Povijanje bebe? HITNO

Diskusije o razvoju dece, zdravlju i najčešćim dečijim bolestima, prevenciji i lečenju dečijih oboljenja. Sve na jednom mestu što Vam može zatrebati ukoliko imate pitanje o dečijoj anatomini, fiziologiji ili patologiji.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Marko_Jankovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Feb 11, 2009 2:52 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Povijanje bebe? HITNO

Post od Marko_Jankovic »

Do koje starosti bebu treba "siroko" povijati, zbog pravilnog zarascivanja kukova? Beba ima 3 meseca (muskog je pola) i posle pregleda fizijatra receno nam je da je ne trebamo vise "siroko" povijati, vec samo pampersom?
Molim za savet strucnjaka!
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Post od isidora »

dok se ne javi strucnjak, ja cu da vam kazem da ja moje devojcice nisam povijala tako, nego samo u pampers, od porodilista. sad imaju 7 i 5 godina.

to siroko se primenjuje jos samo u srbiji, i nigde vise na celom svetu.
Marko_Jankovic
Novi član
Novi član

Post od Marko_Jankovic »

Hvala!
dejan27
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 02, 2008 12:56 pm

Post od dejan27 »

Mi smo koristili sirok povoj do prve posete ortopeda tj druge kad smo snimali kukove i posto je bilo sve ok nismo ga vise koristili.

Ali da to se samo kod nas jos koristi i mislim da bas i nesluzi nicemu!

by
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm

Post od dolce-vita »

isidora napisao:dok se ne javi strucnjak, ja cu da vam kazem da ja moje devojcice nisam povijala tako, nego samo u pampers, od porodilista. sad imaju 7 i 5 godina.

to siroko se primenjuje jos samo u srbiji, i nigde vise na celom svetu.

Da,ali kazu da je nase podneblje podlozno tim deformitetima.ja sam mog malog povijala do 6.meseca.Sve dok nije rekla dr da su mu kukovi ok i da skinemo povoj, rekla je i da samo nocu stavljamo siroki do 9. ali ja to nisam praktikovala.
Kathy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 1:00 pm

Post od Kathy »

Sirok povoj spada u jednu od najvecih srpskih misterija. Niko ne zna cemu sluzi, ali ga svi stavljaju. Isto k'o crven konac oko ruke. Pu, pu, pu, daleko bilo...:D

Salu na stranu, ne postoji dokaz da su Srbi podlozniji iscasenju kukova od ostalih naroda. A, sve i da jeste tako, sirok povoj nije terapija. Kad beba ima iscasenje, koristi druga pomagala. Kad nema, nece odsustvo sirokog povoja da izazove iscasenje. Dakle, sirok povoj nema svrhu, ali sto je sigurno, sigurno.

Inace, razvoj motorike kod dece koju majke ne muce zavijanjem u sirok povoj je neuporedivo brzi.
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Kathy napisao:Sirok povoj spada u jednu od najvecih srpskih misterija. Niko ne zna cemu sluzi, ali ga svi stavljaju. Isto k'o crven konac oko ruke. Pu, pu, pu, daleko bilo...:D

Salu na stranu, ne postoji dokaz da su Srbi podlozniji iscasenju kukova od ostalih naroda. A, sve i da jeste tako, sirok povoj nije terapija. Kad beba ima iscasenje, koristi druga pomagala. Kad nema, nece odsustvo sirokog povoja da izazove iscasenje. Dakle, sirok povoj nema svrhu, ali sto je sigurno, sigurno.

Inace, razvoj motorike kod dece koju majke ne muce zavijanjem u sirok povoj je neuporedivo brzi.
upravo tako!

a ovo da su srbi podlozniji iscasenjima je plitak argument, nicim potkrepljen...

isto tako, kad sam ja bila beba (ja imam 36 god) moja mama nije htela da sestru i mene povija u "kiflu" kao sto je tad bio trend. Ni sestra ni ja, naravno, nemamo nikakve posledice i hvala joj sto nas nije maltretirala.

Moja deca, isto tako, nisu povijana u siroki povoj, jer mi je logicno da ako nesto nije sa kukovima ok, treba ti terapija, A ako je sve ok, zasto bi maltretirao dete da bude sa raskrecenim nogama po ceo bozji dan? :o
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

Post od dolce-vita »

S

upravo tako!

a ovo da su srbi podlozniji iscasenjima je plitak argument, nicim potkrepljen...

