioznost

Post od miliccaa »

Anksiozna sam otkad znam za sebe, bukvalno jos kao dete u zabavistu sam imala simptome, kasnije su me pratili kroz celo skolovanje i sada kao odraslu osobu. Bila sam kod psihijatra i dijagnoza mi je generalizovani anksiozni poremecaj sa hiperaktivnim vegetativnim nervnim sistemom (lupanje srca, drhtanje, crvenjenje, znojanje). Pila sam ad koji mi uopste nije delovao, ni pozitivno ni negativno, a anksiolitici (a probala sam razne) mi uopste ne deluju na fizicke simptome, samo me osamute ali ja se i dalje tresem, crvenim itd. Od lekova mi pomaze jedino propranolol koji popijem bas kada moram i to polovinu ili cetvrtinu tablete. Moje pitanje je da li postoji neka fizicka bolest (visak ili manjak nekog hormona recimo) koja je uzrok svemu ovome s obzirom da sam takva bukvalno oduvek i da mi psihijatrijski lekovi ne pomazu?
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Re: anksioznost

Post od Jelisej »

Tesko je reci iz ovoga, nema dovoljno podataka, no u slucajevima kao kod tebe cesto je u pitanju poremecena funkcija ili nadbubrezne zlezde ili stitne zlezda ili kombinacija.
miliccaa
Novi član
Novi član

Post od miliccaa »

Koji jos podaci trebaju? Za stitnu zlezdu znam da se proveravaju nivoi hormona iz krvi a kako se proveri za nadbubreznu, koje hormone ona luci?
Jelisej
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 9:08 pm

Post od Jelisej »

Problem kod hormona nadbubrezne zlezde jeste sto su vecina testova neprecizni, npr aldosteron koji je izuzetno bitan hormon se leci po simptomima jer su sami testovi beskorisni.
Kortizol- krvni nalazi su manje-vise precizni, takodje mogu se testirati i u mokraci, a mislim da su najprecizniji testovi iz pljuvacke. Ovaj hormon varira tokom dana i trebalo bi ga testirati 4X da bi se ustanovilo variranje i tzv cirkadijalni ritam.
Progesteron- krvni nalazi su ok. Ovaj test moze biti od koristi.
DHEA(S) odnosno krvni nalazi DHEA sulfat su relativno precizni i to moze biti od neke koristi.
Takodje nadbubrezna zlezda luci i neke androgene hormone ali takodje adrenalin/noradrenalin, ponekad u slucajevima stresa ili u nemogucnosti da proizvodi kortizol nadbubrezna zlezda pocinje da pumpa adrenalin/noradrenlin i to onda ima niz nuspojava i los uticaj na ostale hormone.

U svakom slucaju najbolje da odes kod nekog dobrog endokrinologa, i proveri i stitnu i nadbubreznu
miliccaa
Novi član
Novi član

Post od miliccaa »

hvala na odgovoru:)
dečiji psiholog
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 06, 2013 12:27 am

Post od dečiji psiholog »

Ukoliko ste zainteresovani za psihoterapiju mozete me kontaktirati 063460782 Jelena Beograd
matap
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 22, 2014 10:50 pm

Post od matap »

i mene isto muci crvenilo i preznojavanje kad se nadjem sa ljudima,plus sto dobijem i pritisak u tom trenutku kad crvenim stvarno je neprijatno oni sto ne pate od toga ne znaju kako je,i ne znam koji lek da pijem za ovaj problem ili da idem kod psihijatra,ja mislim da je kod mene povecan simpatikus,do skoro sam bio normalan i preznojavao sam se onako a sad je sve gore i gore,bio sam kod kardiologa i svi nalazi su bili dobri sto se srca tice,mislio sam da probam sa propranolom ili presololom
Odgovori