Ja samo kazem, ono sto lekari nama roditeljima kazu kada dodjemo na pregled.NE IZMISLJAM.Da li je potkrepljen ili ne, ne bih ulazial u to, jer se ne razumem u pedijatriju i ortopediju.
Korisnikov avatar
dolce-vita
Stalni član
Stalni član

RE POVIJANJE

Post od dolce-vita »

isidora,

tako nam je kao sto rekoh, rekla dr
Marko_Jankovic
Novi član
Novi član

Post od Marko_Jankovic »

Sa detetovim kukovima je sve uredu, a posto mi medicina nije profesija........ovo sa povijanjem mi je odmah licilo na babske price koje su kod nas siroko raspostranjene.......doktor je rekao da je sve OK i da treba da skinemo to sa deteta, treba samo pampers da nosi....Hvala Vam svima na savetima. Imam lose iskustvo sa doktorima u ovoj izvrnutoj drzivi pa zbog toga sam obazriv i uvek 2 puta pitam, nemoj niko da mi zameri na tome!
macence
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 02, 2007 6:17 pm

Post od macence »

Evo jedan link koji do detalja objasnjava sve o razvoju kukova kod beba, displaziji kukova, dijagnostickim metodama i njihovoj pouzdanosti kao i terapijskim opcijama. Koga interesuje.

http://aappolicy.aappublications.org/cg ... ;105/4/896

Mozda bi neki ortoped mogao bolje da nam objasni zasto se smatra da su ljudi sa podrucja Balkana podlozniji displaziji kukova u neonatalnom periodu, u poredjenju sa svim drugim populacijama ljudi u svetu?
Moje skromno misljenje je da sve to ima veze sa jednom praksom koja je bila veoma zastupljena medju nasim ljudima od davnina, pa sve do nekih 50-tih godina proslog veka. To je takozvano usko povijanje novorodjencadi - narocito devojcica, a sve u zelji da se time potpomogne da noge kasnije budu duge i prave, a kukovi uski - sto je neki simbol lepote kod nas. Tako su pelenu veoma cvrsto obmotavali oko struka, kukova i samih nozica, koje su postavljali spojene u ispruzenom polozaju. Bebce je tako bilo kao kifla zarobljeno u pelenu veci deo dana i noci, bez mogucnosti normalnih pokreta nogu. To je dovodilo do brojnih poremecaja u razvoju kukova, pa otuda i veci broj (narocito zenske dece) sa deformitetima kukova u odnosu na druge populacije. Kod severnoamerickih Indijanaca postoji sasvim druga praksa od davnina. Bebice su od najmladjih dana stavljali u korpice napravljene od platna, nesto veoma slicno trostrukom (sirokom) povijanju, gde im sirok pojas tog platna ide izmedju nogu, a noge su u rasirenom polozaju. Indijanke su onda svoju decu nosile veci deo dana u tim korpicama (ili sedlima) na svojim ledjima. Upravo je kod ovih ljudi ustanovljeno najmanje deformacija kukova. Odatle je dosla ideja sirokog povijana, koja se jedno vreme praktikovala u vecem delu zapadnog sveta. Kasnije se od te prakse odustalo u vecini zemalja. Volela bih da nam neko strucan podrobnije objasni da li postoje studije o tome da li i u kolikoj meri siroko (trostruko) povijanje zaista prestavlja preventivu displazije kukova kod male dece.

pozdrav,

macence
luka_0407
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Maj 09, 2008 10:49 pm

Post od luka_0407 »

Pampers pelena drzi nogice i kukove isto kao i kada stavite izmedju tetra pelenu.
Predlazem da izvedete sami jedan eksperiment kod kuce:Stavite bebi samo pampers i pogledajte koji je polozaj nogu.
Sada dodajte i tetra pelenu za tzv. siroko povijanje.Opet pogledajte nogice.Otkricete da su u potpuno istom polozaju!
Pozz
Kad te zovem, čuj me, Bože, pravdo moja! u tjeskobi daj mi prostor; smiluj se na me i usliši molitvu moju.
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Re: RE POVIJANJE

Post od isidora »

dolce-vita napisao:isidora,

tako nam je kao sto rekoh, rekla dr
ma, ok. nisam mislila nista lose. samo kazem da se ta prica provlaci kod nas, a da u celom svetu (bar na zapadu evrope) tako nesto ne postoji. kapiram da bi oni vodili racuna o tome, da nisu nasi izmislili rupu na saksiji, da tu zaista ima istine...

kad sam rodila prvo dete, bila je prica "beba niposto ne sme da spava na ledjima! samo potrbuske!" kad sam rodila drugo dete (posle dve godine!) prica je bila "nikako potrbuske! to nije dobro! samo na ledjima!"

e, aj, sad ti budi pametan pa reci: kako jedne godine jedno zdravo, a sledece, potpuno suprotno?
Korisnikov avatar
sandla
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Nov 08, 2006 8:37 pm

Post od sandla »

kazu da "nas" pampers tj za nase trziste nije isti kao za druga trzista, otud nasi govore da se stavlja i siroko povijanje ...Neko mi je rekao da je imao prilike da vidi te pelene za strano trziste i da zaista nisu iste, e sad ... Ja sam moju bebu isto do pregleda povijala i kada je ortoped rekao da je sve ok, skinuli smo... U danasnje vreme NISTA NIJE ISTO KAO STO JE NEKADA BILO to je strasno sta sve sada "izmisljaju", a ti budi pametan pa radi kako znas i umes, joooooj :roll:
Kathy
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Avg 28, 2007 1:00 pm

Post od Kathy »

To da pelene nisu iste, je do skoro bilo tacno. Od skoro, nije. Sad su iste. Potpuno. A razlika nije bila u cvrstoci, nego u kvalitetu, nepropusnosti i rastegljivim trakama. Sto nema nikakve veze sa sirim ili uzim povijanjem.
Odgovori